biogaia_protectis_60-burk_box_press
Probiotika har bevisad effekt vid tandlossnings- sjukdom, visar en genomgång av tre studier.

I en nyligen publicerad genomgång av nyttiga bakterier, så kallade probiotika, som tillägg vid behandling av tandlossnings-sjukdom visades effekt av bakterien Lactobacillus reuteri Prodentis från Biogaia. 

Genomgången är den första av probiotika som behandling av tandlossning. I studierna visade Lactobacillus reuteri Prodentis tydlig en minskning av fickdjup på måttliga och djupa tandköttsfickor, då den används i kombination med standardbehandling av kronisk tandlossningssjukdom. Men bara en tendens observerades när det gällde generell minskning av fickdjupet.

– Det är uppmuntrande att författarna föreslår att L. reuteri kan användas för att minska användningen av systemisk antibiotika och därigenom, potentiellt, minska risken för antibiotikaresistens, säger Axel Sjöblad, vd, Biogaia i ett pressmeddelande.

Artikeln är publicerad på nätet av Olivier Huck och kollegor vid Institutionen för parodontologi, fakulteten för tandvård, universitetet i Strasbourg, i Journal of Periodontology den 11 mars 2016. Artikel Clinical efficacy of probiotic as an adjunctive therapy to non-surgical periodontal treatment of chronic periodontitis: A systematic review and meta-analysis

Lactobacillus reuteri är patenterad av Biogaia och kommer från bröstmjölk och saliv hos människa.

Av redaktionen
22 mars, 2016