Uppdaterad: 2010-09-24

7 kommentarer

Premiär för Dina mediciner

Bild

"Nu vill jag höra hur ni har det, berätta, dela erfarenheter och så hoppas jag att du ska få veta mer om dina mediciner", säger Hanna Brodda, chefredaktör på Dinamediciner.

I dag finns en liten, ofta rund, sak som påverkar många människors liv mer än något annat. Pillret. Här ska du kunna läsa det senaste, dela med dig av dina erfarenheter och stärka dig själv som patient.

Det började för ett par år sedan när jag skulle hjälpa min pappa att kolla upp hans mediciner. Jag googlade och fann. Ingenting. Knastertorr information från Fass, det var bra, men jag ville ha mer. Jag ville umgås med andra som upplevt samma som jag och min pappa, jag ville läsa samlad information, inte bara från tillverkaren, utan allt.

Jag kan inte vara ensam om att vilja veta mer om alla piller, tänkte jag. Är vi inte själva patienter, är vi mamma till någon som är det, eller barn till en sjuk förälder. Vi äter mer medicin än någonsin tidigare. Tre gånger så mycket jämfört med för femton år sedan, enligt Folkhälsoundersökningen 2008. Alla borde kanske inte äta sina mediciner, en del skulle kanske ta mer mediciner än vad de gör i dag.

Medicinvetenskapen har utvecklats och invecklats de senaste åren. Alla läkare kan inte längre vara experter på allting. Det måste du vara. Läkemedelsföretagen vet knappt själva vad de erbjuder för biverkningar. Utvecklingen sker hela tiden, med dig som försökskanin. Har du en svår sjukdom kanske du gärna vill vara försökskanin.

Nu ska vi hjälpas åt att ta kontrollen. Nästa gång du går till din doktor ska du veta vilka frågor du ska ställa, kräva svar och sedan gå hem och dela med dig till de andra som lyssnar här hos oss på Dina mediciner.

Titta gärna runt på sajten och kom med synpunkter, det mesta är inte färdigt och allt ska göras bättre. Diskutera och dela med dig av dina erfarenheter, Dina mediciner gör vi tillsammans.

Mejla gärna mig på hanna.brodda@dinamediciner.se.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-03
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kvinna

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons