Recept på nyttiga bakterier: Syrade morötter

Syrade morötter är nyttigt för många funktioner i kroppen, bland annat magen och immunförsvaret. Ät extra mycket om du tar antibiotika, det gäller barnen också.
Här är ett recept på syrade morötter. Det ser lite jobbigt ut, men det är det värt.
Syrade grönsaker innehåller lactobacillus. Det är en bakterie som skyddar mot allt möjligt, bland annat uppblåst mage och allergi. Läs mer här.
Du behöver en tvåliters glasburk, gummiring, plastlock, och en liten glasburk.
Ingredienser:
- 1 1/2 kg morot, skalad vikt
- 200 gram gul lök, ansad och skalad vikt
- 25 gram salt (utan jod)
- 2 cm pepparrot, skalad (i tunna skivor)
- 3 lagerblad
- Saltlag:
- 1 l vatten
- 15 gram salt (utan jod)
1. Koka
upp salt och vatten till lagen i en katstrull utan lock. Låt svalna och
kyl ned. Diska glasburkar, plastlock och gummiring i hett vatten.
Förbered kryddor och grönsaker.
2. Strimla
morötterna grovt eller skär dem i slantar, gärna med matberedare. Pröva
gärna båda i separat omgångar. Skär löken i små klyftor.
3. Ta
fram en rejäl bunke i rostfritt och varva morötter samt salt. Mellan
varje varv pressa ihop med knytnävarna. För att skydda händerna, och
grönsakerna, är små plastpåsar över till hjälp. När allt är i byttan
pressa ordentligt med knytnävarna. Syftet är att få ut saften men det är
inte lika lätt som ur vitkål.
4. Sätt byttan i en stor plastpåse och låt
stå en timme.
5. Flytta
över morötterna till glasburken (häll över all vätska) och varva med
gul lök pepparrot och lagerblad. Överst läggs ett så stort tillklippt
plastlock som möjligt. Placera en liten glasburk i lämplig storlek
ovanpå som lätt press. Om vätskan inte täcker morötterna; fyll på med
det kokta saltvattnet. Stäng glasburkens lock försiktigt och spänn åt
haken. Klistra på en tejpbit där du skriver datum. Bra att ha som
kom-ihåg-lapp.
6. Placera
glasburken i en rejäl plastkasse, eventuellt med en tidning i botten.
Placera i rumstemperatur (18-20°C) tio dagar, helst mörkt. Kontrollera
vattennivån då och då.
7. Placera
därefter burken i kylskåpet (1-8°C). Här ska den stå helst 6 veckor
innan den kan konsumeras. Även under denna tid ska vattennivån
kontrolleras regelbundet.

Fler nyheter
Inga kommentarer
Inga kommentarer
2 kommentarer
1 kommentar
2 kommentarer
1 kommentar
Inga kommentarer
4 kommentarer
3 kommentarer
1 kommentar
2 kommentarer
5 kommentarer
Inga kommentarer
8 kommentarer
Annons
TV-spelare
Läsarnas egna erfarenheter
-
Skrivet 23/1 av anonym i Vetenskapligt bäst sätt att klara kyla.
-
Skrivet 26/5 av Panda i XL-S Medical.
-
Skrivet 12/11 av anonym i Bättre minne med kakao.
-
Skrivet 5/11 av anonym i Illamående, tandvärk eller halsbränna? – Här är kuren för dig!.
-
Skrivet 9/10 av Mormor1 i Bästa huskurerna mot förkylning.
-
Skrivet 23/4 av Ågren i Träning mot ångest och depression.
Läs mer
Läsarnas kommentarer
-
Skrivet 16/4 av Dr Lorena i Var femte skulle sälja sin njure för 300 000 kr.
-
Skrivet 13/4 av anonym i Vad vet du inte om din sköldkörtel?.
-
Skrivet 11/4 av camilla j i "Losec eller operation?".
-
Skrivet 1/3 av Vincent Lekander i Narkosmedel kan fungera mot depression.
-
Skrivet 25/2 av anonym i Slipp antibiotika mot urinvägsinfektion - 9 tips!.
-
Skrivet 22/2 av anonym i Kan inte sova på natten, och kan inte hålla mig vaken dagtid!.
-
Skrivet 20/2 av anonym i Nalox.
-
Skrivet 20/2 av anonym i Nalox.
Senaste nyheterna
Medicin-TV
Nystartade trådar
-
Skrivet 27/10 av attackuggla90 i metamina+lithium.
-
Skrivet 14/2 av attackuggla90 i Metamina mot adhd?.
-
Skrivet 31/12 av Ann-Charlotte i Kan inte sova på natten, och kan inte hålla mig vaken dagtid!.
1 kommentar