pandremix
En vaccinering tar bort tillfället att stärka immunförsvaret, samtidigt vet man aldrig hur farligt ett virus kommer att bli.

Vi är många som har svårt att bestämma oss. Att vaccinera sig kan rädda liv, men sannolikheten att dö av influensan verkar försvinnande och biverkningar och brist på långtidsstudier får många att tveka. Kanske kan vi lära av historien? Historikern Margareta Åman doktorerade i Spanska sjukan och kan se både likheter och skillnader med dagens svininfluensa. - Spanska sjukan blev förskräcklig och ingen tror väl i dag att svininfluensan blir lika illa, men faktum är att man vet aldrig hur det där förbaskade viruset beter sig i framtiden, säger Margareta Åman, 74 år. I helgen insjuknade 160 personer i svininfluensa i en skola i Skellefteå, det liknar till viss del Spanska sjukans förlopp. Spanska sjukan härjade 1918 och några år framåt. Värst drabbades glesbygdskommuner som Arjeplog, där nära tre procent av invånarna dog, det var då cirka 90 människor. Precis som dagens pandemi var även Spanska sjukan mild till en början. Flest offer skördades när viruset funnits i Sverige, sjunkit undan och kom tillbaka en andra gång drygt ett år efter första utbrottet. Hade det funnits ett vaccin då hade det väl varit klokt att ta den, eller finns några nackdelar? - Det hade det! Men samtidigt är dagens äldre, som upplevt ett par influensor och några pandemier mer immuniserade än om de fått vaccin varje gång. Däremot inte sagt att man klarar nästa pandemi, då det inte är säkert att den är släkt med dagens virus, säger Margareta Åman. - Immunitet visste man en del om redan för länge sedan, då man såg att svenskar som haft Ryska snuvan, klarade Spanska sjukan bättre. Argument mot vaccinering är det lätt att hitta på bloggar och nyhetssidor på nätet. Det spekuleras vilt om att det är regeringen som vill passa på att testa farliga droger på oss, eller rent av avrätta oss alla, blandat med mindre spektakulära nyheter om tidigare misslyckade vaccineringar. Redan 1976 misstänktes ett fall av svininfluensan i USA och president Gerald Ford som var en handlingens man startade massvaccinering direkt. På tio veckor vaccinerades 40 miljoner människor och av dem fick snart 500 den extremt ovanliga nervsjukdomen Guillain-Barré, varav 25 patienter snart dog. Endast en hann dö av svininfluensan, vilket blev något av en skandal för presidenten. Vissa religösa grupper har alltid varit emot vaccinering, även antroposoferna har sina förklaringar till varför det är fel att vaccinera. De anser att en sjukdom, för den som överlever, stärker kropp och själ.

 

- Ja, så kan det kanske vara. Men till slut blir vaccineringen en moralisk fråga som man själv måste ställa sig. Du vet ju aldrig hur du skulle ha gjort förrän efteråt, eller hur? Ett argument för vaccin är det solidariska. Om du är vaccinerad, smittar du inte någon som är svagare och känsligare än du. Tänker du vaccinera dig? - Ja absolut, jag tycker det är roligt att gå iväg och jag är gammal och van vid att vaccinera mig. Pandemier i historien: Fågelinfluensan 2004 Hong kong, 1968 Asiaten, 1957 Spanska sjukan, 1918 Ryska snuvan, 1889 Känner du dig osäker på vad ska göra. Vaccinera eller ej, så får du göra en för- och emot-lista. Gör din egen lista med argument för och emot, så kan du ta fram den efteråt så vet du hur du resonerade. Den kan till exempel se ut så här: För vaccin: + Du slipper ligga sjuk i två veckor om du får influensan. + Du undviker de farliga följdsjukdomarna, som lunginflammation, och om du eller dina barn/nära skulle dö av en följdsjukdom hade du önskat att du tagit vaccinet. + Du är solidarisk mot de sjukare som inte behöver bli smittade av dig om du är vaccinerad. Emot vaccin: - Du får inte "träna" ditt immunförsvar. - Du risker de farliga biverkningarna av vaccinet, även om de är extremt ovanliga. Och så vidare...

Läs mer: Myter och fakta om influensavaccinet

Av Hanna Brodda
14 oktober, 2009

1 kommentarer

  • Av Stefan 14 oktober, 2009

    Aldrig. Jag törs inte
    Aldrig. Jag törs inte vaccinera mig och jag klarar inte sprutor heller. Hade jag haft barn kanske.

Comments are closed.