Uppdaterad: 2013-06-30

2 kommentarer

Rökstopp viktigt vid cancer

Det kanske låter som en självklarhet, men tyvärr fortsätter många att röka efter cancerdiagnosen visar ny amerikansk forskning. Rökning ökar inte bara risken för cancer, det förstör också cancerbehandlingen.

Forskaren och läkaren Elyse R. Park på Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School i Boston har undersökt hur många som slutar röka vid en cancerdiagnos och vad som förenar de som slutar. Hon har följt 5338 patienter som alla fått cancer i lungorna eller magen.

Att sluta röka är viktigt för att behandlingen ska fungera och en av de enskilt viktigaste faktorerna för livslängden efter diagnos. Bäst resultat i sluta röka-kampen gör bland de patienter som får hjälp att sluta direkt vid diagnos. Ändå informeras inte alla patienter om vikten av att sluta med rökningen, visar studien.

- Vi vet tillräckligt mycket nu för att kunna ge rätt stöd till patienterna som röker, för att de ska kunna sluta och förhindra återfall. Genom att stödja patienternas rökstopp maximerar vi deras möjlighet att svara på behandlingen, deras livskvalitet och livslängd, säger Elyse R. Park i pressmeddelandet.
 

Av lungcancerpatienterna var det 39 procent som rökte och bland tarmcancerpatienterna rökte 14 procent vid diagnostillfället. Efter fem månader rökte fortfarande 14 procent av lungcancerpatienterna och nio procent av magcancerpatienterna. Många fortsätter alltså att röka efter operationer och under de följande behandlingarna med strålning och celldödande mediciner.

De som fortsatte att röka hade några saker gemensamt, detta var några av de faktorer.

Rökande lungcancerpatienter hade detta gemensamt:

 • De var smalare, hade ett lägre BMI.
 • Brist på känslomässigt stöd från sin omgivning.
 • De hade oftare inte opererats eller fått celldödande mediciner.
 • Många hade haft tidigare hjärtinfarkter.
 • De hade rökt väldigt många cigaretter per dag under någon period i livet.
 • Saknar oftare sjukförsäkring (enligt amerikanskt system)

 

Rökande magcancerpatienter hade detta gemensamt:

 • De är ofta män.
 • Har lägre utbildning. 
 • Saknar sjukförsäkring (enligt amerikanskt system) 
 • De hade rökt väldigt många cigaretter per dag under någon period i livet.

   

  Källa: Studien är publicerad i Cancer som ges ut av American Cancer Society.

   

 • Artikel skriven av Dina mediciner 2012-01-18
  redaktionens bild

  Kommentera artikeln

  Kommentar av anonym

  Skrivet 1/2

  Jag slutade med hjälp av

  anonyms bild

  Jag slutade med hjälp av plåster och sedan en stark övertygelse. Vi fick hjälp från jobbet, var några stycken som gjorde det tillsammans. Det har hållit i några månader nu. Känns fantastiskt.

  Kommentar av anonym

  Skrivet 30/1

  Sluta röka är inte lätt

  anonyms bild

  Man får ingen hjälp med rökningen. Det är tungt att få cancerbeskedet och det är tungt att sluta röka samtidigt även om man vet förstås att man borde.

  Fler nyheter

  Uppdaterad: 2018-02-12

  1 kommentar

  Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
  Uppdaterad: 2018-01-25

  Inga kommentarer

  På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
  Uppdaterad: 2018-01-19

  Inga kommentarer

  Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
  Uppdaterad: 2017-10-26

  Inga kommentarer

  Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
  Uppdaterad: 2017-08-08

  1 kommentar

  Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
  Uppdaterad: 2017-06-09

  Inga kommentarer

  Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
  Uppdaterad: 2017-04-23

  Inga kommentarer

  I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
  Uppdaterad: 2017-03-15

  2 kommentarer

  Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
  Uppdaterad: 2017-03-13

  1 kommentar

  Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
  Uppdaterad: 2017-01-13

  2 kommentarer

  Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
  Uppdaterad: 2017-01-13

  1 kommentar

  Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
  Uppdaterad: 2016-11-11

  Inga kommentarer

  Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
  Uppdaterad: 2016-06-29

  4 kommentarer

  Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
  Uppdaterad: 2016-06-29

  3 kommentarer

  Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
  Uppdaterad: 2016-06-28

  1 kommentar

  Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

  Annons