Uppdaterad: 2014-07-22

Kommentera

Rätt läkemedel gör KOL-behandling effektiv

Bild

Medicinerna Symbicort och Seretide ger färre återfall av svåra perioder av försämring för människor med KOL.

Fakta om Symbicort

Hjälper andningen vid astma och svår KOL.

Varning för: Du kan behöva byta behandling om du får ledbesvär eller...

3.1
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (10 röster)

Fakta om Seretide

Förebygger andningssvårigheter som bland annat kan yttra sig i väsande andning.

Varning för: Kan påverka många tillstånd och skapa problem i samband med...

0
Ditt betyg: Inget

Svenska patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, får allt bättre vård. Det visar en ny stor studie som har gjorts av Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska Institutet. Men det finns mycket kvar att göra.

I Sverige får idag allt fler patienter med KOL sin diagnos redan i primärvården och studier visar att de de läkemedel som främst används är effektiva och gör att patienterna får färre perioder av svår försämring av sjukdomen, perioder som kallas exacerbationer. De läkemedel som nämns är bland andra Symbicort och Seretide.

- Det är positivt att vi diagnostiserar allt fler KOL-patienter i primärvården och att antalet exacerbationer minskar. Under den 11-års period som studien behandlar har vi sett en positiv utveckling avseende förbättrat omhändertagande av denna patientgrupp, men det finns fortfarande mycket som kan göras, säger Björn Ställberg, distriktsläkare och forskare vid Uppsala Universitet.

Antalet försämringstillfällen har i snitt minskat från 3 till 1,3 per patient och år. Det är mycket positivt då försämringsperioderna driver på utvecklingen av sjukdomen, vilket i sin tur leder till högre sjukdoms- och samhällskostnader. Perioderna är också väldigt plågsamma för den patient som drabbas.

Tidigare studier har visat att en fjärdedel av KOL-patienterna som genomlider en svår exacerbation som leder till sjukhusinläggning, inte lever ett år senare.

Men även om resultaten av studien pekar på en positiv utveckling och en ökad kunskap kring sjukdomen så finns det mycket kvar att göra. Studien visar att
KOL-patienter i Sverige i genomsnitt dör åtta år tidigare än svenskar i genomsnitt.

Pathosstudien har gått igenom mer än 21 000 patientfall över en period på elva år, för att spegla utvecklingen av svensk KOL-vård och belysa förbättringsmöjligheterna. Den tredje delen av studien publicerades i december 2013 i den internationella tidskriften PCRJ. Studien har finansierats av Astrazeneca.

Artikel skriven av redaktionen 2014-05-08
redaktionens bild

Kategorier:

Samhälle Övrigt andning

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons