Uppdaterad: 2012-07-17

Kommentera

Så undviker du rynkor - och hudcancer

Bild

Solskyddfaktor varje dag är hudläkarens bästa tips för att hålla huden frisk och rynkfri. Foto: J Pat Carter, Scanpix.

Fakta om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som injiceras i muskler eller djupt in i huden för att motverka rynkor.

Varning för: Du bör inte använda botox om du lider av vissa muskelsjukdomar...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Att dagligen använda solskyddsfaktor - oavsett om solen skiner eller inte - är det effektivaste sättet att undvika rynkor - och hudcancer.

Många är beredda att göra mycket för att ha en frisk hy och för att undvika rynkor. Men för att lyckas behöver man inte nödvändigtvis lägga pengar på kostsamma krämer och avancerade behandlingar. Med små medel kan man göra mycket för att hjälpa kroppen på traven och sakta upp hudens åldrande, enligt Lennart Emstam, professor och hudläkare vid Karolinska Institutet, som delade med sig av sina tips till Dinamediciners läsare på Allt för hälsan-mässan i Älvsjö i höstas.

Hur snabbt förändringarna sker beror på flera saker.

– Den absolut viktigaste komponenten, utöver det ärftliga som vi tyvärr inte kan göra så mycket åt, är solen som står för ungefär 90 procent av de kosmetiskt ogynsamma åldersförändringarna. Både naturlig och artificiell sol, förklarar Lennart Emstam.

Varför solen påverkar hudens åldrande vet man inte helt och hållet.

– Men man vet ju att det är just handryggar och ansikte som påverkas mest, de är ju framme hela tiden.

Man vet också att det inte bara har betydelse för utseendet, utan även för risken att utveckla hudcancer. Varje gång en cell delas förkortas ändarna på våra arvsanlag. Ju snabbare kromosomernas ändar förkortas, desto snabbare åldras vi. Och desto större är risken för cancer.

– Det finns vissa behandlingar för cancer där man försöker påverka de här reaktionerna, men inte för hudens åldrande ännu.

Däremot finns det annat man kan göra. Både hos kliniker och hemma på kammaren. Hudbehandlingar är en marknad som enligt Lennart Emstam växer snabbt i Sverige.

Professorn kommenterar några av de behandlingar som erbjuds:

 • Vitamin A-syra. ”Om man smörjer det så påverkar man sakerna som jag har berättat om, åtminstone små rynkor kan minska och man bromsar upp effektena.”
 • Peeling. ”Det innebär att man skalar av den yttersta delen av huden, man får som en kemisk brännskada på huden.”
 • Slipning. ”Är ungefär samma sak, men det gör man inte så mycket längre, utan laser har ersatt. Man orsakar en ytlig skada som när det sen läker gör att det ser slätare ut.”
 • Frysning. ”Bruna fläckar går att behandla med frysning.”
 • Injektionsbehandling. ”Där det buktar inåt kan man fylla på med olika kroppsliknande ämnen.”
 • Botox. ”Sprutar man in i de muskler som finns under rynkorna. Nerverna i musklerna blockeras, musklerna slappnar av och då försvinner rynkorna. Sitter i ett par veckor. Rynkorna kommer gradvis tillbaka.”
 • Fettsugning. ”Om det buktar ut kan man ta bort det fettet.”
  Olika typer av pigmentbehandlingar.
 • Kirurgiska ingrepp som ansiktslyftning, bukplastik.

Med alla typer av behandlingar måste man dock vara försiktig, varnar Lennart Emstam.

– Man vill ha en effekt men tyvärr har de biverkningar. Man får fundera på hur mycket man lider av det här och hur mycket man är störd av det, och kostnaderna naturligtvis, säger han.

Ingen vet heller vad som händer när man kombinerar de olika teknikerna, påpekar han. Eller vad som händer på längre sikt. Bättre är det då med de saker man faktiskt kan göra hemma själv:

 • Använda solskyddmedel. ”Solskyddsmedel ska man inte bara använda när man ligger på stranden, utan det ska egentligen vara varje dag. Ansikte, handryggar, ja, det som exponeras.

 • Smörja med mjukgörare. ”I alla fall mycket av de ytligaste rynkorna de kan man bromsa upp genom att mjukgöra. Man kan också bromsa upp de här allra tidigaste hudcancerförändringarna på det här sättet.”
 • Undvika rökning. ”Rökning vet man sedan åtminstone hundra år att det är väldigt ogynnsamt för åldrandet och rynkor.”

 • Rätt kost. ”Det pratas mycket om att det ska vara röda och blåa bär och så vidare, men jag har inte sett några studier på det. Äter vi den här vanliga kosten, husmanskost, så får vi i oss det huden, naglarna och håret behöver.”
 • Motion. ”Om man motionerar så ökar genomblödningen i huden och då blir det en fräschare hy med mer lyster.”

När vi åldras är det mycket som händer med vår hud som kanske inte alltid är önskvärt. Några av förändringarna kan vara:

 • Utväxter.
 • Gropar.
 • Fettet omfördelas.
 • Huden blir mindre elastisk.
 • Det blir rynkor.
 • Huden blir torrare.
 • Den tappar lyster.
 • Det blir pigmentsfläckar.
 • Åderbråck.
 • Slapphet och påsar.

 

– Det är ingen rolig lista. Det här är de yttre tecknen sen har vi ju funktionen som också försämras, säger Lennart Emtestam.

I takt med att vi blir äldre löser enzymer, så kallade
proteinaser, upp strukturerna i huden så att den får sämre funktion.
Huden får också ett sämre immunförsvar. Kollagentrådarna - som är det
som ger huden sin fasthet - blir tjockare och inte lika smidiga.
Elsastintrådarna - som ger huden elasticitet - minskar i antal och blir
klumpiga och inte lika elastiska.

Det så kallade hornlagret, som är det yttersta lagret på huden,
ska skydda mot bakterier, virus och starka kemikalier. Även den präglas
av tidens tand.

– På den äldre huden blir cellerna större och proteinerna
håller inte ihop lika bra. Fetterna blir också sämre. Huden blir torr
och kan spricka, det kan också bli rött, säger Lennart Emtestam.

Vad är viktigast att tänka på för att få en fin hud?

– Man ska undvika solen, ha solskyddsmedel, man ska inte röka, man ska använda mjukgörare ofta och man ska leva ett sunt liv, äta bra och motionera. Det är det som är nyckeln.

 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-30
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Hud Kvinna Skönhet

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons