Uppdaterad: 2014-10-20

Kommentera

Så behandlas Ebola

Bild

Sverige har sedan 90-talet jobbat med att bygga upp infrastrukturen kring ett ebolautbrott. Ett säkerhetslaboratorie har inrättats för att dygnet-runt kunna ta emot misstänkta blodprover. Foto: Karl-Erik Sundqvist, Folkhälsomyndigheten

Fakta om Zmapp

Zmapp är en ännu inte godkänt medicin som testas mot blödarfebern ebola.

Varning för: Köp absolut inte läkemedel på internet som utger sig för att...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Ebola är ett dödligt virus med svåra symptom. Den som är smittad hålls helt isolerad och får symptomlindrande behandling. Läkare världen över provar olika behandlingar, bland annat ett läkemedel som heter Zmapp, men i dagsläget finns ingen godkänd och rekommenderad behandling.

En högisoleringsenhet med möjlighet att vårda ebolapatienter under längre tid har byggts på universitetssjukhuset i Linköping. Där finns också en speciellt anpassad ambulans och de kan också hämta patienter med flygplan från övriga delar av landet. Folkhälsomyndigheten har inrättat ett säkerhetslaboratorium med dygnet-runt-beredskap för att snabbt och säkert ställa diagnos på prover från misstänkta patienter.

 

Inget fall av Ebola har ännu konstaterats i Sverige under detta utbrott och risken att smittas är mycket liten. Ebola smittar via blod och kroppsvätskor och enligt Socialstyrelsen är det vårdpersonal och nära anhöriga i de länder där smittan finns som löper störst risk.

Läs mer: Symptom vid Ebola

Det finns inget ebolavaccin eller någon godkänd behandling. Patienter vårdas för de svåra symptom som uppträder, ändå dör mellan 60-90 procent, alltså upp till 9 av t0, med Ebola.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har Ebola hittills skördat över 900 människoliv i västra Afrika. I Liberia och Sierra Leone är flest drabbade och undantagstillstånd har utlyst. Flera fall har också konstaterats i Nigeria. 

Världen omkring förbereder sig på det värsta. 

I USA vårdas två personer som smittats i Liberia. En läkare som jobbat med Ebolasmittade på sjukhuset i Liberia och en präst som på något sätt kommit i kontakt med smittan. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC, har utfärdat högsta beredskap mot ebolavirus. 

Men tillståndet ska snart att kunna behandlas, hoppas WHO. Nästa vecka sammanträder organisationen med världens bästa läkare för att snabbt hitta en behandling och diskutera hur det ska kunna distribueras i Afrika. I USA har de två smittade patienterna fått ett läkemedel som heter ZMapp med bra resultat än så länge, enligt Läkartidningen.

Läs även: Så undviker du smittspridning

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2014-08-08
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Influensa Ebola virus

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons