Uppdaterad: 2011-05-23

3 kommentarer

Peter, 43, bromsar sin MS med ny behandling

Bild

Namn: Peter Andersson Ålder: 43 Familj: Min fru. Bor: I villa i Sigtuna. Jobb: Driver eget grossistföretag. Behandling: Provar Tysabri mot MS. Foto: Hanna Brodda

Fakta om Tysabri

Andvänds för att behandla MS, genom att inflammationen hindras att bryta ner hjärnan.

Varning för: Passar inte alla. Vissa människors immunförsvar börjar efter ett...

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (6 röster)

För knappt tio år sedan fick Peter Andersson veta att han har den obotliga sjukdomen MS. Då fanns ingen behandling och han blev snabbt sämre. Nu har sjukdomen stoppats upp. "Jag är glad, det finns många som har det sämre än mig", säger han och ler stort.

Peter Andersson är egenföretagare och säljer lim och tejp till återförsäljare. Han kan sköta sitt jobb trots sin sjukdom, även om han fått tänka om lite grann.

- Jag kör inte på som förr, nu vet jag att jag blir trött på eftermiddagarna och stoppar inte in lika mycket möten. Mina kunder får komma till mig mer, det fungerar egentligen bättre eftersom de då kan se alla produkter.

Det var 2001 som Peter Andersson första gången sökte vård. Då gick han till akuten eftersom han plötsligt börjat se dubbelt. Läkarna där hade mumlat något om att det kunde vara något neurologiskt och att han skulle ta flera prover. Det höll på i två år. I själva verket var ett första skov av multipel skleros, MS.

- Jag fattade det inte då, det gjorde nog läkarna men de sa inget direkt. Det är väl ingen mening att göra folk ledsna eftersom det inte fanns något att göra på den tiden, säger han.

Två år senare fick Peter Andersson diagnosen MS. Fram till dess hade läkarna bara kunnat erbjuda symptomdämpande under skoven.

Det var först 2004 som han fick prova den första, riktiga behandlingen mot sjukdomen MS. Det var Avonex, i en spruta som han tog tog själv i låret en gång i veckan. Det gav en jobbig biverkan, influensaliknande symptom under ett dygn, som han tog Alvedon emot.

MS är en sjukdom som orsakar inflammationer i hjärnan som bryter ner och förstör hjärncellerna. Beroende på var i hjärnan cellerna skadas, kan symptomen bli väldigt olika. En del får problem med ögonen, andra kroppliga funktioner, muskelstyrning och tal. För Peter Andersson har musklerna påverkats, han är svag i benen och får ta en rullator till hjälp.

- Ja, jag tränar två-tre gånger i veckan på gym. Förr kunde jag öka vikterna, nu måste jag minska ibland och träna för att inte förlora de muskler jag har, men det hjälper. Men jag har redan sprungit mina maratonlopp, det är jag glad för idag.

För ett knappt år sedan fick Peter Andersson prova Tysabri, en medicin som först nyligen blivit godkänd att användas i vården. Tysabri verkar genom att stoppa inflammationen att angripa nervcellerna i hjärnan. Medicinen ges i spruta en gång i månaden.

- Inga biverkningar, men första halvåret tyckte jag att sjukdomen blev sämre av medicinen. Jag blev mer trött, fick lite svårare att gå och sämre balans. Men nu är det bättre, eller jag blir väl inte bättre, men jag blir inte sämre, känner jag.

Tysabri har en hemsk biverkan, det är att den kan väcka en latent liggande virussjukdom, JC, som många har, en sjukdom som i sig kan leda till döden. Men har man inte JC-viruset är det en medicin med ovanligt lite biverkningar.
Innan Tysabri sätts in gör ett enkelt test, för att se om man har viruset eller inte, som bekostas av läkemedelsbolaget Biogenidec som tillverkar medicinen.

Vad hoppas du på av medicinen, vad är det jobbigaste med sin sjukdom?

- Tröttheten. Det är en olidlig trötthet som slår till varje eftermiddag, det är inte en vanlig sömninghet, det är en helt förlamande trötthet och det enda jag kan göra är att lägga mig en stund. Jag skulle gärna bli lite piggare.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2011-05-16
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Alba

Skrivet 6/6

Tysabri är ett gift...

Albas bild

Tog tysabri för 2 mån.sedan, har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv EFTER infusionen, är ännu lika sjuk, kan knappt gå pga av yrsel, ögonen är suddiga och händerna bortdomnade. Ingen läkare tror mig..kommer aldrig ta detta skit igen...Alba

Kommentar av anonym

Skrivet 2/12

känner lika

anonyms bild

Jag var oxå totalt utlagen efter tysabri, precis som ovan..never again..

Kommentar av anonym

Skrivet 2/12

känner lika

anonyms bild

Jag var oxå totalt utlagen efter tysabri, precis som ovan..never again..

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons