Uppdaterad: 2012-12-14

2 kommentarer

Olämpliga mediciner ges till äldre utan kontroll

Bild

Snurrighet, vimsighet, dålig balans och ilamående är några av de biverkningar som äldre kan få av att äta fel sorts mediciner. Det här är känt, ändå skrivs de ut till var tredje 80-åring.

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ger färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (156 röster)

Fakta om Tramadol

Tramadol är ett morfinliknande smärtstillande medel som utövar sin effekt genom att blockera smärtsignalerna till hjärnan.

Varning för: Tramadol kan vara vanebildande.

3.885715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (35 röster)

Fakta om Nozinan

Används vid schizofreni, mani och vissa andra psykotiska tillstånd, vid paranoida tillstånd som till exempel förföljelseidéer och sjuklig misstänksamhet. Men även vid svår smärta, antingen ensamt eller tillsammans med smärtstillande medel för att förstärka effekten av dessa.

Varning för: Påverkar många andra mediciner. Berätta för din läkare om du...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Tryptizol / Saroten

Används som ångestdämpande, antidepressiv och lugnande.

Varning för: Var inte ensam med din depression, prata med någon nära eller...

3.055555
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (18 röster)

Ångestdämpande, smärtstillande och lungnande medel som inte ska ges till äldre. Ändå tas de av var tredje över 80 år. Biverkningarna är inte bara obekväma, för äldre känsliga människor kan de orsaka stor skada och för tidig död.

Många äldre behöver läkemedel och medicinerna ger i de flesta fall ett längre liv. Men äldre är känsliga. Vissa substanser är direkt olämpliga och blandningar av mediciner kan ge helt andra effekter än de avsedda. Det här är gammal kunskap.

Socialstyrelsen har en lista som visar vilka mediciner som är olämpliga  och kräver mer översyn. Ändå får i snitt var tredje gamling recept på de farliga medicinerna.

– Det är oacceptabelt att en så hög andel äldre patienter får olämpliga läkemedel. En namngiven läkare skall ha det samlade ansvaret för patientens hela läkemedelsbehandling, säger Lars Nilsson, professor emeritus i farmaci och sakkunnig på Svergies pensionärsförbund, SPF, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Benny, 77, blev demensförklarad på grund av Propavan

Det är Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och Sveriges Pensionärsförbund, SPF, som har analyserat Socialstyrelsens läkemedelsstatistik från 2010 för åldersgruppen över 80 år.

Analysen visar att 31,6 procent av de läkemedel som hämtades ut från apotek under 2010 är sådana som Socialstyrelsen anser bör undvikas  av äldre. De olämpliga medicinerna är listade i Socialstyrelsens skrift ”Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre”.

Olämpliga är de därför att de ger allvarliga biverkningar, till exempel fallolyckor och förvirringstillstånd..

Med på listan är bland annat Tramadol mot smärta, Mogadon och Propavan som skrivits ut mot sömnproblem och ångest, Nozinan som är ett antipsykosmedel. Pargitan och Akineton har getts till äldre med parkinson. Tryptizol och Saroten har skrivits ut depression, trots att biverkningarna anses vara för allvarliga.

De ska inte skrivas ut om inte "särskilda skäl föreligger", och då ska de följas upp och patienten ska noga övervakas, menar Socialstyrelsen. Men de flesta av de här patienterna bor ensamma hemma.

Läkare i alla landsting skriver ut olämpliga mediciner, men vissa landsting är sämre än andra. De landsting som har flest äldre på dåliga mediciner är Öckerö och Mellerud, där mer än varannan 80-åring knaprar olämpliga mediciner. Även i de landsting som är bäst på att undvika medicinerna, har ändå var femte något eller flera av de olämpliga läkemedlen.

 

  • De landsting med flest gamla på olämpliga mediciner:

 Öckerö, 50,6
Mellerud, 46,1
Gnosjö, 43,8
Värnamo, 43,5
Kramfors, 43,4
Sölvesborg, 42,9
Norsjö, 42,7
Karlkrona, 41,8
Trelleborg, 40,5

  • De landsting med minst antal gamla på olämpliga mediciner:

De här har drygt 20 procent av de äldre över 80 år med olämpliga mediciner:

Ockelbo
Strömstad
Finspång
Valdermarsvik
Krokom
Strängnäs
Askersund
Hammarö
Nykvarn

Det finns lösningar på problemet. I region Skåne prövar de just nu en metod som utvecklats vid Lunds universitetssjukhus, där varje patient som skrivs ut från sjukhusvård får med sig en läkemedelsberättelse, ett komplement till journalen som ger en tydlig bakgrund till varje behandling, ändringar i medicineringen och orsakerna till varje åtgärd. Detta har blivit ett mycket uppskattat hjälpmedel för bland annat äldreboenden och primärvård, enligt pressmeddelandet.

– Olämplig och felaktig medicinering av äldre orsakar onödigt lidande. Kunskaperna måste förbättras och vården måste arbeta bättre med uppföljning av läkemedelsbehandling. Vi samverkar med SPF för att halvera andelen olämpliga läkemedel som används av äldre, säger Sten Boström, ombudsman på PRO i samma pressmeddelande.

Källor: Koll på läkemedel, ett samarbete mellan Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och Sveriges Pensionärsförbund, SPF och Apotek Farmaci.

 

Läs mer: Nära hälften av akutbesöken berodde på mediciner

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-05-23
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/9

Medicin

anonyms bild

Tråkigt att höra. Hoppas att de kan förbättra systemet de arbetar med i framtiden... http://www.tunbjer.se

Kommentar av Närstående

Skrivet 30/6

Googla Edith Munkberg + Bertahemmet

Närståendes bild

Googla "Edith Munkberg + Bertahemmet" så hoppas jag att Du finner en artikel + en videointervju med henne.

Programmet är gjort i Finland men det mesta är på svenska. Det finns ytterligare en video - en intervju med en läkare.

Båda lika intressanta.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons