Uppdaterad: 2014-10-20

Kommentera

Så behandlas Ebola

Bild

Sverige har sedan 90-talet jobbat med att bygga upp infrastrukturen kring ett ebolautbrott. Ett säkerhetslaboratorie har inrättats för att dygnet-runt kunna ta emot misstänkta blodprover. Foto: Karl-Erik Sundqvist, Folkhälsomyndigheten

Fakta om Zmapp

Zmapp är en ännu inte godkänt medicin som testas mot blödarfebern ebola.

Varning för: Köp absolut inte läkemedel på internet som utger sig för att...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Ebola är ett dödligt virus med svåra symptom. Den som är smittad hålls helt isolerad och får symptomlindrande behandling. Läkare världen över provar olika behandlingar, bland annat ett läkemedel som heter Zmapp, men i dagsläget finns ingen godkänd och rekommenderad behandling.

En högisoleringsenhet med möjlighet att vårda ebolapatienter under längre tid har byggts på universitetssjukhuset i Linköping. Där finns också en speciellt anpassad ambulans och de kan också hämta patienter med flygplan från övriga delar av landet. Folkhälsomyndigheten har inrättat ett säkerhetslaboratorium med dygnet-runt-beredskap för att snabbt och säkert ställa diagnos på prover från misstänkta patienter.

 

Inget fall av Ebola har ännu konstaterats i Sverige under detta utbrott och risken att smittas är mycket liten. Ebola smittar via blod och kroppsvätskor och enligt Socialstyrelsen är det vårdpersonal och nära anhöriga i de länder där smittan finns som löper störst risk.

Läs mer: Symptom vid Ebola

Det finns inget ebolavaccin eller någon godkänd behandling. Patienter vårdas för de svåra symptom som uppträder, ändå dör mellan 60-90 procent, alltså upp till 9 av t0, med Ebola.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har Ebola hittills skördat över 900 människoliv i västra Afrika. I Liberia och Sierra Leone är flest drabbade och undantagstillstånd har utlyst. Flera fall har också konstaterats i Nigeria. 

Världen omkring förbereder sig på det värsta. 

I USA vårdas två personer som smittats i Liberia. En läkare som jobbat med Ebolasmittade på sjukhuset i Liberia och en präst som på något sätt kommit i kontakt med smittan. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC, har utfärdat högsta beredskap mot ebolavirus. 

Men tillståndet ska snart att kunna behandlas, hoppas WHO. Nästa vecka sammanträder organisationen med världens bästa läkare för att snabbt hitta en behandling och diskutera hur det ska kunna distribueras i Afrika. I USA har de två smittade patienterna fått ett läkemedel som heter ZMapp med bra resultat än så länge, enligt Läkartidningen.

Läs även: Så undviker du smittspridning

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2014-08-08
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Influensa Ebola virus

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons