kattunge

I Finland pågår ett landsomfattande projekt med att erbjuda allerigiker att "träna" bort sin allergi.

Målet är att minska allergin med 20 procent.

Precis som i Sverige har antalet allergiker i Finland ökat drastiskt sedan i mitten av 60-talet. I dag räknas cirka en miljon av Finlands fem miljoner människor vara allergiska. Vissa med snuva och kliande ögon, andra med svullna andningsvägar som reaktion och risk för sina liv vid kontakt med allergenet.

Nu tänker finnarna sätta stopp för den utvecklingen. Till sin hjälp använder de en helt ny metod, egentligen ett nytt sätt att tänka.

Metoden handlar om att utsätta kroppen för det ämne som startar den alleriska reaktionen och försiktigt träna upp toleransen.

Erkka Valovirta, barnläkare, professor och den europeiska myndigheten EFAs medicinska rådgivare, samt ansvarig för det finska allergiprogrammet berättar i tidningen Allergia som ges ut av Astma - och allergiförbundet om programmet och den nya synen på allergibehandlingar:

- Vi vill avdramatisera synen på allergiska sjukdomar. Alla allergier är inte farliga. Det finns inget lagbundet samband som säger att lindriga allergisymtom blir värre om ingenting görs. Föräldrar bör därför lära sig att inte reagera på smärre hudrodnader, utslag, eksem eller avföringsförändringar, utan istället låta barnets immunförsvar träna sig, säger han.

Metoden kallas hypersensibilisering och går ut på att träna kroppen på de allergena ämnena. Det går att göra på sjukhus, men Erkka Valovirta vill uppmuntra till att "behandla" lättare allergi själv genom att utsätta sig för det utlösande ämnet i små doser.

Det här går tvärt emot de råd som ges av sjukvårdsrådgivningen 1177 och många svenska läkare som menar att man inte ska utsätta sig för de djur man är allergisk emot.

Erkka Valovirta menar att till exempel en katt för en pälsallergiker kan göra att allergin försvinner. Han säger uttryckligen i artikeln att det inte finns någon orsak att göra sig av med katten eller hunden för att allergiska symptom uppstår. Vänta och se, är hans råd, eller ta allergimedicin med antihistamin under en period och se om det senare blir bättre.

Inom sjukvården kallas metoden hypersensibilisering, eller "vaccinering". I Sverige erbjuds det bara för svårt allergiska eller som en privat behandling, men i Finland erbjuds den nu till alla barn över fem år.

Så här går det till för milda allergiska symptom: Patienten kommer till kliniken och får ett piller med husdjur, pollen eller det som den är allergisk emot, under tungan. Under ett par timmar får patienten stanna kvar för observation. Sedan tas en tablett varje dag under olika lång tid beroende på omfattning och sorts allergi.

För svårare allergier med allvarliga symptom:  Än så länge ingår de livshotande allergier bara i studer med tränings-metoden. Vid Karolinska institutet pågår ett projekt där barn med mycket svår jornötsallergi får komma till sjukhuset och äta jordnötter. Eller, snarare börja med en fjärdedels jordnöt eller strax under den nivån barnet klarade av och sedan öka långsamt under ett halvårs tid. Målet har inte varit att barnet ohämmat ska kunna proppa i sig nötter, utan att klara ett par nötter och att inte få livshotande astmafall om någon råkar öppna ett paket jornötter på samma flygplan eller liknande situationer.

Maria Ingemansson berättar i en annan artikel i tidningen Allergia om att resultaten varit lyckade, att de svårast allergiska barnen till slut lyckades äta 6 nötter utan reaktion.

Flera studier pågår både i Sverige och Finland, på bland annat svår möjlkproteinallergi, bi eller fiskallergi. Principen är den samma för alla allergier, men hur det ska göras på effektivast och säkrast sätt är fortfarande en knäckfråga för forskningen innan den rutinmässigt kan användas av sjukvården.

Orsaken till att allergierna ökar i den industrialiserade delen, är de flesta forskare överens om, är att vi utsätts för för lite bakterier och mikrober vid förlossningen och under uppväxten, det är den så kallade "hygienteorin". Men exakt vilka bakterier som är avgörande för allergiförekomsten har vetenskapen ännu inte slagit fast.

Av redaktionen
3 augusti, 2012

2 kommentarer

  • Av anonym 9 december, 2013

    Kattallergi
    Jag är kattallergiker och skaffade trots det en katt för 2,5 år sedan. Han är utekatt, har egen kattlucka. Sommartid duschar jag honom en gång i veckan (jag är även pollenallergiker), borstar honom dagligen men annars umgås vi precis som vem som helst som äger ett djur. Jag tar 1 tabl Cetirizin dagl och det fungerar bra. Skall nu göra ett uppehåll med medicinen beroende på biverkningar som trötthet. Kanske jag har lyckats sensibilisera mig själv 😀
    Katten gör jag mig aldrig av med!

  • Av Hypersensibilisering inget nytt i Sverige... 10 augusti, 2012

    anonym
    Hypersensibilisering har länge funnits vid St Görans sjukhus i Stockholm (personligen känner jag till endast det). Är man väldigt allergisk mot mycket ska man genom läkare kunna remitteras till sådan klinik. (Man får förvänta sig att stå i kö.) En bekant till mig fick den behandlingen för flera år sedan, under en längre tidsperiod. Inget nytt med andra ord… Bra att det finns!

Comments are closed.