Uppdaterad: 2013-06-30

2 kommentarer

Rökstopp viktigt vid cancer

Det kanske låter som en självklarhet, men tyvärr fortsätter många att röka efter cancerdiagnosen visar ny amerikansk forskning. Rökning ökar inte bara risken för cancer, det förstör också cancerbehandlingen.

Forskaren och läkaren Elyse R. Park på Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School i Boston har undersökt hur många som slutar röka vid en cancerdiagnos och vad som förenar de som slutar. Hon har följt 5338 patienter som alla fått cancer i lungorna eller magen.

Att sluta röka är viktigt för att behandlingen ska fungera och en av de enskilt viktigaste faktorerna för livslängden efter diagnos. Bäst resultat i sluta röka-kampen gör bland de patienter som får hjälp att sluta direkt vid diagnos. Ändå informeras inte alla patienter om vikten av att sluta med rökningen, visar studien.

- Vi vet tillräckligt mycket nu för att kunna ge rätt stöd till patienterna som röker, för att de ska kunna sluta och förhindra återfall. Genom att stödja patienternas rökstopp maximerar vi deras möjlighet att svara på behandlingen, deras livskvalitet och livslängd, säger Elyse R. Park i pressmeddelandet.
 

Av lungcancerpatienterna var det 39 procent som rökte och bland tarmcancerpatienterna rökte 14 procent vid diagnostillfället. Efter fem månader rökte fortfarande 14 procent av lungcancerpatienterna och nio procent av magcancerpatienterna. Många fortsätter alltså att röka efter operationer och under de följande behandlingarna med strålning och celldödande mediciner.

De som fortsatte att röka hade några saker gemensamt, detta var några av de faktorer.

Rökande lungcancerpatienter hade detta gemensamt:

 • De var smalare, hade ett lägre BMI.
 • Brist på känslomässigt stöd från sin omgivning.
 • De hade oftare inte opererats eller fått celldödande mediciner.
 • Många hade haft tidigare hjärtinfarkter.
 • De hade rökt väldigt många cigaretter per dag under någon period i livet.
 • Saknar oftare sjukförsäkring (enligt amerikanskt system)

 

Rökande magcancerpatienter hade detta gemensamt:

 • De är ofta män.
 • Har lägre utbildning. 
 • Saknar sjukförsäkring (enligt amerikanskt system) 
 • De hade rökt väldigt många cigaretter per dag under någon period i livet.

   

  Källa: Studien är publicerad i Cancer som ges ut av American Cancer Society.

   

 • Artikel skriven av Dina mediciner 2012-01-18
  redaktionens bild

  Kommentera artikeln

  Kommentar av anonym

  Skrivet 1/2

  Jag slutade med hjälp av

  anonyms bild

  Jag slutade med hjälp av plåster och sedan en stark övertygelse. Vi fick hjälp från jobbet, var några stycken som gjorde det tillsammans. Det har hållit i några månader nu. Känns fantastiskt.

  Kommentar av anonym

  Skrivet 30/1

  Sluta röka är inte lätt

  anonyms bild

  Man får ingen hjälp med rökningen. Det är tungt att få cancerbeskedet och det är tungt att sluta röka samtidigt även om man vet förstås att man borde.

  Diskutera

  CAPTCHA
  Denna fråga är till för att se om du är en människa.
  Image CAPTCHA
  Enter the characters shown in the image.

  Fler nyheter

  Uppdaterad: 2019-01-23

  Inga kommentarer

  Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
  Uppdaterad: 2019-01-10

  Inga kommentarer

  Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
  Uppdaterad: 2018-12-18

  Inga kommentarer

  Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
  Uppdaterad: 2018-11-26

  4 kommentarer

  Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
  Uppdaterad: 2018-11-26

  Inga kommentarer

  I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
  Uppdaterad: 2018-11-18

  1 kommentar

  Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
  Uppdaterad: 2018-10-05

  Inga kommentarer

  Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
  Uppdaterad: 2018-09-05

  Inga kommentarer

  Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
  Uppdaterad: 2018-06-20

  Inga kommentarer

  En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
  Uppdaterad: 2018-06-06

  Inga kommentarer

  Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
  Uppdaterad: 2018-02-20

  Inga kommentarer

  Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
  Uppdaterad: 2018-02-12

  1 kommentar

  Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
  Uppdaterad: 2018-01-25

  Inga kommentarer

  På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
  Uppdaterad: 2018-01-19

  Inga kommentarer

  Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
  Uppdaterad: 2017-10-26

  1 kommentar

  Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

  Annons