Ett Ebolavaccin håller just nu på att utvecklas av bolaget Glaxosmithkline och de uppger att det har visat bra effekt i djurtester.

Nu ansöker de om tillstånd att få prova vaccinet på människa.
Ett vacccin mot det dödliga Ebola-viruset kan vara en verklighet redan nästa år. Tillsammans med amerikanska forskare utvecklar det brittiska läkemedelsbolaget Glaxosmithkline ett vaccin som hittills har testats i djurstudier på bland annat apor som är nära släkt med människor. Bolaget meddelar nu, enligt nyhetsbyrån Reuters, att man är redo att prova på människa så snart man får ett godkännande från amerikanska läkemedelsverket FDA.

En talesperson från bolaget meddelar att försöken ska starta senare i år och enligt nyhetsbyrån kan det vara aktuellt redan i september. Om allt går som det ska kan vaccinet finnas på marknaden i början av 2015.

Vaccinet är baserat på ett adenovirus från schimpans som man har berikat med två Ebola-gener. När vaccinet infekterar en cell börjar de två generna producera ett protein som orsakar en immunrespons riktad mot Ebolaviruset. Vaccinet innehåller dock inga infektiösa delar av viruset.

 

Ebolautbrottet har hittills kostat nära 1 000 människor livet. De värst drabbade länderna är Sierra Leone, Guinea och Liberia i västra Afrika. Världshälsoorganisationen WHO kallar ebolautbrottet för ett internationellt nödläge.

Läs mer: Behandling mot Ebola

Läs mer: Symptom på Ebola

Källa: Life Science Sweden

Av redaktionen
12 augusti, 2014

1 kommentarer

  • Av Johan W 25 september, 2014

    Tycker det är så läskigt med
    Tycker det är så läskigt med Ebola, blir glad när jag läser att det pågår forskning. Tycker att det är konstigt att det inte pratas mer om det i media. Det skulle ju lugna folk. Fast man undrar hur lång tid det kommer ta att få fram ett vaccin, sånt tar ju jättelång tid har man ju hört.

Comments are closed.