Uppdaterad: 2011-02-28

1 kommentar

Penicillin i kräm vid svinkoppor

Bild

Kan behöva antibiotika i kräm. Svinkoppor, som även kallas impetigo, är en ytlig, smittsam hudinfektion som beror på bakterier. Infektionen ger symtom i form av utslag, blåsor och sår. Tvål och vatten ett par gånger per dag är första åtgärden.

Fakta om Altargo

Salva som behandlar små hudinfektioner, som svinkoppor, skärsår och infekterade ärr.

Varning för: Använd inte tuben längre är sju dagar. Inte att rekommendera...

3.272725
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (11 röster)

Tvål och vatten. Om det inte fungerar är det kräm med penicillin i som är rådet vid svinkoppor.

Det är nästan bara barn som får svinkoppor. Gulaktiga sår eller blåsor som kommer runt munnen och ibland på händer och mage. Vissa barn får stora besvär, medan andra inte verkar beröras särskilt. Den vanligaste hudinfektionen hos barn är svinkoppor, impetigo på läkarspråk, som orsakas av stafylokocker och/eller streptokocker.

Behandlingen beror på hur illa det är. Först och främst är det tvål och vatten flera gånger om dagen som gäller, men blir såren variga och du eller ditt barn får feber ska kopporna behandlas med penicillin.

Förr gavs antibiotika i form av vätska eller piller som skulle ätas, men nu har
rekommendationerna ändrats. Läkemedelsverket har genomfört en workshop, som visar att lokal antibiotika direkt på huden ger lika bra eller bättre effekt, skriver Janusinfo. Retapamulin som finns i Altargo är förstahandslvalet.

Bakomliggande orsaken till utredningen är
rädslan för att utveckla resistenta bakterier.

Altargo ger inte bakterier som är motståndskraftiga mot någon annan penicillinsort än just retapamulin. Därför ska den användas.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-02-15
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud svinkoppor

Kommentera artikeln

Kommentar av mamma till 9åring

Skrivet 24/9

Altargo rekommenderad av läkare att smörja läppar???

mamma till 9årings bild

Var hos läkare idag med min 9åriga dotter. Hela hennes läppar är spruckna & lite kluster också som troligtvis är stafilokocker enligt läkaren. Läkaren skrev ut Altargo som skulle smörjas på läpparna. Frågade omm jag kunde använda idomin el annan fet kräm då hon har så torra läppar men avråddes & att endast använda Altargo 1% på läpparna. Det sved vill jag lova & då läser jag på internet att produkten ska EJ användas på läppar, i mun eller näsa. Har doktorn gett mig fel information?? Är det farligt? Håller på att ringa vårdcentralen men det är kö & tar över en timma att få svar eller råd av sköterska. Orolig mamma.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons