Uppdaterad: 2013-04-29

2 kommentarer

Nytt hormonreglerande medel vid prostatacancer

Fakta om Zytiga

Behandling mot prostatacancer.

Varning för: Ät ingenting två timmar innan och en timme efter intag av...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (22 röster)

För patienter som inte längre blir hjälpta av vanlig hormonbehandling finns nu en ny medicin. Nya Zytiga stoppar produktionen av manligt könshormon bättre än tidigare behandlingar.

Manligt könshormon testosteron spelar en stor roll i utvecklingen och framskridandet av sjukdomen prstatacancer. Testosteron skapas på flera ställen i kroppen och nu har en ny medicin kommit som ska hämma produktionen på alla tre platser.

Testosteron bildas i testiklarna och binjurarna, men hos patienter med
avancerad prostatacancer utsöndrar även själva tumören manligt könshormon. 

De studier som ligger till grund för godkännandet har visat att Zytiga tillsammans med kortisonpreparatet prednisolon ger en förlängd överlevnad på 4,6 månader, jämfört med placebo. Dessutom visade medicinen en smärtreducerande effekt i jämförelse med patienter som fick placebo, 44 procent upplevde en smärtlindring, mot endast 22 procent i kontrollgruppen.

- Zytiga är ett stort framsteg för möjligheten att kunna erbjuda behandling till de män, vars sjukdom har utvecklat sig till den sena fasen, säger Sten Nilsson, professor och överläkare vid Radiumhemmet,
Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Janssen.

- Vi har tidigare haft mycket få behandlingsalternativ i det här stadiet av
sjukdomens utveckling, så det är goda nyheter att man nu fått fram en medicin som kan hjälpa patienterna att leva längre, ge en högre livskvalitet och minska smärtan.

 

 

Artikel skriven av redaktionen 2011-11-12
redaktionens bild

Kategorier:

Man Cancer prostatacancer

Kommentera artikeln

Kommentar av Ulf S L

Skrivet 29/4

ZYTIGA

Ulf S Ls bild

Zytiga används på vissa sjukhus idag, där landstingen /sjukhusen tar kostnaden (Malmö) efter någon ök med den italienska leverantören. Zytiga används idag framförallt då Cytostatika inte längre ger effekt. Nu testar man även Zytiga före cellgiftet, med, vad jag förstår; goda resultat och lindriga biverkningar. Zytiga skall ju stoppa produktionen av testosteron. Vantas som jag har inplanterat i armen har god effekt på testosteron produktionen, men hindrar inte att mitt PSA stiger kraftigt. Varför skall Zytiga göra detta bättre? Är det 4,6 månader kan det kvitta med den orimliga kostnaden. Familjen lider tillräckligt av min sjukdom, ska de bli ruinerade också innan min död.

Kommentar av ulf s

Skrivet 29/4

zytiga

ulf s s bild

Har läst att den kan fungera bra som behandling innan man sätter in cytostatika, men hur går det med kostnaden, 30000.- för 4 - 5 månader tilltalar inte mig, om det inte blir subvention.
Vad jg förespråkar sista tiden är något, vad som helst, som får mig att må någorlunda bra, så länge som möjligt.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons