Uppdaterad: 2012-12-06

5 kommentarer

Risk för blodpropp med nyare p-piller

Bild

Nyare p-piller med mer östrogen och nya gulkroppshormoner kan öka risken för blodproppar. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Fakta om Triregol

Triregol är ett trifasiskt kombinerat p-piller, som skyddar mot graviditet. Var försiktig om du, exempelvis, har diabetes eller högt blodtryck.

Varning för: Triregol kan bland annat ge ökad risk för blodpropp.

2.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.3 (3 röster)

Fakta om Trimiron

Trimiron är ett kombinerat p-piller, som innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

Varning för: Trimiron bör inte användas om du tidigare har haft blodpropp...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Cerazette

Cerazette är ett minipiller som skyddar mot graviditet. Minipiller ger ingen ökad risk för blodpropp.

Varning för: Effekten kan försvagas av andra läkemedel eller naturläkemedel...

3.454545
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (11 röster)

Fakta om Yasmin

Yasmin är ett p-piller med låg dos av två hormoner som också kan minska smärta under menstruationen.

Varning för: Diarréer och vissa läkemedel kan minska effekten av p-piller.

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Kvinnor som använder nyare p-piller har något högre risk att drabbas av blodpropp än kvinnor som använder de äldre sorterna, uppger Läkemedelsverket. Det är de kombinerade p-pillren med de nya gulkroppshormonerna som sägs öka risken.

Har du hjärt- och kärlproblem i familjen, eller annan ökad risk för blodpropp ska du välja de äldre sorterna av p-piller. De nyare kan oftare ge blodpropp.

Kombinerade p-piller, har det visats i två nya studier, en dansk och en holländsk, med de nyare gulkroppshormonerna desogestrel eller drospirenon ger en högre risk för blodpropp än äldre p-piller med levonorgestrel.

 Högre risk för blodpropp, exempel: 

  • Trimiron
  • Yasmin

 Mindre risk för blodpropp, exempel: 

  • Triregol 
  • Trionetta

Ingen risk för blodpropp, exempel:

Har du en högre risk för blodpropp kan minipiller, som endast innehåller gestagen, vara mer lämpligt.  

  • Carazette
  • Exlutena
  • Mini-Pe

Läkemedelsverket godkänner de nya p-pillren, men de står kvar vid att kombinerade p-piller med levonorgestrel bör vara förstahandsvalet. Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, menar att de två nya studierna visar på tendenser till att p-piller med desogestrel eller drospirenon kan öka risken.
– Men det är svårt att fastställa. Det har forskats på det här i 10-15 år och det finns alltid en viss risk med kombinerade p-piller, säger Viveca Odlind.
Däremot framhåller hon att risken för blodproppar, totalt sett, är låg.

Ju mer östrogen i p-pillret, desto större risk. Risken för blodpropp är också störst första året det kombinerade p-pillret används. Däremot ökar inte risken om p-pillret endast innehåller gulkroppshormon (minipiller).

 

Hjärtinfarkt och stroke är mycket ovanligt hos kvinnor i fertil ålder, men risken ökar två till fem gånger vid användning av kombinerade p-piller. Övriga faktorer är om du är över 35 år, rökare, har högt blodtryck, är överviktig, har diabetes eller ärftliga anlag för blodpropp.

Risken att det blir riktigt allvarligt anses liten. Farligast är om proppen orsakar lungemboli och risken att dö under p-pilleranvändning uppskattas till 8–14 fall per miljon användare och år.

 

P-piller skyddar också mot flera olika cancerformer. I EU:s medlemsländer pågår för tillfället en vetenskaplig utvärdering av de senaste studierna kring äldre och nyare kombinerade p-piller.

Källa:

Läkemedelsverket

 

Behandlingsrekommendation

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-04
Jenny Östlunds bild

Kategorier:

Sexliv preventivmedel stroke

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 24/8

cancer

anonyms bild

P piller skyddar mot cancer? Var det inte just P piller vad ökar bröstcancer avsevärt.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/8

Ökar risken för bröstcancer,

anonyms bild

Ökar risken för bröstcancer, minskar risken för endometrie- och ovariecancer (livmoder- och äggstockscancer).

Kommentar av anonym

Skrivet 22/1

är lungemboli farligare än

anonyms bild

är lungemboli farligare än hjärtinfarkt eller stroke?

Kommentar av Hanna Brodda, chefredaktör

Skrivet 8/11

Trimiron, Yaz och Yasmin är

Hanna Brodda, chefredaktörs bild

Trimiron, Yaz och Yasmin är några av de nya. Vi ska reda ut om det finns några helt säkra. P-piller-special kommer i veckan.

Kommentar av Anna

Skrivet 8/11

Vilka "nya" p-piller är det

Anna s bild

Vilka "nya" p-piller är det som kan ge blodpropp? Jag hittar inte det i artikeln. Det tycker jag att man ska få veta. Jag vill ju veta om det finns anledning att varna dottern.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons