Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Metoden som gör att du lyckas med nyårslöftet

Bild

Se till att ha en genomtänkt och vettig metodik, då ökar du chanserna att lyckas med dina nyårslöften.

Fakta om Zyban

Zyban är ett nikotinfritt receptbelagt läkemedel som används som hjälp vid rökstopp.

Varning för: Zyban ska inte tas av den som har epilepsi eller andra tillstånd...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Champix

Champix är ett läkemedel som ges mot nikotinberoende.

Varning för: Brist på motivation är din största fiende när du slutar röka....

3.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (7 röster)

Börja träna eller sluta röka? Många sätter upp mål och löften för det nya året, men många misslyckas. Här ger tidscoachen Dorotea Pettersson sina bästa tips för att lyckas.

Några vanliga nyårslöften är att börja träna, äta mer hälsosamt, stressa mindre, sluta röka. Denna typ av löften är dömda att misslyckas menar Dorotea Pettersson, tidscoach på 5 am academy

– De är för oprecisa. Det gäller att konkretisera målet, göra klart för sig hur det ska förverkligas, att spalta upp i delmål.

Anta att du bestämmer dig för att gå ner i vikt. Då är nästa steg att du väljer metod, sen ska du kanske göra listor på vad du ska äta och på vad du bör låta bli. Sedan ska du sätta delmål - kanske hur många kilo per månad du ska göra dig av med, förklarar Dorotea Pettersson.

Om nyårslöftet bara är en rolig grej du hugger till med utan större eftertanke så är det troligen glömt redan kring trettondagen. Men menar du verkligen allvar med löftet så finns en del knep att ta till för att se till att du går i land med projektet.

Här är några tips från Dorotea:

 

  • Ett projekt i taget. Påbörja inte för många projekt på en gång, utan bestäm dig för vad eller vilka projekt som verkligen är viktiga för dig och kör på dem. Ditt reslutat kommer att bli mycket bättre om du fokuserar på ett fåtal (eller ett) projekt åt gången. Plus att din tid kommer att räcka till.
  • Tänk stort! Definiera vad det är du vill uppnå och utifrån det kan du formulera ditt nyårslöfte, som kan vara samma som ditt mål. Tänk stort och spektakulärt, du klara mycket mer än vad du tror.
  • Delmål. Du behöver delmål som du tidsbestämmer för att göra det tydligt för dig själv var de olika avstampen i projektet kommer ligga.
  • Starta lugnt. Stick inte iväg som en pil i början utan arbeta rimligt och metodiskt framåt. I början sprudlar vi av inspiration, energi och motivation - vilket är bra - men om du kör på för hårt direkt tappar du också motivationen snabbare.
  • Planerar dag för dag. Börja din dag, gärna under din fokustimme (en stilla stund på morgonen då du planerar din dag) med att gå igenom var du är i planen och vad som är ditt nästa steg. Kom ihåg att saker inte sker över en natt utan att det krävs arbete.

 

 Att sluta röka är ett vanligt nyårslöfte. Läs mer här om vilken hjälp som finns att få för att öka chanserna till att lyckas med ditt rökstopp.

 

Ann-Sofie slutade röka med lustdämpare. Läs hennes berättelse här.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-01-02
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Livsstil beroende Rökfri

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons