Uppdaterad: 2011-02-25

Kommentera

Rörelse mot cancer - bästa egenvården

Bild

En tur i spåret, en aktiv promenad eller en simtur. Gör det du tycker om i minst en kvart upp till en timme om dagen om du vill undvika cancer eller förbättra en pågående cancerbehandling. Foto: Paul Kleiven, Scanpix

Fakta om Träning mot cancer

Stavgång, power walking eller motsvarande hopp eller lätt jogg förebygger och behandlar cancer.

Varning för: Många cancerbehandlingar kan göra skelettet skörare och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Två och en halv timmes rörelse i veckan räcker för att förebygga flera cancersorter, visar forskning som sammanställts av Världshälsoorganisationen, WHO. Det kan betyda lika mycket som vikt, alkoholkonsumtion och rökning.

Rörelse. Att röra på kroppen är en av de enskilt viktigaste faktorerna du själv kan påverka när det handlar om att undvika cancer.

Det kan låta som magi, men forskarna är många av de biologiska sambanden på spåren. I boken Fyss sammanfattar svenska och norska forskare det man vet i dag.

När kroppen skakas om, svettas lite och hjärtat börjar pumpa runt blodet lite snabbare händer flera saker. Cellernas energiomsättning ökar, hormonerna påverkas, signalsubstanserna reagerar, kroppens eget upptag av insulin blir känsligare, prostaglandiner, leptiner och proteiner reagerar, immunförsvaret aktiveras, fler mördarceller skapas och DNA repareras. De felaktikt delade cancercellerna städas bort och slutar att sprida sig. De friska cellerna får en bättre miljö att dela sig i. Allt det bidrar till att stoppa cancerns framfart.

Över en miljon människor dör varje år i bröst- eller tarmcancer i världen. Att röra på sig halverar risken att insjukna. En timme per vecka för barnen mellan 5-17 år och för vuxna gäller minst 150 minuters fysisk aktivitet för att få den cancerförebyggande effekten. I Fyss är rekommendationen att röra på sig i fyra timmar, eller minst en halvtimme per dag, men intensiteten kan då vara ännu lite lägre.

Promenader, skidåkning eller städning istället för springa-lunka-gå-pass som är WHOs rekommendation. 

Antalet cancerfall har ökat med 80 procent på femtio år, enligt norska Cancerregistret. Det beror delvis på att vi lever längre och hinner få cancer, men det är också så att fler unga få cancer. Stillasittande liv är en orsak till det, skriver Inger Thune, överläkare vid Ullevåls universitetssjukhus, i artikeln i Fyss.

Även WHO rankar ett liv i stillhet som fullkomligt livsfarligt.

- Fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för tidig död i hela världen, med 31 procent människor som inte är fysiskt aktiva, säger Ala Alwan, läkare och forskare för WHO.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-02-23
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons