Uppdaterad: 2010-09-24

7 kommentarer

Premiär för Dina mediciner

Bild

"Nu vill jag höra hur ni har det, berätta, dela erfarenheter och så hoppas jag att du ska få veta mer om dina mediciner", säger Hanna Brodda, chefredaktör på Dinamediciner.

I dag finns en liten, ofta rund, sak som påverkar många människors liv mer än något annat. Pillret. Här ska du kunna läsa det senaste, dela med dig av dina erfarenheter och stärka dig själv som patient.

Det började för ett par år sedan när jag skulle hjälpa min pappa att kolla upp hans mediciner. Jag googlade och fann. Ingenting. Knastertorr information från Fass, det var bra, men jag ville ha mer. Jag ville umgås med andra som upplevt samma som jag och min pappa, jag ville läsa samlad information, inte bara från tillverkaren, utan allt.

Jag kan inte vara ensam om att vilja veta mer om alla piller, tänkte jag. Är vi inte själva patienter, är vi mamma till någon som är det, eller barn till en sjuk förälder. Vi äter mer medicin än någonsin tidigare. Tre gånger så mycket jämfört med för femton år sedan, enligt Folkhälsoundersökningen 2008. Alla borde kanske inte äta sina mediciner, en del skulle kanske ta mer mediciner än vad de gör i dag.

Medicinvetenskapen har utvecklats och invecklats de senaste åren. Alla läkare kan inte längre vara experter på allting. Det måste du vara. Läkemedelsföretagen vet knappt själva vad de erbjuder för biverkningar. Utvecklingen sker hela tiden, med dig som försökskanin. Har du en svår sjukdom kanske du gärna vill vara försökskanin.

Nu ska vi hjälpas åt att ta kontrollen. Nästa gång du går till din doktor ska du veta vilka frågor du ska ställa, kräva svar och sedan gå hem och dela med dig till de andra som lyssnar här hos oss på Dina mediciner.

Titta gärna runt på sajten och kom med synpunkter, det mesta är inte färdigt och allt ska göras bättre. Diskutera och dela med dig av dina erfarenheter, Dina mediciner gör vi tillsammans.

Mejla gärna mig på hanna.brodda@dinamediciner.se.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-03
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kvinna

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons