Uppdaterad: 2011-07-08

Kommentera

Rätt bakterier i magen kan motverka fetma

Bild

Ta lite surkål till grillkorven. Ny forskning visar att de nyttiga bakterierna i syrad mat gör i alla fall råttorna smala. Foto: Leif R Jansson

Nyttig bakterie i magen kan göra dig smalare. Ny svensk studie på råttor visar att sammansättningen av bakterier påverkar vikten.

En ny doktorsavhandling visar att råttor som fått ett dagligt intag av en mjölksyrabakterie, som fått namnet Lactobacillus plantarum HEAL19, blev smalare och fick lägre nivå av inflammation i kroppen.

– En dålig tarmflora tycks alltså trigga fetma hos råttor. På samma sätt kan en bra tarmflora dämpa risken, säger Caroline Karlsson, som lade fram sin avhandlig på institutionen för Livsmedelshygien vid Lunds Tekniska Högskola, till tidningen Forskning.

Studien gjordes genom att råttorna delades in i tre grupper. En grupp fick den nyttiga laktobacillen från födseln, den andra gruppen fick ingenting utöver samma energirika mat som de andra råttorna och den tredje gruppen råttor fick ett tillskott av Escherichia colibakterien, den som vi normalt blir sjuka av.

Caroline Karlsson kunde då konstatera att råttorna som fick den nyttiga mjölksyrabakterien gick upp betydligt mindre i vikt än övriga råttor, de fick en rikare och bättre sammansättning av de bakterier som finns naturligt i tarmen och kunde bättre hantera de skadliga bakterierna än de som bara fick mat.

Den tredje gruppen råttor som fått den inflammationsskapande Escherichia coli-bakterien i dricksvattnet, utöver maten, fick en ändrad tarmflora och en ökad fettmängd.

Mjölksyrabakterier, eller probiotika som de också kallas, har inget med mjölk att göra, utan de är bakterier som visat flera olika hälsosamma effekter.  Resultat från samma institution tyder också på att probiotika kan påverka immunförsvaret, lindra eksem och hjälpa mot virusinfektioner, skriver tidningen Forskning, som också nämner att bakterierna finns i mat som oliver, viss typ av syrlig yoghurt, ost och syrad mat av den typ som vi åt mycket förr innan kylskåpet kom in i våra hem.

Just den aktuella mjölksyrabakterien, Lactobacillus plantarum HEAL19, som användes i studien har hämtats från frisk tarmslemhinna på en människa. Den är patenterad men används ännu inte i någon mat eller tillskott.

Resultaten från avhandlingen publicerades nyligen i British Journal of Nutrition.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-30
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kilokampen IBS probiotika vikt

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons