Uppdaterad: 2012-12-06

5 kommentarer

Risk för blodpropp med nyare p-piller

Bild

Nyare p-piller med mer östrogen och nya gulkroppshormoner kan öka risken för blodproppar. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Fakta om Triregol

Triregol är ett trifasiskt kombinerat p-piller, som skyddar mot graviditet. Var försiktig om du, exempelvis, har diabetes eller högt blodtryck.

Varning för: Triregol kan bland annat ge ökad risk för blodpropp.

2.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.3 (3 röster)

Fakta om Trimiron

Trimiron är ett kombinerat p-piller, som innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

Varning för: Trimiron bör inte användas om du tidigare har haft blodpropp...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Cerazette

Cerazette är ett minipiller som skyddar mot graviditet. Minipiller ger ingen ökad risk för blodpropp.

Varning för: Effekten kan försvagas av andra läkemedel eller naturläkemedel...

3.454545
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (11 röster)

Fakta om Yasmin

Yasmin är ett p-piller med låg dos av två hormoner som också kan minska smärta under menstruationen.

Varning för: Diarréer och vissa läkemedel kan minska effekten av p-piller.

3.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (7 röster)

Kvinnor som använder nyare p-piller har något högre risk att drabbas av blodpropp än kvinnor som använder de äldre sorterna, uppger Läkemedelsverket. Det är de kombinerade p-pillren med de nya gulkroppshormonerna som sägs öka risken.

Har du hjärt- och kärlproblem i familjen, eller annan ökad risk för blodpropp ska du välja de äldre sorterna av p-piller. De nyare kan oftare ge blodpropp.

Kombinerade p-piller, har det visats i två nya studier, en dansk och en holländsk, med de nyare gulkroppshormonerna desogestrel eller drospirenon ger en högre risk för blodpropp än äldre p-piller med levonorgestrel.

 Högre risk för blodpropp, exempel: 

  • Trimiron
  • Yasmin

 Mindre risk för blodpropp, exempel: 

  • Triregol 
  • Trionetta

Ingen risk för blodpropp, exempel:

Har du en högre risk för blodpropp kan minipiller, som endast innehåller gestagen, vara mer lämpligt.  

  • Carazette
  • Exlutena
  • Mini-Pe

Läkemedelsverket godkänner de nya p-pillren, men de står kvar vid att kombinerade p-piller med levonorgestrel bör vara förstahandsvalet. Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, menar att de två nya studierna visar på tendenser till att p-piller med desogestrel eller drospirenon kan öka risken.
– Men det är svårt att fastställa. Det har forskats på det här i 10-15 år och det finns alltid en viss risk med kombinerade p-piller, säger Viveca Odlind.
Däremot framhåller hon att risken för blodproppar, totalt sett, är låg.

Ju mer östrogen i p-pillret, desto större risk. Risken för blodpropp är också störst första året det kombinerade p-pillret används. Däremot ökar inte risken om p-pillret endast innehåller gulkroppshormon (minipiller).

 

Hjärtinfarkt och stroke är mycket ovanligt hos kvinnor i fertil ålder, men risken ökar två till fem gånger vid användning av kombinerade p-piller. Övriga faktorer är om du är över 35 år, rökare, har högt blodtryck, är överviktig, har diabetes eller ärftliga anlag för blodpropp.

Risken att det blir riktigt allvarligt anses liten. Farligast är om proppen orsakar lungemboli och risken att dö under p-pilleranvändning uppskattas till 8–14 fall per miljon användare och år.

 

P-piller skyddar också mot flera olika cancerformer. I EU:s medlemsländer pågår för tillfället en vetenskaplig utvärdering av de senaste studierna kring äldre och nyare kombinerade p-piller.

Källa:

Läkemedelsverket

 

Behandlingsrekommendation

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-04
Jenny Östlunds bild

Kategorier:

Sexliv preventivmedel stroke

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 24/8

cancer

anonyms bild

P piller skyddar mot cancer? Var det inte just P piller vad ökar bröstcancer avsevärt.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/8

Ökar risken för bröstcancer,

anonyms bild

Ökar risken för bröstcancer, minskar risken för endometrie- och ovariecancer (livmoder- och äggstockscancer).

Kommentar av anonym

Skrivet 22/1

är lungemboli farligare än

anonyms bild

är lungemboli farligare än hjärtinfarkt eller stroke?

Kommentar av Hanna Brodda, chefredaktör

Skrivet 8/11

Trimiron, Yaz och Yasmin är

Hanna Brodda, chefredaktörs bild

Trimiron, Yaz och Yasmin är några av de nya. Vi ska reda ut om det finns några helt säkra. P-piller-special kommer i veckan.

Kommentar av Anna

Skrivet 8/11

Vilka "nya" p-piller är det

Anna s bild

Vilka "nya" p-piller är det som kan ge blodpropp? Jag hittar inte det i artikeln. Det tycker jag att man ska få veta. Jag vill ju veta om det finns anledning att varna dottern.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons