Uppdaterad: 2013-06-30

2 kommentarer

Rökstopp viktigt vid cancer

Det kanske låter som en självklarhet, men tyvärr fortsätter många att röka efter cancerdiagnosen visar ny amerikansk forskning. Rökning ökar inte bara risken för cancer, det förstör också cancerbehandlingen.

Forskaren och läkaren Elyse R. Park på Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School i Boston har undersökt hur många som slutar röka vid en cancerdiagnos och vad som förenar de som slutar. Hon har följt 5338 patienter som alla fått cancer i lungorna eller magen.

Att sluta röka är viktigt för att behandlingen ska fungera och en av de enskilt viktigaste faktorerna för livslängden efter diagnos. Bäst resultat i sluta röka-kampen gör bland de patienter som får hjälp att sluta direkt vid diagnos. Ändå informeras inte alla patienter om vikten av att sluta med rökningen, visar studien.

- Vi vet tillräckligt mycket nu för att kunna ge rätt stöd till patienterna som röker, för att de ska kunna sluta och förhindra återfall. Genom att stödja patienternas rökstopp maximerar vi deras möjlighet att svara på behandlingen, deras livskvalitet och livslängd, säger Elyse R. Park i pressmeddelandet.
 

Av lungcancerpatienterna var det 39 procent som rökte och bland tarmcancerpatienterna rökte 14 procent vid diagnostillfället. Efter fem månader rökte fortfarande 14 procent av lungcancerpatienterna och nio procent av magcancerpatienterna. Många fortsätter alltså att röka efter operationer och under de följande behandlingarna med strålning och celldödande mediciner.

De som fortsatte att röka hade några saker gemensamt, detta var några av de faktorer.

Rökande lungcancerpatienter hade detta gemensamt:

 • De var smalare, hade ett lägre BMI.
 • Brist på känslomässigt stöd från sin omgivning.
 • De hade oftare inte opererats eller fått celldödande mediciner.
 • Många hade haft tidigare hjärtinfarkter.
 • De hade rökt väldigt många cigaretter per dag under någon period i livet.
 • Saknar oftare sjukförsäkring (enligt amerikanskt system)

 

Rökande magcancerpatienter hade detta gemensamt:

 • De är ofta män.
 • Har lägre utbildning. 
 • Saknar sjukförsäkring (enligt amerikanskt system) 
 • De hade rökt väldigt många cigaretter per dag under någon period i livet.

   

  Källa: Studien är publicerad i Cancer som ges ut av American Cancer Society.

   

 • Artikel skriven av Dina mediciner 2012-01-18
  redaktionens bild

  Kommentera artikeln

  Kommentar av anonym

  Skrivet 1/2

  Jag slutade med hjälp av

  anonyms bild

  Jag slutade med hjälp av plåster och sedan en stark övertygelse. Vi fick hjälp från jobbet, var några stycken som gjorde det tillsammans. Det har hållit i några månader nu. Känns fantastiskt.

  Kommentar av anonym

  Skrivet 30/1

  Sluta röka är inte lätt

  anonyms bild

  Man får ingen hjälp med rökningen. Det är tungt att få cancerbeskedet och det är tungt att sluta röka samtidigt även om man vet förstås att man borde.

  Diskutera

  CAPTCHA
  Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
  Image CAPTCHA
  Enter the characters shown in the image.

  Fler nyheter

  Uppdaterad: 2017-03-13

  Inga kommentarer

  Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
  Uppdaterad: 2017-01-13

  2 kommentarer

  Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
  Uppdaterad: 2017-01-13

  1 kommentar

  Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
  Uppdaterad: 2016-11-11

  Inga kommentarer

  Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
  Uppdaterad: 2016-06-29

  3 kommentarer

  Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
  Uppdaterad: 2016-06-29

  3 kommentarer

  Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
  Uppdaterad: 2016-06-28

  1 kommentar

  Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
  Uppdaterad: 2016-05-23

  2 kommentarer

  En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
  Uppdaterad: 2016-04-19

  5 kommentarer

  Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
  Uppdaterad: 2016-04-16

  Inga kommentarer

  Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
  Uppdaterad: 2016-03-24

  8 kommentarer

  Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
  Uppdaterad: 2016-03-24

  5 kommentarer

  D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
  Uppdaterad: 2016-03-24

  2 kommentarer

  Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
  Uppdaterad: 2016-03-24

  12 kommentarer

  Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
  Uppdaterad: 2016-03-24

  3 kommentarer

  Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

  Annons