Uppdaterad: 2012-05-11

2 kommentarer

Probiotika mot IBD: "Hittade min medicin på mataffären"

Bild

Linn, 26, har ulcerös kolit och hon hittade sin lindring på mataffären, en vanlig yoghurt med probiotiska bakterier. Foto: Hanna Brodda

Fakta om Actimel

Drickyogurt med bakterier som ska hjälpa immunförsvaret i magen.

Varning för: Tro inte att bakterier kan ersätta annan medicinsk behandling om...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (11 röster)

Fakta om Remicade

Behandling vid Chrons sjukdom, reumatism, ulcerös kolit, psoriasis med mera.

Varning för: Kan vara farligt att använda om du har hjärtsvikt, tbc eller...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Fakta om Betapred

Hämmar inflammationer och allergiska reaktioner, bland annat vid astma och ormbett, men också falsk krupp.

Varning för: Kan öka risken för blodpropp.

2.833335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (12 röster)

Yogurt mot blödande tarm. Det låter enkelt, men för Linn som har ulcerös kolit har det varit bästa behandlingen hittills. "Det hjälper säkert inte alla, men det har varit bra för mig", säger hon.

Vid 15-års ålder fick Linn diagnosen ulcerös kolit. Det kom blod och efter ett tag slutade tarmen att fungera. Senare gjordes en omfattande operation och hela tjocktarmen togs bort.

Efter operationen var det ”hundra gånger bättre” som hon säger, men inte helt bra.

 - Jag tänkte nog att det där med kost inte kunde betyda något för mig längre, eftersom jag var för dålig, men jag köpte ändå på mig lite probiotisk yoghurt en dag. Det var väl billigt pris eller något, berättar hon och skrattar.

Redan nästa dag kände hon sig bättre. Det hade hänt något, berättar Linn. Yoghurten hon köpt var Actimel som innehåller framodlade bakterier, bland annat lactobacillus casei. Några botande effekter på sjukdomar får matvaror inte påstås ha, men för Linn fungerade det.

Ulcerös kolit är en autoimmun sjukdom. Det innebär att det egna immunförsvaret attackerar kroppens egna vävnader i magen som blir till öppna sår som blöder och ger svår smärta. Som många autoimmuna sjukdomar kommer symptomen i skov. De kan i sig ha olika orsaker, men stress, andra sjukdomar och hormoner som påverkar kroppen kan bidra till skoven.

Att man får autoimmuna sjukdomar tror forskarna lite olika om, men hygienteorin är den dominerande förklaringen. Autoimmuna sjukdomar ökar när levnadsstandarden ökar, när bakteriehalten i vår miljö minskar. Renare hem, fräschare mat och mindre att jobba med för immunförsvaret som då överreagerar på sådan som inte är farligt. Som oss själva.

Linn är 26 år i dag. Hon har haft sin sjukdom sedan ett par år före diagnosen och hon är glad att hon hittat rätt. Hennes upptäckt gjorde henne så starkt övertygad, att det senare påverkade hennes val av utbilning. Nu läser Linn nutrition på Karolinska Insitutet.

- Det är klart att den här upptäckten gjorde mig nyfiken. Nu vet jag hur mycket maten betyder för att man ska kunna leva, hur mycket den kan betyda om man inte är frisk. Det vill jag dela med mig av, säger hon.

Som många patienter med svår ulcerös kolit har Linn gått på kortisonbehandlingar. Hon hann aldrig pröva Remicade som i dag är en behandling mot ulcerös kolit, men kortisonet fungerade inget vidare för henne. Hon fick inte önskad effekt, bara de jobbiga biverkningarna. Medicinen orsakade allvarlig muskelnedbrytning, hon blev förkyld hela tiden och kroppen svullnade av ödem. Hela hennes liv påverkades eftersom hon samtidigt höll på med gymnastik på juniorelitnivå.

- Jag har varit bra nu i ett par år, jag äter mina bakterier och hoppas och tror att de ska skydda mig även i fortsättningen.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-04-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Mage IBD ulcerös kolit

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/11

mutaflor

anonyms bild

I 6 år blev jag behandlad med colifom cortison. Testat allt möjligt att få stopp på blödningar. Fick för 2 månader sen mutaflor. Sen dess tar jag ingen medecin. Lever precis som förr.

Kommentar av Åsa

Skrivet 29/4

Probi mage

Åsas bild

Jag har också haft en autoimmun magsjukdom i många år, crohns. När det blir sämre och jag misstänker ett nytt skov tar jag alltid bakterier. Det blir inte bra direkt men nästa dag kan jag känna att det stabiliseras och gör mindre ont. Ett riktigt skov har jag inte haft på flera år nu. Jag brukar ta probi mage tror jag dem heter. Det kan jag verkligen rekommendera.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons