Uppdaterad: 2014-10-20

Kommentera

Så behandlas Ebola

Bild

Sverige har sedan 90-talet jobbat med att bygga upp infrastrukturen kring ett ebolautbrott. Ett säkerhetslaboratorie har inrättats för att dygnet-runt kunna ta emot misstänkta blodprover. Foto: Karl-Erik Sundqvist, Folkhälsomyndigheten

Fakta om Zmapp

Zmapp är en ännu inte godkänt medicin som testas mot blödarfebern ebola.

Varning för: Köp absolut inte läkemedel på internet som utger sig för att...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Ebola är ett dödligt virus med svåra symptom. Den som är smittad hålls helt isolerad och får symptomlindrande behandling. Läkare världen över provar olika behandlingar, bland annat ett läkemedel som heter Zmapp, men i dagsläget finns ingen godkänd och rekommenderad behandling.

En högisoleringsenhet med möjlighet att vårda ebolapatienter under längre tid har byggts på universitetssjukhuset i Linköping. Där finns också en speciellt anpassad ambulans och de kan också hämta patienter med flygplan från övriga delar av landet. Folkhälsomyndigheten har inrättat ett säkerhetslaboratorium med dygnet-runt-beredskap för att snabbt och säkert ställa diagnos på prover från misstänkta patienter.

 

Inget fall av Ebola har ännu konstaterats i Sverige under detta utbrott och risken att smittas är mycket liten. Ebola smittar via blod och kroppsvätskor och enligt Socialstyrelsen är det vårdpersonal och nära anhöriga i de länder där smittan finns som löper störst risk.

Läs mer: Symptom vid Ebola

Det finns inget ebolavaccin eller någon godkänd behandling. Patienter vårdas för de svåra symptom som uppträder, ändå dör mellan 60-90 procent, alltså upp till 9 av t0, med Ebola.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har Ebola hittills skördat över 900 människoliv i västra Afrika. I Liberia och Sierra Leone är flest drabbade och undantagstillstånd har utlyst. Flera fall har också konstaterats i Nigeria. 

Världen omkring förbereder sig på det värsta. 

I USA vårdas två personer som smittats i Liberia. En läkare som jobbat med Ebolasmittade på sjukhuset i Liberia och en präst som på något sätt kommit i kontakt med smittan. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC, har utfärdat högsta beredskap mot ebolavirus. 

Men tillståndet ska snart att kunna behandlas, hoppas WHO. Nästa vecka sammanträder organisationen med världens bästa läkare för att snabbt hitta en behandling och diskutera hur det ska kunna distribueras i Afrika. I USA har de två smittade patienterna fått ett läkemedel som heter ZMapp med bra resultat än så länge, enligt Läkartidningen.

Läs även: Så undviker du smittspridning

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2014-08-08
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Influensa Ebola virus

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons