Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Metoden som gör att du lyckas med nyårslöftet

Bild

Se till att ha en genomtänkt och vettig metodik, då ökar du chanserna att lyckas med dina nyårslöften.

Fakta om Zyban

Zyban är ett nikotinfritt receptbelagt läkemedel som används som hjälp vid rökstopp.

Varning för: Zyban ska inte tas av den som har epilepsi eller andra tillstånd...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Champix

Champix är ett läkemedel som ges mot nikotinberoende.

Varning för: Brist på motivation är din största fiende när du slutar röka....

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (6 röster)

Börja träna eller sluta röka? Många sätter upp mål och löften för det nya året, men många misslyckas. Här ger tidscoachen Dorotea Pettersson sina bästa tips för att lyckas.

Några vanliga nyårslöften är att börja träna, äta mer hälsosamt, stressa mindre, sluta röka. Denna typ av löften är dömda att misslyckas menar Dorotea Pettersson, tidscoach på 5 am academy

– De är för oprecisa. Det gäller att konkretisera målet, göra klart för sig hur det ska förverkligas, att spalta upp i delmål.

Anta att du bestämmer dig för att gå ner i vikt. Då är nästa steg att du väljer metod, sen ska du kanske göra listor på vad du ska äta och på vad du bör låta bli. Sedan ska du sätta delmål - kanske hur många kilo per månad du ska göra dig av med, förklarar Dorotea Pettersson.

Om nyårslöftet bara är en rolig grej du hugger till med utan större eftertanke så är det troligen glömt redan kring trettondagen. Men menar du verkligen allvar med löftet så finns en del knep att ta till för att se till att du går i land med projektet.

Här är några tips från Dorotea:

 

  • Ett projekt i taget. Påbörja inte för många projekt på en gång, utan bestäm dig för vad eller vilka projekt som verkligen är viktiga för dig och kör på dem. Ditt reslutat kommer att bli mycket bättre om du fokuserar på ett fåtal (eller ett) projekt åt gången. Plus att din tid kommer att räcka till.
  • Tänk stort! Definiera vad det är du vill uppnå och utifrån det kan du formulera ditt nyårslöfte, som kan vara samma som ditt mål. Tänk stort och spektakulärt, du klara mycket mer än vad du tror.
  • Delmål. Du behöver delmål som du tidsbestämmer för att göra det tydligt för dig själv var de olika avstampen i projektet kommer ligga.
  • Starta lugnt. Stick inte iväg som en pil i början utan arbeta rimligt och metodiskt framåt. I början sprudlar vi av inspiration, energi och motivation - vilket är bra - men om du kör på för hårt direkt tappar du också motivationen snabbare.
  • Planerar dag för dag. Börja din dag, gärna under din fokustimme (en stilla stund på morgonen då du planerar din dag) med att gå igenom var du är i planen och vad som är ditt nästa steg. Kom ihåg att saker inte sker över en natt utan att det krävs arbete.

 

 Att sluta röka är ett vanligt nyårslöfte. Läs mer här om vilken hjälp som finns att få för att öka chanserna till att lyckas med ditt rökstopp.

 

Ann-Sofie slutade röka med lustdämpare. Läs hennes berättelse här.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-01-02
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Livsstil beroende Rökfri

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons