Uppdaterad: 2011-07-08

Kommentera

Rätt bakterier i magen kan motverka fetma

Bild

Ta lite surkål till grillkorven. Ny forskning visar att de nyttiga bakterierna i syrad mat gör i alla fall råttorna smala. Foto: Leif R Jansson

Nyttig bakterie i magen kan göra dig smalare. Ny svensk studie på råttor visar att sammansättningen av bakterier påverkar vikten.

En ny doktorsavhandling visar att råttor som fått ett dagligt intag av en mjölksyrabakterie, som fått namnet Lactobacillus plantarum HEAL19, blev smalare och fick lägre nivå av inflammation i kroppen.

– En dålig tarmflora tycks alltså trigga fetma hos råttor. På samma sätt kan en bra tarmflora dämpa risken, säger Caroline Karlsson, som lade fram sin avhandlig på institutionen för Livsmedelshygien vid Lunds Tekniska Högskola, till tidningen Forskning.

Studien gjordes genom att råttorna delades in i tre grupper. En grupp fick den nyttiga laktobacillen från födseln, den andra gruppen fick ingenting utöver samma energirika mat som de andra råttorna och den tredje gruppen råttor fick ett tillskott av Escherichia colibakterien, den som vi normalt blir sjuka av.

Caroline Karlsson kunde då konstatera att råttorna som fick den nyttiga mjölksyrabakterien gick upp betydligt mindre i vikt än övriga råttor, de fick en rikare och bättre sammansättning av de bakterier som finns naturligt i tarmen och kunde bättre hantera de skadliga bakterierna än de som bara fick mat.

Den tredje gruppen råttor som fått den inflammationsskapande Escherichia coli-bakterien i dricksvattnet, utöver maten, fick en ändrad tarmflora och en ökad fettmängd.

Mjölksyrabakterier, eller probiotika som de också kallas, har inget med mjölk att göra, utan de är bakterier som visat flera olika hälsosamma effekter.  Resultat från samma institution tyder också på att probiotika kan påverka immunförsvaret, lindra eksem och hjälpa mot virusinfektioner, skriver tidningen Forskning, som också nämner att bakterierna finns i mat som oliver, viss typ av syrlig yoghurt, ost och syrad mat av den typ som vi åt mycket förr innan kylskåpet kom in i våra hem.

Just den aktuella mjölksyrabakterien, Lactobacillus plantarum HEAL19, som användes i studien har hämtats från frisk tarmslemhinna på en människa. Den är patenterad men används ännu inte i någon mat eller tillskott.

Resultaten från avhandlingen publicerades nyligen i British Journal of Nutrition.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-30
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kilokampen IBS probiotika vikt

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons