Uppdaterad: 2013-04-29

2 kommentarer

Nytt hormonreglerande medel vid prostatacancer

Fakta om Zytiga

Behandling mot prostatacancer.

Varning för: Ät ingenting två timmar innan och en timme efter intag av...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (22 röster)

För patienter som inte längre blir hjälpta av vanlig hormonbehandling finns nu en ny medicin. Nya Zytiga stoppar produktionen av manligt könshormon bättre än tidigare behandlingar.

Manligt könshormon testosteron spelar en stor roll i utvecklingen och framskridandet av sjukdomen prstatacancer. Testosteron skapas på flera ställen i kroppen och nu har en ny medicin kommit som ska hämma produktionen på alla tre platser.

Testosteron bildas i testiklarna och binjurarna, men hos patienter med
avancerad prostatacancer utsöndrar även själva tumören manligt könshormon. 

De studier som ligger till grund för godkännandet har visat att Zytiga tillsammans med kortisonpreparatet prednisolon ger en förlängd överlevnad på 4,6 månader, jämfört med placebo. Dessutom visade medicinen en smärtreducerande effekt i jämförelse med patienter som fick placebo, 44 procent upplevde en smärtlindring, mot endast 22 procent i kontrollgruppen.

- Zytiga är ett stort framsteg för möjligheten att kunna erbjuda behandling till de män, vars sjukdom har utvecklat sig till den sena fasen, säger Sten Nilsson, professor och överläkare vid Radiumhemmet,
Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Janssen.

- Vi har tidigare haft mycket få behandlingsalternativ i det här stadiet av
sjukdomens utveckling, så det är goda nyheter att man nu fått fram en medicin som kan hjälpa patienterna att leva längre, ge en högre livskvalitet och minska smärtan.

 

 

Artikel skriven av redaktionen 2011-11-12
redaktionens bild

Kategorier:

Man Cancer prostatacancer

Kommentera artikeln

Kommentar av Ulf S L

Skrivet 29/4

ZYTIGA

Ulf S Ls bild

Zytiga används på vissa sjukhus idag, där landstingen /sjukhusen tar kostnaden (Malmö) efter någon ök med den italienska leverantören. Zytiga används idag framförallt då Cytostatika inte längre ger effekt. Nu testar man även Zytiga före cellgiftet, med, vad jag förstår; goda resultat och lindriga biverkningar. Zytiga skall ju stoppa produktionen av testosteron. Vantas som jag har inplanterat i armen har god effekt på testosteron produktionen, men hindrar inte att mitt PSA stiger kraftigt. Varför skall Zytiga göra detta bättre? Är det 4,6 månader kan det kvitta med den orimliga kostnaden. Familjen lider tillräckligt av min sjukdom, ska de bli ruinerade också innan min död.

Kommentar av ulf s

Skrivet 29/4

zytiga

ulf s s bild

Har läst att den kan fungera bra som behandling innan man sätter in cytostatika, men hur går det med kostnaden, 30000.- för 4 - 5 månader tilltalar inte mig, om det inte blir subvention.
Vad jg förespråkar sista tiden är något, vad som helst, som får mig att må någorlunda bra, så länge som möjligt.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons