Uppdaterad: 2011-07-08

Kommentera

Rätt bakterier i magen kan motverka fetma

Bild

Ta lite surkål till grillkorven. Ny forskning visar att de nyttiga bakterierna i syrad mat gör i alla fall råttorna smala. Foto: Leif R Jansson

Nyttig bakterie i magen kan göra dig smalare. Ny svensk studie på råttor visar att sammansättningen av bakterier påverkar vikten.

En ny doktorsavhandling visar att råttor som fått ett dagligt intag av en mjölksyrabakterie, som fått namnet Lactobacillus plantarum HEAL19, blev smalare och fick lägre nivå av inflammation i kroppen.

– En dålig tarmflora tycks alltså trigga fetma hos råttor. På samma sätt kan en bra tarmflora dämpa risken, säger Caroline Karlsson, som lade fram sin avhandlig på institutionen för Livsmedelshygien vid Lunds Tekniska Högskola, till tidningen Forskning.

Studien gjordes genom att råttorna delades in i tre grupper. En grupp fick den nyttiga laktobacillen från födseln, den andra gruppen fick ingenting utöver samma energirika mat som de andra råttorna och den tredje gruppen råttor fick ett tillskott av Escherichia colibakterien, den som vi normalt blir sjuka av.

Caroline Karlsson kunde då konstatera att råttorna som fick den nyttiga mjölksyrabakterien gick upp betydligt mindre i vikt än övriga råttor, de fick en rikare och bättre sammansättning av de bakterier som finns naturligt i tarmen och kunde bättre hantera de skadliga bakterierna än de som bara fick mat.

Den tredje gruppen råttor som fått den inflammationsskapande Escherichia coli-bakterien i dricksvattnet, utöver maten, fick en ändrad tarmflora och en ökad fettmängd.

Mjölksyrabakterier, eller probiotika som de också kallas, har inget med mjölk att göra, utan de är bakterier som visat flera olika hälsosamma effekter.  Resultat från samma institution tyder också på att probiotika kan påverka immunförsvaret, lindra eksem och hjälpa mot virusinfektioner, skriver tidningen Forskning, som också nämner att bakterierna finns i mat som oliver, viss typ av syrlig yoghurt, ost och syrad mat av den typ som vi åt mycket förr innan kylskåpet kom in i våra hem.

Just den aktuella mjölksyrabakterien, Lactobacillus plantarum HEAL19, som användes i studien har hämtats från frisk tarmslemhinna på en människa. Den är patenterad men används ännu inte i någon mat eller tillskott.

Resultaten från avhandlingen publicerades nyligen i British Journal of Nutrition.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-30
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kilokampen IBS probiotika vikt

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons