Uppdaterad: 2013-04-29

2 kommentarer

Nytt hormonreglerande medel vid prostatacancer

Fakta om Zytiga

Behandling mot prostatacancer.

Varning för: Ät ingenting två timmar innan och en timme efter intag av...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (5 röster)

För patienter som inte längre blir hjälpta av vanlig hormonbehandling finns nu en ny medicin. Nya Zytiga stoppar produktionen av manligt könshormon bättre än tidigare behandlingar.

Manligt könshormon testosteron spelar en stor roll i utvecklingen och framskridandet av sjukdomen prstatacancer. Testosteron skapas på flera ställen i kroppen och nu har en ny medicin kommit som ska hämma produktionen på alla tre platser.

Testosteron bildas i testiklarna och binjurarna, men hos patienter med
avancerad prostatacancer utsöndrar även själva tumören manligt könshormon. 

De studier som ligger till grund för godkännandet har visat att Zytiga tillsammans med kortisonpreparatet prednisolon ger en förlängd överlevnad på 4,6 månader, jämfört med placebo. Dessutom visade medicinen en smärtreducerande effekt i jämförelse med patienter som fick placebo, 44 procent upplevde en smärtlindring, mot endast 22 procent i kontrollgruppen.

- Zytiga är ett stort framsteg för möjligheten att kunna erbjuda behandling till de män, vars sjukdom har utvecklat sig till den sena fasen, säger Sten Nilsson, professor och överläkare vid Radiumhemmet,
Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Janssen.

- Vi har tidigare haft mycket få behandlingsalternativ i det här stadiet av
sjukdomens utveckling, så det är goda nyheter att man nu fått fram en medicin som kan hjälpa patienterna att leva längre, ge en högre livskvalitet och minska smärtan.

 

 

Artikel skriven av redaktionen 2011-11-12
redaktionens bild

Kategorier:

Man Cancer prostatacancer

Kommentera artikeln

Kommentar av Ulf S L

Skrivet 29/4

ZYTIGA

Ulf S Ls bild

Zytiga används på vissa sjukhus idag, där landstingen /sjukhusen tar kostnaden (Malmö) efter någon ök med den italienska leverantören. Zytiga används idag framförallt då Cytostatika inte längre ger effekt. Nu testar man även Zytiga före cellgiftet, med, vad jag förstår; goda resultat och lindriga biverkningar. Zytiga skall ju stoppa produktionen av testosteron. Vantas som jag har inplanterat i armen har god effekt på testosteron produktionen, men hindrar inte att mitt PSA stiger kraftigt. Varför skall Zytiga göra detta bättre? Är det 4,6 månader kan det kvitta med den orimliga kostnaden. Familjen lider tillräckligt av min sjukdom, ska de bli ruinerade också innan min död.

Kommentar av ulf s

Skrivet 29/4

zytiga

ulf s s bild

Har läst att den kan fungera bra som behandling innan man sätter in cytostatika, men hur går det med kostnaden, 30000.- för 4 - 5 månader tilltalar inte mig, om det inte blir subvention.
Vad jg förespråkar sista tiden är något, vad som helst, som får mig att må någorlunda bra, så länge som möjligt.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons