aldre_JESSICA_GOW_scanpix_250
Ångestdämpande, smärtstillande och lungnande medel som inte ska ges till äldre. Ändå tas de av var tredje över 80 år. Biverkningarna är inte bara obekväma, för äldre känsliga människor kan de orsaka stor skada och för tidig död.

Många äldre behöver läkemedel och medicinerna ger i de flesta fall ett längre liv. Men äldre är känsliga. Vissa substanser är direkt olämpliga och blandningar av mediciner kan ge helt andra effekter än de avsedda. Det här är gammal kunskap.

Socialstyrelsen har en lista som visar vilka mediciner som är olämpliga  och kräver mer översyn. Ändå får i snitt var tredje gamling recept på de farliga medicinerna.

– Det är oacceptabelt att en så hög andel äldre patienter får olämpliga läkemedel. En namngiven läkare skall ha det samlade ansvaret för patientens hela läkemedelsbehandling, säger Lars Nilsson, professor emeritus i farmaci och sakkunnig på Svergies pensionärsförbund, SPF, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Benny, 77, blev demensförklarad på grund av Propavan

Det är Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och Sveriges Pensionärsförbund, SPF, som har analyserat Socialstyrelsens läkemedelsstatistik från 2010 för åldersgruppen över 80 år.

Analysen visar att 31,6 procent av de läkemedel som hämtades ut från apotek under 2010 är sådana som Socialstyrelsen anser bör undvikas  av äldre. De olämpliga medicinerna är listade i Socialstyrelsens skrift ”Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre”.

Olämpliga är de därför att de ger allvarliga biverkningar, till exempel fallolyckor och förvirringstillstånd..

Med på listan är bland annat Tramadol mot smärta, Mogadon och Propavan som skrivits ut mot sömnproblem och ångest, Nozinan som är ett antipsykosmedel. Pargitan och Akineton har getts till äldre med parkinson. Tryptizol och Saroten har skrivits ut depression, trots att biverkningarna anses vara för allvarliga.

De ska inte skrivas ut om inte "särskilda skäl föreligger", och då ska de följas upp och patienten ska noga övervakas, menar Socialstyrelsen. Men de flesta av de här patienterna bor ensamma hemma.

Läkare i alla landsting skriver ut olämpliga mediciner, men vissa landsting är sämre än andra. De landsting som har flest äldre på dåliga mediciner är Öckerö och Mellerud, där mer än varannan 80-åring knaprar olämpliga mediciner. Även i de landsting som är bäst på att undvika medicinerna, har ändå var femte något eller flera av de olämpliga läkemedlen.

 

  • De landsting med flest gamla på olämpliga mediciner:

 Öckerö, 50,6 Mellerud, 46,1 Gnosjö, 43,8 Värnamo, 43,5 Kramfors, 43,4 Sölvesborg, 42,9 Norsjö, 42,7 Karlkrona, 41,8 Trelleborg, 40,5

  • De landsting med minst antal gamla på olämpliga mediciner:

De här har drygt 20 procent av de äldre över 80 år med olämpliga mediciner:

Ockelbo Strömstad Finspång Valdermarsvik Krokom Strängnäs Askersund Hammarö Nykvarn

Det finns lösningar på problemet. I region Skåne prövar de just nu en metod som utvecklats vid Lunds universitetssjukhus, där varje patient som skrivs ut från sjukhusvård får med sig en läkemedelsberättelse, ett komplement till journalen som ger en tydlig bakgrund till varje behandling, ändringar i medicineringen och orsakerna till varje åtgärd. Detta har blivit ett mycket uppskattat hjälpmedel för bland annat äldreboenden och primärvård, enligt pressmeddelandet.

– Olämplig och felaktig medicinering av äldre orsakar onödigt lidande. Kunskaperna måste förbättras och vården måste arbeta bättre med uppföljning av läkemedelsbehandling. Vi samverkar med SPF för att halvera andelen olämpliga läkemedel som används av äldre, säger Sten Boström, ombudsman på PRO i samma pressmeddelande.

Källor: Koll på läkemedel, ett samarbete mellan Pensionärernas Riksorganisation, PRO, och Sveriges Pensionärsförbund, SPF och Apotek Farmaci.

 

Läs mer: Nära hälften av akutbesöken berodde på mediciner

Av Hanna Brodda
23 maj, 2011

2 kommentarer

  • Av anonym 26 september, 2011

    Medicin
    Tråkigt att höra. Hoppas att de kan förbättra systemet de arbetar med i framtiden… http://www.tunbjer.se

  • Av Närstående 30 juni, 2011

    Googla Edith Munkberg + Bertahemmet
    Googla ”Edith Munkberg + Bertahemmet” så hoppas jag att Du finner en artikel + en videointervju med henne.

    Programmet är gjort i Finland men det mesta är på svenska. Det finns ytterligare en video – en intervju med en läkare.

    Båda lika intressanta.

Comments are closed.