Uppdaterad: 2012-12-14

2 kommentarer

Olämpliga mediciner ges till äldre utan kontroll

Bild

Snurrighet, vimsighet, dålig balans och ilamående är några av de biverkningar som äldre kan få av att äta fel sorts mediciner. Det här är känt, ändå skrivs de ut till var tredje 80-åring.

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ger färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

3.373335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (150 röster)

Fakta om Tramadol

Tramadol är ett morfinliknande smärtstillande medel som utövar sin effekt genom att blockera smärtsignalerna till hjärnan.

Varning för: Tramadol kan vara vanebildande.

3.885715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (35 röster)

Fakta om Nozinan

Används vid schizofreni, mani och vissa andra psykotiska tillstånd, vid paranoida tillstånd som till exempel förföljelseidéer och sjuklig misstänksamhet. Men även vid svår smärta, antingen ensamt eller tillsammans med smärtstillande medel för att förstärka effekten av dessa.

Varning för: Påverkar många andra mediciner. Berätta för din läkare om du...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Tryptizol / Saroten

Används som ångestdämpande, antidepressiv och lugnande.

Varning för: Var inte ensam med din depression, prata med någon nära eller...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (17 röster)

Ångestdämpande, smärtstillande och lungnande medel som inte ska ges till äldre. Ändå tas de av var tredje över 80 år. Biverkningarna är inte bara obekväma, för äldre känsliga människor kan de orsaka stor skada och för tidig död.

Många äldre behöver läkemedel och medicinerna ger i de flesta fall ett längre liv. Men äldre är känsliga. Vissa substanser är direkt olämpliga och blandningar av mediciner kan ge helt andra effekter än de avsedda. Det här är gammal kunskap.

Socialstyrelsen har en lista som visar vilka mediciner som är olämpliga  och kräver mer översyn. Ändå får i snitt var tredje gamling recept på de farliga medicinerna.

– Det är oacceptabelt att en så hög andel äldre patienter får olämpliga läkemedel. En namngiven läkare skall ha det samlade ansvaret för patientens hela läkemedelsbehandling, säger Lars Nilsson, professor emeritus i farmaci och sakkunnig på Svergies pensionärsförbund, SPF, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Benny, 77, blev demensförklarad på grund av Propavan

Det är Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och Sveriges Pensionärsförbund, SPF, som har analyserat Socialstyrelsens läkemedelsstatistik från 2010 för åldersgruppen över 80 år.

Analysen visar att 31,6 procent av de läkemedel som hämtades ut från apotek under 2010 är sådana som Socialstyrelsen anser bör undvikas  av äldre. De olämpliga medicinerna är listade i Socialstyrelsens skrift ”Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre”.

Olämpliga är de därför att de ger allvarliga biverkningar, till exempel fallolyckor och förvirringstillstånd..

Med på listan är bland annat Tramadol mot smärta, Mogadon och Propavan som skrivits ut mot sömnproblem och ångest, Nozinan som är ett antipsykosmedel. Pargitan och Akineton har getts till äldre med parkinson. Tryptizol och Saroten har skrivits ut depression, trots att biverkningarna anses vara för allvarliga.

De ska inte skrivas ut om inte "särskilda skäl föreligger", och då ska de följas upp och patienten ska noga övervakas, menar Socialstyrelsen. Men de flesta av de här patienterna bor ensamma hemma.

Läkare i alla landsting skriver ut olämpliga mediciner, men vissa landsting är sämre än andra. De landsting som har flest äldre på dåliga mediciner är Öckerö och Mellerud, där mer än varannan 80-åring knaprar olämpliga mediciner. Även i de landsting som är bäst på att undvika medicinerna, har ändå var femte något eller flera av de olämpliga läkemedlen.

 

  • De landsting med flest gamla på olämpliga mediciner:

 Öckerö, 50,6
Mellerud, 46,1
Gnosjö, 43,8
Värnamo, 43,5
Kramfors, 43,4
Sölvesborg, 42,9
Norsjö, 42,7
Karlkrona, 41,8
Trelleborg, 40,5

  • De landsting med minst antal gamla på olämpliga mediciner:

De här har drygt 20 procent av de äldre över 80 år med olämpliga mediciner:

Ockelbo
Strömstad
Finspång
Valdermarsvik
Krokom
Strängnäs
Askersund
Hammarö
Nykvarn

Det finns lösningar på problemet. I region Skåne prövar de just nu en metod som utvecklats vid Lunds universitetssjukhus, där varje patient som skrivs ut från sjukhusvård får med sig en läkemedelsberättelse, ett komplement till journalen som ger en tydlig bakgrund till varje behandling, ändringar i medicineringen och orsakerna till varje åtgärd. Detta har blivit ett mycket uppskattat hjälpmedel för bland annat äldreboenden och primärvård, enligt pressmeddelandet.

– Olämplig och felaktig medicinering av äldre orsakar onödigt lidande. Kunskaperna måste förbättras och vården måste arbeta bättre med uppföljning av läkemedelsbehandling. Vi samverkar med SPF för att halvera andelen olämpliga läkemedel som används av äldre, säger Sten Boström, ombudsman på PRO i samma pressmeddelande.

Källor: Koll på läkemedel, ett samarbete mellan Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och Sveriges Pensionärsförbund, SPF och Apotek Farmaci.

 

Läs mer: Nära hälften av akutbesöken berodde på mediciner

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-05-23
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/9

Medicin

anonyms bild

Tråkigt att höra. Hoppas att de kan förbättra systemet de arbetar med i framtiden... http://www.tunbjer.se

Kommentar av Närstående

Skrivet 30/6

Googla Edith Munkberg + Bertahemmet

Närståendes bild

Googla "Edith Munkberg + Bertahemmet" så hoppas jag att Du finner en artikel + en videointervju med henne.

Programmet är gjort i Finland men det mesta är på svenska. Det finns ytterligare en video - en intervju med en läkare.

Båda lika intressanta.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons