Uppdaterad: 2010-09-24

7 kommentarer

Premiär för Dina mediciner

Bild

"Nu vill jag höra hur ni har det, berätta, dela erfarenheter och så hoppas jag att du ska få veta mer om dina mediciner", säger Hanna Brodda, chefredaktör på Dinamediciner.

I dag finns en liten, ofta rund, sak som påverkar många människors liv mer än något annat. Pillret. Här ska du kunna läsa det senaste, dela med dig av dina erfarenheter och stärka dig själv som patient.

Det började för ett par år sedan när jag skulle hjälpa min pappa att kolla upp hans mediciner. Jag googlade och fann. Ingenting. Knastertorr information från Fass, det var bra, men jag ville ha mer. Jag ville umgås med andra som upplevt samma som jag och min pappa, jag ville läsa samlad information, inte bara från tillverkaren, utan allt.

Jag kan inte vara ensam om att vilja veta mer om alla piller, tänkte jag. Är vi inte själva patienter, är vi mamma till någon som är det, eller barn till en sjuk förälder. Vi äter mer medicin än någonsin tidigare. Tre gånger så mycket jämfört med för femton år sedan, enligt Folkhälsoundersökningen 2008. Alla borde kanske inte äta sina mediciner, en del skulle kanske ta mer mediciner än vad de gör i dag.

Medicinvetenskapen har utvecklats och invecklats de senaste åren. Alla läkare kan inte längre vara experter på allting. Det måste du vara. Läkemedelsföretagen vet knappt själva vad de erbjuder för biverkningar. Utvecklingen sker hela tiden, med dig som försökskanin. Har du en svår sjukdom kanske du gärna vill vara försökskanin.

Nu ska vi hjälpas åt att ta kontrollen. Nästa gång du går till din doktor ska du veta vilka frågor du ska ställa, kräva svar och sedan gå hem och dela med dig till de andra som lyssnar här hos oss på Dina mediciner.

Titta gärna runt på sajten och kom med synpunkter, det mesta är inte färdigt och allt ska göras bättre. Diskutera och dela med dig av dina erfarenheter, Dina mediciner gör vi tillsammans.

Mejla gärna mig på hanna.brodda@dinamediciner.se.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-03
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kvinna

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons