Uppdaterad: 2010-12-06

1 kommentar

Reumatiker som behöver ska få dyra TNF-hämmare

Fakta om Enbrel

Minskar inflammation som uppstår vid bland annat artrit, proriasis och chrons sjukdom.

Varning för: Prata med din doktor om du har en infektion eller en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Cimzia

Cimzia är en så kallad TNF-hämmare som minskar inflammationen vid reumatoid artrit.

Varning för: En del sjukdomar och vissa läkemedel är inte lämpliga att...

3.30769
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (13 röster)

Det är en av rekommendationerna i de nya riktilinjerna för behandling av sjukdomar i rörelseorganen, som presenterades av Socialstyrelsen i dag. - Det har kommit nya, bättre, läkemedel och vi vill att vården ska använda sig av dem i större utsträckning, säger avdelningschef Anders Tegnell.

Problem i rörelseorganen är vanligt. Var tredje människa som besöker vårdcentral kommer för smärta eller problem i något av kroppens leder, muskler eller skelett.

- Vården måste vara jämlik och vi vill att det ska vara mer enhetlig vård sett över landet som ska komma så många som möjligt till del, säger handläggare på Socialstyrelsen Kristina Eklund, det är en av orsakerna till att vi ger riktlinjer.

De nya riktlinjerna i korthet:

 • Träning mot
  smärta. Det enda som fungerar långvarigt mot smärtan för
  artros-patienter är träning och rörelse, även om det gör ont i början.
  Rörelserädslan hos dessa patienter ska behandlas.
 •  Dyrare
  läkemedel. Reumatikerpatienter ska få prova de dyrare läkemedlen, tidigt
  i förloppet, om de inte blir hjälpta av de äldre.
 •  Färre operationer. Titthållsoperationer i knän mot artros fungerar ej, de ger huvudsakligen en placeboeffekt, menar utredarna.
 • Sluta undersöka, börja behandla. Onödigt att diagnostisera artros med dyr magnetkamerautrustning, och börja behandla direkt med sjukgymnastik. Likaså benskörhet kan faställas enklare än benmätning, läkarna ska istället använda frågeformuläret Frax.

Till sjukdomar i rörelseorganen hör bland annat artos, reumatiska sjukdomar, nack- och räggvärk och benskörhet.

- Det här är sjukdomar som orsakar mycket lidande, många drabbas. Vi ser också att det är den gruppen som står för flest sjukskrivningar, fortsätter Eklund.

Socialstyrelsen har tillsammans med experter, patientföreningar och forskare i landet gått igenom vilka behandlingar som ger bäst effekt för dessa vanliga åkommor.

När det gäller reumatiska besvär och psoriasisartrit har de nya dyrare läkemedlen visat god effekt, även för de patienter som inte alls blivit hjälpta av den gamla sortens medicin, metotrexat. De nya medicinerna, så kallade TNF-hämmare som Enbrel eller Cimzia, hämmar immunförsvaret som attackerar den egna kroppen. Inflammationerna minskar, patienten slipper smärtan och lederna skyddas.

-Vi vill nu att de här läkemedlen ska kunna sättas in tidigare, för patienter som har en kraftig sjukdomsutveckling i början, säger Agneta Uddhammar, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, som också varit delaktig i arbetet med de nya riktlinjerna.

Den patient som vill ha, men inte får, den nya typens läkemedel, vad har ni för råd till honom/henne?

- Man kan inte säga att "man ska ha", förskrivningen av den här sortens läkemedel ökar och det görs en medicinsk bedömning varje gång.

Men kollegan Richard Wallensten, docent i ortopedi på Karolinska Universitetssjukhuset Solna, tycker inte man ska ge upp så lätt.

- Redan i dag förskrivs de här läkemedlen på specialistkliniker runt om i landet, det finns en bristande kunskap hos primärvården om rörelseorganens behandlingsmetoder.

Man ska söka sig vidare alltså?

- Ja.

Hur ska de dyra läkemedlen finansieras?

- Om riktlinjerna fungerar som vi hoppas kommer det här att bli betydligt billigare för samhället, i form av ökad arbetsförmåga, minskat lidande och minskat behov av vård eller protesoperationer, avslutar Richard Wallensten.

 

För exempelvis artros och smärta i rygg, nacke och leder, visar
forskningen på nya spännande resultat. Läkemedel kan minska smärta, men
det viktigaste är att patienten rör på sig.

- Vi måste jobba bort
myten att man ska vila och att artos skulle bero på ledförslitning. Det
går inte att slita ut sina leder, de är till för att användas, träning
är den behandling som har överlägset bäst effekt, säger Richard Wallensten som också jobbat med utredningen för Socialstyrelsen.

Smärtan indikerar inte att patienten
ska vila, menar Wallensten. Träna och röra sig ska man göra trots smärta. För att övertyga
de inbjudna journalisterna berättar han om ett vetenskapligt
experiment han nyligen läst om. Två kaniner skadades i knäleden. Den ena
fick vila i stillhet och den andra sattes i en apparat där leden rördes
och belastades dygnet runt. Kaninen i apparaten läkte snabbt, men inte
den andra.

- Det finns en rörelserädsla och behandlas den med
information och bettendepåverkande terapier blir patienten bättre, det
är egentligen det enda som fungerar mot långvarig smärta, berättar
Richard Wallensten.

 

Att operera onda knän är inte en bra metod, enligt Socialstyrelsens experter. Titthålsoperationer som görs för att plocka bort benbitar eller "städa upp" i lederna är helt onödiga, menar de.

- De där knäoperationerna har mest visat sig ha placeboeffekter visar nu stora studier som vi granskat, säger Richard Wallensten.

 

Slutar vården att operera knäartros, sparas 96 miljoner kronor in. De nya dyrare läkemedlen beräkns kosta sjukvården 84 miljoner.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-11-15
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av lEDGÅNGSREUMATISM

Skrivet 16/2

Reumatiker utan hjälp!

lEDGÅNGSREUMATISMs bild

Jag är reumatiker och har haft humira i tio års tid nu hjälper inte humira längre.
Vill prova enbrel men istället så ordinerade läkaren humira varannan vecka plus kortisontabletter.Eftersom mitt skelett är urkalkat från tidigare kortisontabletter så vågar jag inte ta de tabletterna rädd för att bryta benen sen kan jag inte promenera.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons