Uppdaterad: 2011-05-23

3 kommentarer

Peter, 43, bromsar sin MS med ny behandling

Bild

Namn: Peter Andersson Ålder: 43 Familj: Min fru. Bor: I villa i Sigtuna. Jobb: Driver eget grossistföretag. Behandling: Provar Tysabri mot MS. Foto: Hanna Brodda

Fakta om Tysabri

Andvänds för att behandla MS, genom att inflammationen hindras att bryta ner hjärnan.

Varning för: Passar inte alla. Vissa människors immunförsvar börjar efter ett...

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (6 röster)

För knappt tio år sedan fick Peter Andersson veta att han har den obotliga sjukdomen MS. Då fanns ingen behandling och han blev snabbt sämre. Nu har sjukdomen stoppats upp. "Jag är glad, det finns många som har det sämre än mig", säger han och ler stort.

Peter Andersson är egenföretagare och säljer lim och tejp till återförsäljare. Han kan sköta sitt jobb trots sin sjukdom, även om han fått tänka om lite grann.

- Jag kör inte på som förr, nu vet jag att jag blir trött på eftermiddagarna och stoppar inte in lika mycket möten. Mina kunder får komma till mig mer, det fungerar egentligen bättre eftersom de då kan se alla produkter.

Det var 2001 som Peter Andersson första gången sökte vård. Då gick han till akuten eftersom han plötsligt börjat se dubbelt. Läkarna där hade mumlat något om att det kunde vara något neurologiskt och att han skulle ta flera prover. Det höll på i två år. I själva verket var ett första skov av multipel skleros, MS.

- Jag fattade det inte då, det gjorde nog läkarna men de sa inget direkt. Det är väl ingen mening att göra folk ledsna eftersom det inte fanns något att göra på den tiden, säger han.

Två år senare fick Peter Andersson diagnosen MS. Fram till dess hade läkarna bara kunnat erbjuda symptomdämpande under skoven.

Det var först 2004 som han fick prova den första, riktiga behandlingen mot sjukdomen MS. Det var Avonex, i en spruta som han tog tog själv i låret en gång i veckan. Det gav en jobbig biverkan, influensaliknande symptom under ett dygn, som han tog Alvedon emot.

MS är en sjukdom som orsakar inflammationer i hjärnan som bryter ner och förstör hjärncellerna. Beroende på var i hjärnan cellerna skadas, kan symptomen bli väldigt olika. En del får problem med ögonen, andra kroppliga funktioner, muskelstyrning och tal. För Peter Andersson har musklerna påverkats, han är svag i benen och får ta en rullator till hjälp.

- Ja, jag tränar två-tre gånger i veckan på gym. Förr kunde jag öka vikterna, nu måste jag minska ibland och träna för att inte förlora de muskler jag har, men det hjälper. Men jag har redan sprungit mina maratonlopp, det är jag glad för idag.

För ett knappt år sedan fick Peter Andersson prova Tysabri, en medicin som först nyligen blivit godkänd att användas i vården. Tysabri verkar genom att stoppa inflammationen att angripa nervcellerna i hjärnan. Medicinen ges i spruta en gång i månaden.

- Inga biverkningar, men första halvåret tyckte jag att sjukdomen blev sämre av medicinen. Jag blev mer trött, fick lite svårare att gå och sämre balans. Men nu är det bättre, eller jag blir väl inte bättre, men jag blir inte sämre, känner jag.

Tysabri har en hemsk biverkan, det är att den kan väcka en latent liggande virussjukdom, JC, som många har, en sjukdom som i sig kan leda till döden. Men har man inte JC-viruset är det en medicin med ovanligt lite biverkningar.
Innan Tysabri sätts in gör ett enkelt test, för att se om man har viruset eller inte, som bekostas av läkemedelsbolaget Biogenidec som tillverkar medicinen.

Vad hoppas du på av medicinen, vad är det jobbigaste med sin sjukdom?

- Tröttheten. Det är en olidlig trötthet som slår till varje eftermiddag, det är inte en vanlig sömninghet, det är en helt förlamande trötthet och det enda jag kan göra är att lägga mig en stund. Jag skulle gärna bli lite piggare.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2011-05-16
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Alba

Skrivet 6/6

Tysabri är ett gift...

Albas bild

Tog tysabri för 2 mån.sedan, har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv EFTER infusionen, är ännu lika sjuk, kan knappt gå pga av yrsel, ögonen är suddiga och händerna bortdomnade. Ingen läkare tror mig..kommer aldrig ta detta skit igen...Alba

Kommentar av anonym

Skrivet 2/12

känner lika

anonyms bild

Jag var oxå totalt utlagen efter tysabri, precis som ovan..never again..

Kommentar av anonym

Skrivet 2/12

känner lika

anonyms bild

Jag var oxå totalt utlagen efter tysabri, precis som ovan..never again..

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons