Trott_kvinna_Jonas_Ekstromer_SP250

En ny norsk studie har visat att en cancermedicin kan vara hopp för de som lider av ME/CFS, tidigare kallat kroniskt trötthetssyndrom. I ett försök förbättrades 67 procent av patienterna av cancermedicinen Rituximab.

Två norska cancerforskare kan ha gjort en banbrytande upptäckt inom ME-forskningen. I en ny studie som publicerats på Plos One visar de att cancermedicinen Mabthera, som som är ett cellgift och består av den verksamma substansen rituximab, kan ha en positiv effekt även på ME/CFS, tidigare kallat kroniskt trötthetssyndrom.

De två onkologerna Fluge och Olav Mella vid Haukeland Universitetssjukhus gjorde upptäckten av en slump för ett par år sedan när de behandlade en cancerpatient som också led av ME/CFS. Under behandlingen märkte de att kvinnans ME/CFS-symptom blev dramatiskt bättre.

De beslutade då att genomföra en pilotstudie för att undersöka om det fanns ett samband. Nu har de genomfört en till, större studie med 30 ME/CFS-patienter. Studien gick ut på att hälften av patienterna behandlades med rituximab medan 15 fick placebo.

Och resultaten är hoppfulla.

Tio av de patienter som fick Mabthera förbättrades. Nio av dem upplevde att deras symptom förbättrades kraftigt. 


Vi ser helt klara effekter. Det finns hopp, har Olav Mella sagt till norska TV2.

Mabthera verkar genom att döda celler, det vill säga minska antalet B-lymfocyter, som är en typ av vita blodceller. Forskarna tror därför att ME/CFS kan vara en så kallad autoimmun sjukdomen som orsakas av en rubbning i immunsystemet. Det teorin stärks av att ME/CFS ofta uppkommer i samband med en infektion. 

Mabthera används också fölr att behandla reumatoid artit som är en annan autoimmun sjukdom.

Hela den norska studien hittar du här.

Läs mer: Symptom på kroniskt trötthetssyndrom. 

Av Mikaela Åkerman
20 oktober, 2011

15 kommentarer

  • Av Anette B 23 november, 2016

    Syster till drabbad
    Hoppas att detta kommer till Sverige inom en snar framtid, inte kul att bli misstrodd i svenska vården, bra att ni tar upp detta.

  • Av anonym 7 juni, 2013

    Fortsatt studie möjlig
    Det norska forskningsteamet har nu fått ekonomisk möjlighet till uppföljande studier.

    Artikel:
    http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10117089

    Citat:
    ”Medisinen senker drastisk nivået av immuncellene B-lymfocytter, som lager antistoffer i kroppen og også kan lage antistoffer mot kroppens eget vev.

    – Ved å ta ned lymfocyttene så kan man få en betydelig symptomlindring hos to tredjedeler av pasientene, sier Mella.”

    En mer långvarig effekt har visat sig vid upp till femton månaders upprepad Rituximab-behandling.

    140 ME/CFS-sjuka kommer nu att kunna delta i den uppföljande, två år långa, studien.

  • Privatpersoner samlar in till fas 3-studie
    Insamling under 90 dagar till Rituximab fas III-studie. Artikel idag i norsk tidning om insamlingens initiativtagare Maria Gjerpe, läkare och ME-sjuk, samt om insamlingens syfte. Privatpersoner från olika länder har bidragit och 800 000 kr har hittills samlats in. Målet är sju miljoner på 90 dagar, vilket ska kunna finansiera fas III-studien.

    Artikel, ”Hun var utslått 21 timer i døgnet”:
    http://www.ba.no/nyheter/article6597076.ece

  • Av anonym 9 januari, 2012

    Uppföljning!
    Hej!

    Jag är född med ME och har nu haft denna sjukdom i kroppen i 36 år. Först år 2008 fick jag veta av en vän vad det är jag har, jag visste inte ens att jag var sjuk och kunde inte begripa hur folk orkade jobba heltid och utöver det ha fritidssysslor. Hur orkade folk?! När jag nu vet ja är sjuk och ser tillbaka på hur sjukvården genom åren bara sagt allt är bra när jag haft hjärtflimmer i många långa år som nu visat sig bli kroniskt och att möjligheten finns att jag kan bli både frisk och kunna orka leva och slippa ha ont.. Inser jag att sjukvården verkligen inte vet någonting om denna sjukdom. Tycker det vore bra om ni gör uppföljningar på ME nu när norskarna upptäckt detta är en autoimmun sjukdom.

  • Av Drabbad 5 november, 2011

    Viktig information
    Det är viktigt att skriva om ny forskning, så att vi drabbade åtminstone vet att det pågår forskning. Det är en vinst om det bara hjälper en
    enda människa. Det kommer säkerligen inte någon
    medicin som kommer att hjälpa alla drabbade.
    Varje liten steg ger hopp för en sjuk människa
    och om det är något man behöver när man är sjuk,
    så är det hopp.

  • Av clara 2 november, 2011

    Vad bra att ni skriver om den
    Vad bra att ni skriver om den här studien! Även om just denna medicin inte blir lösningen för ME i stort, så är det en pusselbit på vägen i den biomedicinska forskningen för ME.

    Det är verkligen jättebra att ni tar upp detta med ME. Tack!

  • Av camilla 25 oktober, 2011

    hej ne det är verklingen
    hej ne det är verklingen ingen sjukdom som är lätt att leva med särskilt när ingen tror på dom, lever inte själv med den men har en nära som gör det och hjälper han i vardagen och med försäkringskassan(FK) jag håller med dig till vis del, vill man ta del av det ska man ju klart få det! men det kan ställa till problem för andra, vet faktiskt folk som har blivit utförsäkrade från FK för att FK läst att det kommit ett ev botemedel,dom har inte haft ME.det borde skrivas tydligare att allt är inte klart än och att det finns mycket kvar att arbeta på och att det inte funkar för alla som har ME!

  • Av anonym 25 oktober, 2011

    Så otroligt tacksam för dessa
    Så otroligt tacksam för dessa kloka ord!
    Undrar bara varför det är helt tyst i Svensk media efter detta stora mediapåslag i grannlandet Norge????
    Är det något ni kan påverka?
    Mvh

  • Av Jeanette 25 oktober, 2011

    Tack för att ni tar upp denna
    Tack för att ni tar upp denna studie och svårigheterna med att leva med ME/CFS.

  • Av anonym 25 oktober, 2011

    Tack!
    Tack för att ni tar upp ME i ett antal artiklar. Vi behöver synas och få alla att förstå att ännu mer forskning behövs. Vi vill bli friska!

  • Av Hanna Brodda, chefredaktör 23 oktober, 2011

    Intressant ändå
    Hej Camilla

    Kroniskt trötthetssyndrom verkar vara en mycket svår sjukdom att leva med, men orsakerna bakom och ännu mindre behandlingsmetoderna har forskningen vetat väldigt lite om. Bristande kunskap gör att människor hamnar mellan stolar och får ingen hjälp.
    Den här, än så länge begränsade, studien kan eventuellt avslöja en del. Till exempel att sjukdomen kanske är autoimmun. Det vill säga att det är immunförsvaret som på något sätt hakat upp sig och angriper den egna kroppen.
    Du har rätt i att det är tidigt i processen. Just den medicinen, Mabthera, som nämns i artikeln kanske aldrig någonsin kommer att godkännas som behandlingsmetod mot trötthetssyndrom, det vet ingen i dag. Men upptäckten kan vara en viktigt nyckel till att förstå sjukdomen och hitta det rätta läkemedlet.
    Att människor inte skulle få följa forskarnas framsteg, det håller jag inte med om.

  • Av camilla 23 oktober, 2011

    hej tycker faktiskt att det
    hej tycker faktiskt att det är FEL att gå ut med detta så tidigt, så många gånger forskare tror dom haft svaret men sen vissat sig inte stämma,det finns ju mer att tänka på än att det funkar på en del pasienter! som tex finns det någon biefekt??
    tycker att det är jättebra att dom hittat något som ev funkar det är inte det.men ger så många förhoppningar om att det finns ett botemede som kanke inte finns för det är lång ifrån färdi forskat, det kan även ställa till problem för vissa hos försäkringskassan!! ge information när ni vet säkert!!!!

  • Av Hanna Brodda 22 oktober, 2011

    Fixat!
    Fixat!

  • Fel på länken till symptom?
    Hej, det verkar vara något fel på länken ”Läs mer: Symptom på kroniskt trötthetssyndrom”.

    Tack annars för en bra artikel!

  • Mycket intressant studie
    Denna norska studie är verkligen intressant och har rönt internationell uppmärksamhet, t ex i New Scientist:
    http://www.newscientist.com/article/dn21065-chronic-fatigue-syndrome-eased-by-cancer-drug.html

    Uppföljande studier är under utförande vid Haukelands sjukhus.

Comments are closed.