Uppdaterad: 2010-12-06

1 kommentar

Reumatiker som behöver ska få dyra TNF-hämmare

Fakta om Enbrel

Minskar inflammation som uppstår vid bland annat artrit, proriasis och chrons sjukdom.

Varning för: Prata med din doktor om du har en infektion eller en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Cimzia

Cimzia är en så kallad TNF-hämmare som minskar inflammationen vid reumatoid artrit.

Varning för: En del sjukdomar och vissa läkemedel är inte lämpliga att...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (12 röster)

Det är en av rekommendationerna i de nya riktilinjerna för behandling av sjukdomar i rörelseorganen, som presenterades av Socialstyrelsen i dag. - Det har kommit nya, bättre, läkemedel och vi vill att vården ska använda sig av dem i större utsträckning, säger avdelningschef Anders Tegnell.

Problem i rörelseorganen är vanligt. Var tredje människa som besöker vårdcentral kommer för smärta eller problem i något av kroppens leder, muskler eller skelett.

- Vården måste vara jämlik och vi vill att det ska vara mer enhetlig vård sett över landet som ska komma så många som möjligt till del, säger handläggare på Socialstyrelsen Kristina Eklund, det är en av orsakerna till att vi ger riktlinjer.

De nya riktlinjerna i korthet:

 • Träning mot
  smärta. Det enda som fungerar långvarigt mot smärtan för
  artros-patienter är träning och rörelse, även om det gör ont i början.
  Rörelserädslan hos dessa patienter ska behandlas.
 •  Dyrare
  läkemedel. Reumatikerpatienter ska få prova de dyrare läkemedlen, tidigt
  i förloppet, om de inte blir hjälpta av de äldre.
 •  Färre operationer. Titthållsoperationer i knän mot artros fungerar ej, de ger huvudsakligen en placeboeffekt, menar utredarna.
 • Sluta undersöka, börja behandla. Onödigt att diagnostisera artros med dyr magnetkamerautrustning, och börja behandla direkt med sjukgymnastik. Likaså benskörhet kan faställas enklare än benmätning, läkarna ska istället använda frågeformuläret Frax.

Till sjukdomar i rörelseorganen hör bland annat artos, reumatiska sjukdomar, nack- och räggvärk och benskörhet.

- Det här är sjukdomar som orsakar mycket lidande, många drabbas. Vi ser också att det är den gruppen som står för flest sjukskrivningar, fortsätter Eklund.

Socialstyrelsen har tillsammans med experter, patientföreningar och forskare i landet gått igenom vilka behandlingar som ger bäst effekt för dessa vanliga åkommor.

När det gäller reumatiska besvär och psoriasisartrit har de nya dyrare läkemedlen visat god effekt, även för de patienter som inte alls blivit hjälpta av den gamla sortens medicin, metotrexat. De nya medicinerna, så kallade TNF-hämmare som Enbrel eller Cimzia, hämmar immunförsvaret som attackerar den egna kroppen. Inflammationerna minskar, patienten slipper smärtan och lederna skyddas.

-Vi vill nu att de här läkemedlen ska kunna sättas in tidigare, för patienter som har en kraftig sjukdomsutveckling i början, säger Agneta Uddhammar, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, som också varit delaktig i arbetet med de nya riktlinjerna.

Den patient som vill ha, men inte får, den nya typens läkemedel, vad har ni för råd till honom/henne?

- Man kan inte säga att "man ska ha", förskrivningen av den här sortens läkemedel ökar och det görs en medicinsk bedömning varje gång.

Men kollegan Richard Wallensten, docent i ortopedi på Karolinska Universitetssjukhuset Solna, tycker inte man ska ge upp så lätt.

- Redan i dag förskrivs de här läkemedlen på specialistkliniker runt om i landet, det finns en bristande kunskap hos primärvården om rörelseorganens behandlingsmetoder.

Man ska söka sig vidare alltså?

- Ja.

Hur ska de dyra läkemedlen finansieras?

- Om riktlinjerna fungerar som vi hoppas kommer det här att bli betydligt billigare för samhället, i form av ökad arbetsförmåga, minskat lidande och minskat behov av vård eller protesoperationer, avslutar Richard Wallensten.

 

För exempelvis artros och smärta i rygg, nacke och leder, visar
forskningen på nya spännande resultat. Läkemedel kan minska smärta, men
det viktigaste är att patienten rör på sig.

- Vi måste jobba bort
myten att man ska vila och att artos skulle bero på ledförslitning. Det
går inte att slita ut sina leder, de är till för att användas, träning
är den behandling som har överlägset bäst effekt, säger Richard Wallensten som också jobbat med utredningen för Socialstyrelsen.

Smärtan indikerar inte att patienten
ska vila, menar Wallensten. Träna och röra sig ska man göra trots smärta. För att övertyga
de inbjudna journalisterna berättar han om ett vetenskapligt
experiment han nyligen läst om. Två kaniner skadades i knäleden. Den ena
fick vila i stillhet och den andra sattes i en apparat där leden rördes
och belastades dygnet runt. Kaninen i apparaten läkte snabbt, men inte
den andra.

- Det finns en rörelserädsla och behandlas den med
information och bettendepåverkande terapier blir patienten bättre, det
är egentligen det enda som fungerar mot långvarig smärta, berättar
Richard Wallensten.

 

Att operera onda knän är inte en bra metod, enligt Socialstyrelsens experter. Titthålsoperationer som görs för att plocka bort benbitar eller "städa upp" i lederna är helt onödiga, menar de.

- De där knäoperationerna har mest visat sig ha placeboeffekter visar nu stora studier som vi granskat, säger Richard Wallensten.

 

Slutar vården att operera knäartros, sparas 96 miljoner kronor in. De nya dyrare läkemedlen beräkns kosta sjukvården 84 miljoner.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-11-15
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av lEDGÅNGSREUMATISM

Skrivet 16/2

Reumatiker utan hjälp!

lEDGÅNGSREUMATISMs bild

Jag är reumatiker och har haft humira i tio års tid nu hjälper inte humira längre.
Vill prova enbrel men istället så ordinerade läkaren humira varannan vecka plus kortisontabletter.Eftersom mitt skelett är urkalkat från tidigare kortisontabletter så vågar jag inte ta de tabletterna rädd för att bryta benen sen kan jag inte promenera.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons