Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Metoden som gör att du lyckas med nyårslöftet

Bild

Se till att ha en genomtänkt och vettig metodik, då ökar du chanserna att lyckas med dina nyårslöften.

Fakta om Zyban

Zyban är ett nikotinfritt receptbelagt läkemedel som används som hjälp vid rökstopp.

Varning för: Zyban ska inte tas av den som har epilepsi eller andra tillstånd...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Champix

Champix är ett läkemedel som ges mot nikotinberoende.

Varning för: Brist på motivation är din största fiende när du slutar röka....

3.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (7 röster)

Börja träna eller sluta röka? Många sätter upp mål och löften för det nya året, men många misslyckas. Här ger tidscoachen Dorotea Pettersson sina bästa tips för att lyckas.

Några vanliga nyårslöften är att börja träna, äta mer hälsosamt, stressa mindre, sluta röka. Denna typ av löften är dömda att misslyckas menar Dorotea Pettersson, tidscoach på 5 am academy

– De är för oprecisa. Det gäller att konkretisera målet, göra klart för sig hur det ska förverkligas, att spalta upp i delmål.

Anta att du bestämmer dig för att gå ner i vikt. Då är nästa steg att du väljer metod, sen ska du kanske göra listor på vad du ska äta och på vad du bör låta bli. Sedan ska du sätta delmål - kanske hur många kilo per månad du ska göra dig av med, förklarar Dorotea Pettersson.

Om nyårslöftet bara är en rolig grej du hugger till med utan större eftertanke så är det troligen glömt redan kring trettondagen. Men menar du verkligen allvar med löftet så finns en del knep att ta till för att se till att du går i land med projektet.

Här är några tips från Dorotea:

 

  • Ett projekt i taget. Påbörja inte för många projekt på en gång, utan bestäm dig för vad eller vilka projekt som verkligen är viktiga för dig och kör på dem. Ditt reslutat kommer att bli mycket bättre om du fokuserar på ett fåtal (eller ett) projekt åt gången. Plus att din tid kommer att räcka till.
  • Tänk stort! Definiera vad det är du vill uppnå och utifrån det kan du formulera ditt nyårslöfte, som kan vara samma som ditt mål. Tänk stort och spektakulärt, du klara mycket mer än vad du tror.
  • Delmål. Du behöver delmål som du tidsbestämmer för att göra det tydligt för dig själv var de olika avstampen i projektet kommer ligga.
  • Starta lugnt. Stick inte iväg som en pil i början utan arbeta rimligt och metodiskt framåt. I början sprudlar vi av inspiration, energi och motivation - vilket är bra - men om du kör på för hårt direkt tappar du också motivationen snabbare.
  • Planerar dag för dag. Börja din dag, gärna under din fokustimme (en stilla stund på morgonen då du planerar din dag) med att gå igenom var du är i planen och vad som är ditt nästa steg. Kom ihåg att saker inte sker över en natt utan att det krävs arbete.

 

 Att sluta röka är ett vanligt nyårslöfte. Läs mer här om vilken hjälp som finns att få för att öka chanserna till att lyckas med ditt rökstopp.

 

Ann-Sofie slutade röka med lustdämpare. Läs hennes berättelse här.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-01-02
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Livsstil beroende Rökfri

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons