Uppdaterad: 2014-12-08

Kommentera

Rökning minskar effekt av medicinerna

Bild

Fakta om Haldol

Haldol är ett neuroleptikum som bland annat används vid schizofreni, psykos och i vissa fall mot tourettes syndrom.

Varning för: Avbryt inte behandlingen med Haldol själv, utan att samråda med...

2.142855
Ditt betyg: Inget Medel: 2.1 (7 röster)

Fakta om Zyprexa

Mot paranoia och hypomani.

Varning för: Ta inte tillsammans med alkohol. Äldre med demens kan få kraftiga...

2.57143
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (7 röster)

Fakta om Valdoxan

Antidepressivt läkemedel för vuxna.

Varning för: Människor med nedsatt leverfunktion ska möjligen inte äta...

3.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (9 röster)

Högre dos kan krävas av ett läkemedel för den som samtidigt röker. Nu varnar personal på Sahgrenska Universitetssjukhuset. – Inom psykiatrin är man lite extra uppmärksam eftersom en del antipsykotiska läkemedel påverkas av rökning och kräver vaksamhet och ibland dosjustering, säger sjuksköterksa Birgitta Nydahl Svärd.

Få vet om att cigaretter påverkar intag av mediciner och det är inte vanligt att apotekspersonal frågar om du röker innan du fått din medicin. Risken är att medicinen inte får den effekt som du och din läkare hoppas på.

Rökning gör att läkemedel bryts ner fortare
Anledningen till att rökning påverkar vissa mediciner beror främst på att tobaksrök innehåller ämnen som ökar kroppens produktion av ett nedbrytande enzym som påverkar att det aktiva ämnet i dessa mediciner bryts ner fortare. Det gör att koncentrationen av läkemedlet i blodet minskar och en högre dos krävs för att ge samma effekt som hos en icke-rökare.

– Om man jämför med att rökning är farligt i största allmänhet, utgör effekten på läkemedel kanske inte en stor påverkan för de flesta. Men en plötslig rökstart eller ett plötsligt rökstopp kan i vissa fall leda till att medicinerna inte får tillräcklig effekt respektive till läkemedelsförgiftning, säger Magnus Axelsson, specialistläkare på läkemedelsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och medicinskt ansvarig för Läkemedelsupplysning i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Magnus Axelsson råder alla som äter mediciner och planerar att sluta röka, alternativt har börjat röka, att alltid prata med sin läkare för att se om medicindosen behöver justeras på grund av detta. Det gäller även om man vid rökstoppet börjar använda nikotinersättningsmedel.

Birgitta Nydahl Svärd på Mottagning för tobaksavvänjning har själv sett flera exempel på hur rökning kan påverka mediciner. I pressmeddelandet berättar hon om en patient som hade hållit upp med rökningen i 7-8 veckor, men istället för att må bättre blev han väldigt trött och förstod inte varför. Hon föreslog då att patienten skulle ta upp problemet med sin läkare och berätta att han nyligen slutat röka. Läkaren konstaterade då att patienten behövde en lägre dos och efter en gradvis nedtrappning av medicinen fick patienten till slut tillbaka energin. – Det är viktigt att patienterna är medvetna om rökningens effekter på vissa mediciner, annars kanske de tror att lösningen är att de ska börja röka igen, för att bli av med problemen. Jag tror även att fler skulle kunna sporras till att sluta röka om de insåg att de som rökfria skulle kunna ta en lägre dos mediciner, och därmed minska risken för biverkningar och få mer pengar i plånboken. Exempel på substanser/mediciner som har bevisats påverkas av tobak:
 • Olanzapin
 • Klozapin 
 • Teofyllin 
 • Duloxetin 
 • Erlotinib 
 • Flekainid 
 • Agomelatin 
 • Melatonin 
 •  Haloperidol 
 •  Heparin 
 •  Kombinerade P-piller 
Fakta från Sahgrenska Universitetssjukhuset: Så påverkas mediciner av rökning
I tobaksröken bildas ämnen som kallas för polycykliska aromatiska kolväten. Dessa gör att kroppens produktion av det läkemedelsnedbrytande enzymet CYP1A2 ökar och därmed även nedbrytningen av det aktiva ämnet i läkemedlet. Det gör att koncentrationen av läkemedlet i blodet minskar och en högre dos krävs därför för att ge samma effekt som hos en icke-rökare.

Det räcker med att man röker 7-10 cigaretter om dagen i ett par dagar för att kroppens produktion av det nedbrytande enzymet ska öka. Effekten är individuell och beror bland annat på genetiska faktorer. Effekten av tobaken är maximal efter tio dagars rökning och avtar likaså helt efter tio dagars rökstopp.

Påverkan på Heparin sker via en annan mekanism, men leder till att läkemedlet bryts ner och en högre dos krävs. Även kombinerade P-piller, P-piller med två olika hormoner, påverkas av rökning men då handlar det om att rökningen förstärker den ökade risken för blodproppar. Kombinationen rökning och P-piller ska därför undvikas enligt Läkemedelsverket.

 

Artikel skriven av redaktionen 2014-11-25
redaktionens bild

Kategorier:

Psykiatri

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons