Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Rödbetsjuice testas på hjärtsviktpatienter

Bild

Nu ska forskare testa om rödbetsjuice kan förbättra konditionen hos patienter med vissa former av hjärtsvikt.

Fakta om Amlopidin

Amlopidin är ett blodtryckssänkande och milt urindrivande läkemedel som används vid behandling av högt blodtryck, hjärtsvikt och vid vätskesamling i magen på grund av skrumplever.

Varning för: Amlopidin ska inte ätas ifall du har höga halter av ämnet kalium...

2.4
Ditt betyg: Inget Medel: 2.4 (10 röster)

Fakta om Atacand

Används för att behandla högt blodtryck och hjärtsvikt.

Varning för: Ta inte om du är gravid eller ammar.

3.083335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (24 röster)

Forskare ska nu testa om rödbetsjuice kan förbättra konditionen hos patienter med vissa former av hjärtsvikt. Tidigare forskning, på friska personer, har visat på sådana resultat.

Nu inleds en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Syftet är att undersöka i fall rödbetsjuice kan förbättre konditionen och livskvaliten hos patienter med vissa typer av hjärtsvikt.

Precis som vissa andra grönsaker, till exempel spenat och mangold, innehåller rödbetor nitrat som bakterier i munhålan omvandlar till nitrit. Nitriten omvandlas senare i kroppen till kväveoxid som vidgar blodkärlen vilket kan förbättra energiomsättningen.

Tidigare har man forskat på friska personer och då funnit att intag av rödbetsjuice kunnat förbättra blodflödet till musklerna med nästa 40 procent. Nu vill man testa om detta även gäller patienter med hjärtsvikt orsakad av pulmonell arteriell hypertension, PAH.

–Vår hypotes är att ett dagligt intag av rödbetsjuice ökar blodflödet vilket kan förbättra konditionen och öka patienternas livskvalitet, säger Gerhard Wikström, docent och överläkare i kardiologi på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Då rödbetsjuice har en känd positiv effekt på blodflödet till muskulaturen används juice ibland inom elitidrotten för att öka uthålligheten. Nya rön har även visat att nitrat och nitrit har en naturlig och viktig roll i kroppen som kärlvidgande och blodtryckssänkande ämnen. 70 milliliter rödbetsjuice innehåller lika mycket nitrat som 100 gram spenat och är alltså ett lätt sätt att få i sig ämnet.

Läs även: Choklad som medicin - hela listan

                Hjälp hjärtat – ät olivolja

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-12-18
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons