Uppdaterad: 2010-04-22

Kommentera

Så här kollar du partiklarna

Bild

"Mätningen av innerstadsgatorna går inte att titta på eftersom de ändå är rekordhöga just nu på grund av dubbdäcken", säger Michael Norman, vid SLB, som granskar luften varje timme för att se om askmolnet kommer ner till marken.

Molnet rör sig över hela eller större delar av Sverige och är inte lokalt. Här nedan hittar du partikelmätaren som sitter i Stockholm och Uppsala län.

Till rapporterna som uppdateras varje timme.

Mätningar görs i hela Sverige, de här halterna uppmäts i Stockholms skärgård och kan ändå visa om molnet är på väg ner eller bort från Sverige.   PM står för partiklar och siffran är storleken. Stora partiklar är farliga för andningsvägarna och små partiklar är allvarliga för att de går i blodbanan och kan orsaka hjärt- och kärlskador.

Michael Norman, miljöutredare vid Luftvårdsförbundet, SLB, förklarar hur du ska läsa rapporten:

- Titta på landsbygd eller tätort. Innerstadsgatorna har kraftigt förhöjda halter ändå nu för tiden på grund av dubbdäcken. Där syns direkt om det sticker upp.

Kan molnet komma närmare marken?

- Just nu har vi ett lågtryck, men om frontsystemet ändras under eftermiddagen kan vertikala vindar blandas in och askan kan blåsa ner mot marken, säger Michael Norman som också är doktor i meterologi.

Vad gör ni om halterna ökar under dagen?

- Egentligen har vi inte uppdrag att varna allmänheten, men i ett sådan läge ändras det så klart, vi kommer att ta upp det här under dagen intern.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-04-16
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons