Uppdaterad: 2012-06-07

9 kommentarer

Scandlab förbjuds testa sköldkörtelfunktion

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

Två olika tester som erbjudits av det privata företaget Scandlab förbjuds nu av Socialstyrelsen. Orsaken är att testerna inte vetenskapligt gjorda och den behandling som sätts in kan vara farlig.

Scandlab erbjuder flera analyser och det är två av dem som Socialstyrelsen granskat och nu begär att företaget ska upphöra med, skriver Läkartidningen.

Det gäller dels den analysen som görs för sköldkörtelns funktion. Det är ett urintest som görs genom att patienten själv samlar in urin under ett helt dygn. Det här är ett ovetenskapligt sätt att testa funktionen och vården riskerar att både missa sjuka och överbehandla friska då resultaten inte är säkra.

Det andra är testet av binjurefunktionen, som kallas adrenocortex stress profile, där patienten själv samlar in saliv vid ett antal tillfällen under dygnet. Binjuretestet har vid flera tillfällen lett fram till misstanke om binjurebarksvikt och patienten har behandlats med kortison.

Misstanken har sedan visats felaktig. Kortison ska inte användas i onödan, då behandlingen inte är ofarlig och bland annat i ovanliga fall kan leda till diabetes och benskörhet.

Om företaget inte slutar med dessa två tester kommer Socialstyrelsen förbjuda hela verksamheten, skriver Läkartidningen avslutningsvis.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 12/2

Såklart, det kan ju vara

anonyms bild

Såklart, det kan ju vara farligt om folk mår bra och hittar vad som är fel..

Kommentar av Mynona

Skrivet 21/10

Salivtest felaktiga?

Mynonas bild

Det var som fan. Ändå säger forskarna att det är enda sättet att mäta cortisolförändringar p.g.a. stressjukdomar. Karolinska tillhandahåller själva ett salivtest som är identiskt med det som Scandlab körde.

För att inte tala om när Karolinska anlitade Scandlab för salivtesten. men det är klart, då är testerna tillförlitliga.

Något är kapitalt fel här. Något förtroende för att "något farligt" har stoppats får man INTE. Mer konspiratoriska tankar.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/7

har samma problem som övriga

anonyms bild

har samma problem som övriga ,har blivit så illa bemött av vården,så jag har fullständigt tappat förtroendet för dessa läkare!har haft problem i över 5år och de har tagit sköldkörtelprover och tsh har ibland legat på 0,001 .och trak på 6,9 ock 7,2 ändå så är det normala värden!

Kommentar av elkelein

Skrivet 10/12

Vad är farligt?

elkeleins bild

Kan behandlingen som sätts in genom Scandlabs analyser vara farlig? Det var som fan! Jag har hittills bara upplevt att behandlingen som har satts in av vanliga läkare kan vara farlig. På sin höjd döljer det symtomen.

Kommentar av liv

Skrivet 18/10

hm

livs bild

läkarna kör över oss... vill de hjälpa så gör de det, vill de inte hjälpa så gör de inte det... det har blivit som ett diktatorland... från en som inte fått hjälp.

Kommentar av anonyma

Skrivet 27/6

typiskt

anonymas bild

typiskt..
Den vanliga sjukvården kan ju ingenting.. mina värden ligger precis på gränsen enligt vårdcentralen. Jag har gjort hårmineralanalyser och fått reda på att jag har en extremt låg sköldkörtelfunktion. Men vårdcentralen har valt att inte ge mig behandling.

Sveriges sjukvård är pinsam.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/9

den friska befolkningens sköldkörtelvärde är på 1.5

anonyms bild

Är ni kvinnor så kan ni kräva att få ligga kring 1 om ni säger att ni planerar att skaffa barn då det är oerhört viktigt för fostrets utveckling och för att bli fertil. Tester på den friska befolkningen visar ett medelvärde på 1.5. Med andra ord bör alla få ligga kring 1.0 om de mår bättre av det!

Kommentar av Susanne

Skrivet 16/10

Har precis samma problem som

Susannes bild

Har precis samma problem som du, har oxå gjort hårmineralanalys o fått samma svar som du men inte tillräckligt höga värden enligt luktade för att få hjälp :-(

Kommentar av Tootikki

Skrivet 10/6

Förvånad?

Tootikkis bild

Knappast! Företaget utmanar den traditionella vården vars auktoritet underbyggs. Många har blivit hjälpta av Scandlabs analyser.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons