Uppdaterad: 2014-10-20

9 kommentarer

Prylarna som ger dig sömn

Bild

Tyngdtäcke, ögonbindel och öronproppar, näsvidgare och tryckavlastande madrasser. Det finns flera hjälpmedel för att få bättre sömn.

 

1. Fiber- eller Kedjetäcke ser ut som ett vanligt täcke, men det är tyngre och finns mellan 4 - 12 kilo. I tester har tyngdtäcken visat sig ge en lugnare sömn och det används allt oftare inom vården för patienter med ADHD, psykoser och andra psykiatriska besvär.

Täcket omsluter kroppen och tyngden gör att lugnande hormoner frisätts och det kan hjälpa även andra med lindrigare sömnbekymmer, motorisk oro, ångest och koncentrationssvårigheter. Värt att prova. En del leverantörerna erbjuder prova på-veckor och täcket kan skickas tillbaka om inte önskad effekt uppnås. Kan i vissa fall fås på remiss som ett hjälpmedel, fråga din läkare, vårdcentral eller psykiatriker.

2. Ögonbindel håller ljuset borta. Mörker är en förutsättning för att kunna sova för många människor, även en liten strimma ljus kan förstöra sömnen enligt sömnforskarna.

När våren kommer kan ibland kroppen få för sig att det är dags att gå upp mitt i natten bara för att solen går upp. En ögonbindel är ett enkelt sätt att lura kroppen att det är mörkt utan att behöva mörkläggningsgardiner. Efter ett tag in på sommaren kan kroppen dessutom ha vant sig vid sljuset och sover bra ändå.  Mörker signalerar natt och under natten frisätts melatonin i hjärnan som är kroppens sömnhormon. När ljuset kommer trängs melatoninet undan och det kan bli omöjligt att somna eller sova vidare efter att man vaknat.

3. Öronproppar som stoppar alla ljud är underskattat. Sänggrannen som snarkar, fåglarna som sjunger på morgonkvisten eller sopbilen kör sin runda? Många blir väkta av ljud i omgivningen, bland även utan att man själv ens noterar ljuden, men sömnen är störd. Och vaknar man ordentligt av ljuden kan det vara svårt att somna om. Bättre att stänga ute ljuden helt från början.

Apoteken har öronproppar i olika storlekar och proppar spelcialgjorda för sömn.

4. Näsvidgare ger en bättre andning och mindre snarkningar och det är avgörande för en god natts sömn. Även för din käresta om det finns någon sådan i närheten. Snarkningar som leder till sömnapné, det vill säga syrebrist till hjärnan, är mycket skadligt. Förutom att det är dåligt för sömnen att snarka, kan sömnapné leda till hjärtbesvär.

5. Tryckavlastande madrass, används i vården, men går också att köpa privat. Meningen med den tryckavlastande madrassen är att den ska vårda och förebygga liggsår för den som ligger väldigt länge.

En tryckavalastande madrass lastar också av spända muskler och hjälper kroppen att slappna av. Kan till exempel hjälpa vid stressrelaterade sömnbesvär.

Vad gör du för att kunna sova bättre? Har du någon pryl som hjälper dig? Berätta här nedan!

 

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-06
redaktionens bild

Kategorier:

Sömn Hjälpmedel

Kommentera artikeln

Kommentar av Estelle

Skrivet 7/4

En del hälsokostaffärer säljer melatonin...

Estelles bild

Det finns att köpa i Sverige i en del hälsokostaffärer (så vitt jag vet bara privata butiker)
Men de vill de inte skylta med eftersom det är olagligt och har det i skymundan.
Du kan alltid fråga efter det (är nog bäst att säga att du vet någon som köpt det där tidigare) och se om du har tur.
Jag har köpt det så i allafall, blev tipsad av en bekant!

Kommentar av Estelle

Skrivet 7/4

En del hälsokostaffärer säljer melatonin...

Estelles bild

Det finns att köpa i Sverige i en del hälsokostaffärer (så vitt jag vet bara privata butiker)
Men de vill de inte skylta med eftersom det är olagligt och har det i skymundan.
Du kan alltid fråga efter det (är nog bäst att säga att du vet någon som köpt det där tidigare) och se om du har tur.
Jag har köpt det så i allafall, blev tipsad av en bekant!

Kommentar av syster yster

Skrivet 1/6

sömnhjälpmedel

syster ysters bild

Tack för många bra tips!
Jag lyssnar på cd bok.(ej mp3, tänk på hörseln)Somnar ofta bums!

Kommentar av anonym

Skrivet 10/3

Kedjetäcke

anonyms bild

Sedan två år tillbaka har jag ett kedjetäcke som väger åtta kilo. Det fungerar fantastiskt bra och jag kommer snabbare till ro när jag lagt mig. Jag upplever det, precis som det beskrivs i texten,som om det omsluter mig.

Kommentar av Thomas

Skrivet 5/6

Bättre med melatonin

Thomass bild

Sedan ett par år tillbaka tar jag melatonin i perioder. Vårarna är svårast för mig. Med melatonin i 5 mg - piller har min problem nästan försvunnit. Mitt problem är att jag har svårt att somna, eller att somna om om jag vaknar vid 3-4-tiden på natten.
Det går ungefär lika bra med Imovane men det ska ju inte ätas under för lång tid så melatoninet är bättre på det viset. Något av de här sakerna har jag inte provat. Självklart har jag alltid helt mörkt i sovrummet och inte för varmt heller.

Kommentar av Betty

Skrivet 11/2

Melatonin?var får man tag i det?

Bettys bild

Var får du tag i melatonin?Skickar du efter?Hur vet man vad man får?Eller finns det här i Sverige att få tag i
Bettykerman

Kommentar av Angelica

Skrivet 24/2

Ang. Melatonin

Angelicas bild

Jag har pratat med en läkare och ska nu på det utskrivet på recept. Så prova att prata med din läkare. Lycka till!

Kommentar av anonym

Skrivet 24/2

Ang. Melatonin

anonyms bild

Har själv provat olika sömnmediciner med blandat resultat. Imovane har slutat fungera. Men - på mitt senaste läkarbesök föreslog läkaren Melatonin och jag ska få ut det på recept. Så det ska gå den vägen också. Lycka till!

Kommentar av Vitor

Skrivet 6/3

På nätet hittar man massor med melatonin

Vitors bild

Googla på "köp melatonin" så får du fram en viss shopp .Hade gärna länkat direkt till en butik men då blir man avstängd här på dina mediciner.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons