Uppdaterad: 2012-05-11

2 kommentarer

Probiotika mot IBD: "Hittade min medicin på mataffären"

Bild

Linn, 26, har ulcerös kolit och hon hittade sin lindring på mataffären, en vanlig yoghurt med probiotiska bakterier. Foto: Hanna Brodda

Fakta om Actimel

Drickyogurt med bakterier som ska hjälpa immunförsvaret i magen.

Varning för: Tro inte att bakterier kan ersätta annan medicinsk behandling om...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (12 röster)

Fakta om Remicade

Behandling vid Chrons sjukdom, reumatism, ulcerös kolit, psoriasis med mera.

Varning för: Kan vara farligt att använda om du har hjärtsvikt, tbc eller...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Fakta om Betapred

Hämmar inflammationer och allergiska reaktioner, bland annat vid astma och ormbett, men också falsk krupp.

Varning för: Kan öka risken för blodpropp.

2.833335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (12 röster)

Yogurt mot blödande tarm. Det låter enkelt, men för Linn som har ulcerös kolit har det varit bästa behandlingen hittills. "Det hjälper säkert inte alla, men det har varit bra för mig", säger hon.

Vid 15-års ålder fick Linn diagnosen ulcerös kolit. Det kom blod och efter ett tag slutade tarmen att fungera. Senare gjordes en omfattande operation och hela tjocktarmen togs bort.

Efter operationen var det ”hundra gånger bättre” som hon säger, men inte helt bra.

 - Jag tänkte nog att det där med kost inte kunde betyda något för mig längre, eftersom jag var för dålig, men jag köpte ändå på mig lite probiotisk yoghurt en dag. Det var väl billigt pris eller något, berättar hon och skrattar.

Redan nästa dag kände hon sig bättre. Det hade hänt något, berättar Linn. Yoghurten hon köpt var Actimel som innehåller framodlade bakterier, bland annat lactobacillus casei. Några botande effekter på sjukdomar får matvaror inte påstås ha, men för Linn fungerade det.

Ulcerös kolit är en autoimmun sjukdom. Det innebär att det egna immunförsvaret attackerar kroppens egna vävnader i magen som blir till öppna sår som blöder och ger svår smärta. Som många autoimmuna sjukdomar kommer symptomen i skov. De kan i sig ha olika orsaker, men stress, andra sjukdomar och hormoner som påverkar kroppen kan bidra till skoven.

Att man får autoimmuna sjukdomar tror forskarna lite olika om, men hygienteorin är den dominerande förklaringen. Autoimmuna sjukdomar ökar när levnadsstandarden ökar, när bakteriehalten i vår miljö minskar. Renare hem, fräschare mat och mindre att jobba med för immunförsvaret som då överreagerar på sådan som inte är farligt. Som oss själva.

Linn är 26 år i dag. Hon har haft sin sjukdom sedan ett par år före diagnosen och hon är glad att hon hittat rätt. Hennes upptäckt gjorde henne så starkt övertygad, att det senare påverkade hennes val av utbilning. Nu läser Linn nutrition på Karolinska Insitutet.

- Det är klart att den här upptäckten gjorde mig nyfiken. Nu vet jag hur mycket maten betyder för att man ska kunna leva, hur mycket den kan betyda om man inte är frisk. Det vill jag dela med mig av, säger hon.

Som många patienter med svår ulcerös kolit har Linn gått på kortisonbehandlingar. Hon hann aldrig pröva Remicade som i dag är en behandling mot ulcerös kolit, men kortisonet fungerade inget vidare för henne. Hon fick inte önskad effekt, bara de jobbiga biverkningarna. Medicinen orsakade allvarlig muskelnedbrytning, hon blev förkyld hela tiden och kroppen svullnade av ödem. Hela hennes liv påverkades eftersom hon samtidigt höll på med gymnastik på juniorelitnivå.

- Jag har varit bra nu i ett par år, jag äter mina bakterier och hoppas och tror att de ska skydda mig även i fortsättningen.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-04-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Mage IBD ulcerös kolit

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/11

mutaflor

anonyms bild

I 6 år blev jag behandlad med colifom cortison. Testat allt möjligt att få stopp på blödningar. Fick för 2 månader sen mutaflor. Sen dess tar jag ingen medecin. Lever precis som förr.

Kommentar av Åsa

Skrivet 29/4

Probi mage

Åsas bild

Jag har också haft en autoimmun magsjukdom i många år, crohns. När det blir sämre och jag misstänker ett nytt skov tar jag alltid bakterier. Det blir inte bra direkt men nästa dag kan jag känna att det stabiliseras och gör mindre ont. Ett riktigt skov har jag inte haft på flera år nu. Jag brukar ta probi mage tror jag dem heter. Det kan jag verkligen rekommendera.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons