Uppdaterad: 2011-10-14

5 kommentarer

Rozasol - ny receptfri kräm mot rosacea

Bild

Rosazol stryks på tunt en till två gånger per dag i cirka en månad, enligt Fass. En läkare bör fastställa att det är rosacea innan behandling påbörjas. Foto: Actavis

Fakta om Rosazol

Receptfri kräm mot rosacea.

Varning för: Undvik att sola solarium eller att vistas i intensivt solljus under...

2.785715
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (28 röster)

Nu har ansiktskrämen Rosazol lanserats. Det är det första receptfria läkemedlet i Sverige mot hudsjukdomen rosacea. Enligt studier blir åtta av tio hjälpta av behandlingen.

Rosacea är en vanlig kronisk hudsjukdom som drabbar cirka tio procent av alla vuxna svenskar. Oftast utvecklas den gradvis i 30 till 50-årsåldern och kallas ibland därför för vuxenfinnar. Sjukdomen rosacea påminner nämligen till viss del om akne eftersom den som drabbas får rodnader, knottror och ibland även varblåsor i ansiktet. Däremot ger den inte pormaskar som akne gör och koncentrerar sig i första hand till de centrala delarna av ansiktet såsom näsan, pannan, kinderna och hakan, tillskillnad från akne som kan finnas även på andra delar av kroppen.

Läs mer om symptomen här.

Både män och kvinnor får rosacea. Vissa hävdar att rosacea oftare drabbar kvinnor, men Mats Berg, överläkare vid hudkliniken i Sörmland och docent vid Uppsala Universitet, inte är lika övertygad.

– Frågan är om det är någon större skillnad mellan könen. Kvinnor solar visserligen mer än män, och det man vet säkert som försämrar rosacea är överdivet solande, men å andra sidan får kvinnor inte oftare hudcancer än män. 

– Däremot söker kvinnor oftare sjukvård, och med tanke på att rosacea drabbar ansiktet så är det högst rimligt att det är så, säger han.

Personer med ljus hy som har lätt för att rodna av värme och stress är särskilt utsatta. Varför det är så eller hur sjukdomen uppstår är än så länge okänt. Man tror dock att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden startar inflammationen på något sätt. 

Det finns i dag inget botemedel mot den i vissa fall ärftliga sjukdomen, men den går att hålla i schack med behandling. Hittills har det bara funnits receptbelagda krämer och geléer för att behandla rosacea. Det går också att behandla sjukdomen med antibiotika och laser.

Men nu lanseras alltså Rosazol som det första receptfria läkemedlet med bevisad effekt mot rosacea i Sverige.

– Det har tidigare inte funnits något receptfritt rosacealäkemedel, vilket gör detta extra intressant för en hudläkare. Rosacea är en underdiagnostiserad och underbehandlad sjukdom, säger Mats Berg och fortsätter:

– Jag tror de flesta med rosacea inte söker sjukvård, det tycker jag mig kunna ha sett i olika typer av läkemedelsstudier. Man blir förvånad hur mycket besvär en del kan ha utan att söka hjälp. 

Men det tror han alltså att det kan bli ändring på nu. 

– För eksem finns det hydrokortison, för akne finns det flera receptfria egenvårdsprodukter, men för rosacea har det inte funnits något receptfritt läkemedel som man kan rekommendera, säger Mats Berg. 

Rosazol innehåller antibiotikumet metronidazol som är verksamt mot ett fåtal sorters bakterier. Forskarna är i dag inte säkra på om krämen verkar genom att påverka hudens bakterieflora eller om den har någon annan effekt på huden som gör att den lindrar symtomen av sjukdomen.

Däremot har studier, enligt läkemedelsföretaget Actavis, visat att 8 av 10 blir hjälpa av behandlingen.

– Den stora funderingen när det gäller antibiotika är ju resistensrisken men det här läkemedlet har använts i 30 år utan att man har kunnat hitta någon resistens av betydelse. 

– Inte heller har den några nämnvärda biverkningar. Den kan ge lättare irritation men det är mer sjukdomen som sådan som gör att man lätt får irritation. Man kan nog använda den som tandkräm om man skulle vilja utan att det skulle vara farligt, säger Mats Berg. 

I första hand har antibiotikabehandling effekt mot knottrorna och varblåsorna, men rodnaden och de ytliga blodkärlen kan också
påverkas.
Vissa kan behöva behandla i tre månader, men enligt företagets information varierar behandlingstiden mellan sex veckor och två år.

Rosazol kommer att säljas på apotek från och med oktober. En tub med 25 gram kommer att kosta cirka 250 kronor.

 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-10-05
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Hud rosacea

Kommentera artikeln

Kommentar av Anonym1

Skrivet 31/5

Testa alcogel!!

Anonym1s bild

Hej,

Jag har lagt ned tusen och åter tusentals kr på olika krämer från finare märken, samt receptbilagd kräm mot rosacea, men inget har hjälpt mer än tillfälligt några timmar/någon dag! Dock av en tillfällighet när jag lade handdecinfektion på en svullnad i ansiktet, märkte jag hur rosacean nästintill försvann!! Jag använder nästan dagligen Apotekets handescinfektion (Alvin gel) som också har mjukgörande effekt samt använder ibland de dyra krämarna som underlag innan de få tillfällen jag använder smink. Och jag märker knappt av rosacean längre!! Jag var först fundersam huruvida det kan torka ut eller försöra porernas elasticitet, men har bara båt positiva resultat under denna tid jag använt nu, Men man ska vara försiktig så man inte har det för nära ögonen. När jag lägger det på kinderna kan det ibland ånga av alkoholhalten i, vilket leder till att jag blundar vid appliceringen samt en kort stund efteråt. Testa själv på en mindre yta, och med stor sannolikhet har du upptäckt förändring redan samma dag eller redan dagen efter. Ett tips från en mångårig sökare efter de rätta krämarna :)

Kommentar av Malin

Skrivet 22/11

Rosacea-nätverk och Rosacea-forum

Malins bild

Hej!

Jag försöker att bilda ett Rosacea-nätverk och ett forum för svenskar med rosacea. Jag gör detta på min fritid och båda webbplatserna är under uppbyggnad, men ni är välkomna att besöka dessa webbplatser och fortsätta er diskussion där om ni vill. Syftet med de webbplatser jag har bildat är att jag vill samla all information om rosacea på ett ställe och göra det möjligt för personer med rosacea i Sverige att diskutera sin sjukdom.

Med vänlig hälsning

Malin

Rosacea-nätverket: http://rosaceanaetverket.wordpress.com/

Rosacea-forum: http://rosacea-forum.freeforums.net

Kommentar av Pernilla

Skrivet 24/10

Allergi

Pernillas bild

Min läkare konstaterade att jag hade Rosacea. Jag själv fick Rosex vilket lindrade när inget annat hjälpte. Men Det var inte förrän jag slutade äta mat jag var allergisk mot som besvären försvann. Har nötallergier som inte syns på stickor och provtagningar, äggvita, päron. Äter jag mycket kolhydrater och socker blir besvären ännu jobbigare i form av finnar också. Testa om det inte är allergi... genom att utesluta ur födan. Det tog ungefär en månad innan jag märkte om besvären försvann eftersom en nöt kunde ge reaktion i hela ansiktet, hårbotten och nacken under flera veckor efteråt.

Kommentar av Maria.

Skrivet 15/8

Sluta äta glutamat och minimera mängden kolhydrater i din kost.

Maria.s bild

När jag slutade med snabbmat och även kolhydrater i den vanliga kosten blev jag näst intill helt fri från rosacea! Även glutamat är ett ämne som det vittnas om är en bov i dramat. Glutamat som är ett tillsatt smakämne kemisk väg ska ej förväxlas med gluten. Glutamat har även andra dokemneterade skadliga effekter på vår kropp och det centrala nervsystemet och människor vittnar om hur deras barn från överaktivitet i samband med uteslutande av glutamat i barnens kost förvandlas till otroligt lugna barn som har återfått sin koncentrationsförmåga m.m. Dock verkar det nu även finnas ett samband till uppkomsten av rosacea... Ett ämne som förbjuds i andra länders skolmat såsom Holland och USA, men här i Sverige finns ämnet i princip all mat. Liksom att vår frukt är besprutad med arsinik... Frågan är vart vi är på väg när medborgarna inte får informationen, utan får istället bokstavsfiagnoser på sina barn...

Kommentar av anonym

Skrivet 29/10

Mot rosacea

anonyms bild

Min rosacea har minskat med c:a 80 % sen jag började
dricka och äta nyttiga bakterier som finns i en del
fil- och joghurtsorter och vissa drycker.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons