Uppdaterad: 2014-07-22

Kommentera

Rätt läkemedel gör KOL-behandling effektiv

Bild

Medicinerna Symbicort och Seretide ger färre återfall av svåra perioder av försämring för människor med KOL.

Fakta om Symbicort

Hjälper andningen vid astma och svår KOL.

Varning för: Du kan behöva byta behandling om du får ledbesvär eller...

3.1
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (10 röster)

Fakta om Seretide

Förebygger andningssvårigheter som bland annat kan yttra sig i väsande andning.

Varning för: Kan påverka många tillstånd och skapa problem i samband med...

0
Ditt betyg: Inget

Svenska patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, får allt bättre vård. Det visar en ny stor studie som har gjorts av Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska Institutet. Men det finns mycket kvar att göra.

I Sverige får idag allt fler patienter med KOL sin diagnos redan i primärvården och studier visar att de de läkemedel som främst används är effektiva och gör att patienterna får färre perioder av svår försämring av sjukdomen, perioder som kallas exacerbationer. De läkemedel som nämns är bland andra Symbicort och Seretide.

- Det är positivt att vi diagnostiserar allt fler KOL-patienter i primärvården och att antalet exacerbationer minskar. Under den 11-års period som studien behandlar har vi sett en positiv utveckling avseende förbättrat omhändertagande av denna patientgrupp, men det finns fortfarande mycket som kan göras, säger Björn Ställberg, distriktsläkare och forskare vid Uppsala Universitet.

Antalet försämringstillfällen har i snitt minskat från 3 till 1,3 per patient och år. Det är mycket positivt då försämringsperioderna driver på utvecklingen av sjukdomen, vilket i sin tur leder till högre sjukdoms- och samhällskostnader. Perioderna är också väldigt plågsamma för den patient som drabbas.

Tidigare studier har visat att en fjärdedel av KOL-patienterna som genomlider en svår exacerbation som leder till sjukhusinläggning, inte lever ett år senare.

Men även om resultaten av studien pekar på en positiv utveckling och en ökad kunskap kring sjukdomen så finns det mycket kvar att göra. Studien visar att
KOL-patienter i Sverige i genomsnitt dör åtta år tidigare än svenskar i genomsnitt.

Pathosstudien har gått igenom mer än 21 000 patientfall över en period på elva år, för att spegla utvecklingen av svensk KOL-vård och belysa förbättringsmöjligheterna. Den tredje delen av studien publicerades i december 2013 i den internationella tidskriften PCRJ. Studien har finansierats av Astrazeneca.

Artikel skriven av redaktionen 2014-05-08
redaktionens bild

Kategorier:

Samhälle Övrigt andning

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons