Uppdaterad: 2011-12-07

5 kommentarer

Omega-3 kan skydda vid prostatacancer

Bild

Jan Palmgren är skeptisk till att man ska äta tillskott av Omega-3 som ett allmänt smörjmedel. Annat är det om man lider av till exempel prostatacancer.

Många av de hälsoeffekter som tillskrivs Omega-3 är dåligt vetenskapligt underbyggda, tycker professor Jan Palmblad från Karolinska Institutet. Däremot finns inget som tyder på att det skulle vara skadligt att äta för mycket. "Det är inget allmänt smörjmedel för kropp och själ, utan ska betraktas som ett läkemedel", säger han.

Är det sant att man blir smartare av att äta mycket fisk? Stämmer det att Omega-3 förhindrar hjärtkärlsjukdomar? Kan fiskolja verkligen skydda mot cancer?

Myter och sanningar om Omega-3 var temat när professor Jan Palmblad föreläste på Allt för hälsan-mässan i november 2011.

När han inledningsvis frågade hur många i publiken som åt Omega-3-tillskott flög majoriteten av händerna upp. Att äta fiskolja har blivit standardprocedur för många, men frågan var alltså om många gör det helt i onödan. Jan Palmblad tror det.

Men först lite bakgrund. Omega-3 är en utav många fetter som finns naturligt i kroppen och naturen. Särskilt höga halter hittar vi i fisk, alger och kräftdjur, och då framförallt i de feta sorterna som anjovis, makrill och lax. Fett är viktigt för oss bland annat eftersom fett är en viktig beståndsdel i cellernas membran. Hälften av hjärnans vävnad består av fett. Det finns också lagrat i våra fettceller för att kunna användas som energi.

Omega-3 har bland annat påståtts skydda mot hjärtkärlsjukdomar. Enligt Jan Palmblad finns det viss forskning som tyder på att ett stort fiskintag skyddar mot akut kranskärlssjukdom. Däremot går meningarna i sär om fisksyratillskott skyddar mot plötslig död i hjärtkärlsjukdom. Jan Palmgren anser därför att fiskoljan ”kanske” har effekt, men inte säkert. Inte heller finns det något som indikerar att Omega-3 skulle skydda mot förmaksflimmer, menar han.

När det gäller cancer finns det visserligen studier som visat att Omega-3 inte har en skyddande effekt.

Samtidigt finns det andra studier som kunnat se att fiskoljan minskar dödligheten hos patienter med prostatacancer. Hos vuxna med lungcancer har man också kunnat se att de får en bättre effekt av sina cytostatikabehandling om de också äter tillskott av Omega-3.

– Skulle man göra en metanalys (sammanställning av många olika studier) så tror jag att fisken skulle peka uppåt här (att det har bevisad positiv effekt), säger han.

Också när det gäller de autoimmuna sjukdomarna tycker Jan Palmgren att det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att säga att fiskoljan har effekt.

– Men effekterna är små, tillägger han.

Detsamma gäller vid reumatoid artrit och vid depression.

Vid ADHD finns det både bra och mindre bra resultat. Men han är noga med att understryka att han inte ser någon anledning att äta tillskott av Omega-3 regelbundet om man inte tror att man behöver det.

Det ska betraktas som ett läkemedel bland andra läkemedel även om inte Läkemedelsverket gör det, säger han. Det är inget allmänt smörjmedel för kropp och själ.

– Det finns ingen evidens för att du lever längre så vad är det du vill uppnå? Har du en sjukdom? Ja, då kanske det är en annan sak, eller om du vill förhindra att få en sjukdom som finns i släkten.

Tack och lov är bieffekterna milda, menar han.

Jan Palmgren tror inte att det finns något som talar för att det är farligt att äta för mycket. Eskimåerna på Grönland som åt mycket Omega-3 blödde lite lättare, säger han och sammanfattar:

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att vi blir intelligentare av fisk och Omega-3 och inget som säger att det går bättre i plugget. Däremot kan barn få lite bättre syn - de första levnadsåren.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-23
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Annika

Skrivet 1/7

Omega 3 av hög kvalitet

Annikas bild

Hej, jag kan informera om Omega 3 med krillolja av hög kvalitet, som är tillverkad enligt strikt kvalitetsprocess, som garanterar att produkten uppfyller alla EU:s kända renhetskrav för miljöföroreningar.
Hör av dig till mig för mer info: annikaulstrup@hotmail.com

Kommentar av anonym

Skrivet 6/12

Omega 3 mot cancer

anonyms bild

Hur ska man veta vilket tillskott som är bra och vilket som är dåligt. Jag köper mitt på apoteket, men betyder det att det är bra? Det är inte lätt att veta. Det känns i vilket fall bra.
Jag har haft cancer och vill nu göra allt jag kan för att hjälpa min kropp att hålla sig frisk och leva länge länge.

Kommentar av Stefan

Skrivet 13/1

Omega 3 och kakao!!!!

Stefans bild

Som alla vet så motverkar både omega 3 och kakao cancer på olika nivåer. Det som forskare nu har kommit fram till är att om man lyckas att komma upp i över 100.000 orac så hindrar man cancerspridning och att man då skapar cellförnyelse. Men problemet är att hitta sådana produkter. ELER INTE...
Titta in på www.chocolatedreams.se och läs mer och ta del av allt det senaste inom forskning och kakao. VI HAR SÅDANA PRODUKTER....
MVH
Team Chocolatedreams

Kommentar av Elias

Skrivet 10/1

Kosttillskott av hög kvalité

Eliass bild

Hej

Sannolikheten att kosttillskottet är av bra kvalité är liten, ca 80% på marknaden är håller låg kvalité. Jag äter flera kosttillskott av samma företag som jag anser håller väldigt hög kvalité, så hög kvalité att jag prioriterar detta lika högt som mat. Anledningen till att jag prioriterar är att jag studerar (inom detta ämne) och har väldigt liten inkomst. Hör av dig på elias_w_88@hotmail.com så ska jag ge dig mer information, sedan får du din egna uppfattning. Ta dig tid att lyssna och läs, jag blir förvånad om det inte är något för dig.

Kommentar av U Fagerholm

Skrivet 1/12

Bra text. Men med tanke på de

U Fagerholms bild

Bra text. Men med tanke på de ringa effekterna och bieffekterna och oklarheter kring verkningsmekanismer och aktiva ämnen så är det ytterst tveksamt om de ska betraktas som läkemedel per definition. Tycker de platsar inom den kategori där de redan finns, dvs naturläkemedel/alternativmedicin.
Ett tillägg jag skulle vilja göra är följande: "Man anser det sannolikt att det är EPA (eicosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra) i fisk och fiskolja som står för de gynnsamma omega-3-fettsyreeffekterna. Den vegatabiliska formen ALA (alfa-linolensyra) som finns i produkter som margarin, vegetabiliska oljor och linfrön, och som marknadsförs med stöd av resultat för EPA och DHA, saknar däremot övertygande resultat som visar motsvarande hälsoeffekter. Sådan typ av reklam är därför rent vilseledande. Mängder av EPA och DHA i 2 liter rapsolja och margarinet på 1500 mackor är jämförbara med de man finner i en portion lax."

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons