Uppdaterad: 2012-06-07

9 kommentarer

Scandlab förbjuds testa sköldkörtelfunktion

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (9 röster)

Två olika tester som erbjudits av det privata företaget Scandlab förbjuds nu av Socialstyrelsen. Orsaken är att testerna inte vetenskapligt gjorda och den behandling som sätts in kan vara farlig.

Scandlab erbjuder flera analyser och det är två av dem som Socialstyrelsen granskat och nu begär att företaget ska upphöra med, skriver Läkartidningen.

Det gäller dels den analysen som görs för sköldkörtelns funktion. Det är ett urintest som görs genom att patienten själv samlar in urin under ett helt dygn. Det här är ett ovetenskapligt sätt att testa funktionen och vården riskerar att både missa sjuka och överbehandla friska då resultaten inte är säkra.

Det andra är testet av binjurefunktionen, som kallas adrenocortex stress profile, där patienten själv samlar in saliv vid ett antal tillfällen under dygnet. Binjuretestet har vid flera tillfällen lett fram till misstanke om binjurebarksvikt och patienten har behandlats med kortison.

Misstanken har sedan visats felaktig. Kortison ska inte användas i onödan, då behandlingen inte är ofarlig och bland annat i ovanliga fall kan leda till diabetes och benskörhet.

Om företaget inte slutar med dessa två tester kommer Socialstyrelsen förbjuda hela verksamheten, skriver Läkartidningen avslutningsvis.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 12/2

Såklart, det kan ju vara

anonyms bild

Såklart, det kan ju vara farligt om folk mår bra och hittar vad som är fel..

Kommentar av Mynona

Skrivet 21/10

Salivtest felaktiga?

Mynonas bild

Det var som fan. Ändå säger forskarna att det är enda sättet att mäta cortisolförändringar p.g.a. stressjukdomar. Karolinska tillhandahåller själva ett salivtest som är identiskt med det som Scandlab körde.

För att inte tala om när Karolinska anlitade Scandlab för salivtesten. men det är klart, då är testerna tillförlitliga.

Något är kapitalt fel här. Något förtroende för att "något farligt" har stoppats får man INTE. Mer konspiratoriska tankar.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/7

har samma problem som övriga

anonyms bild

har samma problem som övriga ,har blivit så illa bemött av vården,så jag har fullständigt tappat förtroendet för dessa läkare!har haft problem i över 5år och de har tagit sköldkörtelprover och tsh har ibland legat på 0,001 .och trak på 6,9 ock 7,2 ändå så är det normala värden!

Kommentar av elkelein

Skrivet 10/12

Vad är farligt?

elkeleins bild

Kan behandlingen som sätts in genom Scandlabs analyser vara farlig? Det var som fan! Jag har hittills bara upplevt att behandlingen som har satts in av vanliga läkare kan vara farlig. På sin höjd döljer det symtomen.

Kommentar av liv

Skrivet 18/10

hm

livs bild

läkarna kör över oss... vill de hjälpa så gör de det, vill de inte hjälpa så gör de inte det... det har blivit som ett diktatorland... från en som inte fått hjälp.

Kommentar av anonyma

Skrivet 27/6

typiskt

anonymas bild

typiskt..
Den vanliga sjukvården kan ju ingenting.. mina värden ligger precis på gränsen enligt vårdcentralen. Jag har gjort hårmineralanalyser och fått reda på att jag har en extremt låg sköldkörtelfunktion. Men vårdcentralen har valt att inte ge mig behandling.

Sveriges sjukvård är pinsam.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/9

den friska befolkningens sköldkörtelvärde är på 1.5

anonyms bild

Är ni kvinnor så kan ni kräva att få ligga kring 1 om ni säger att ni planerar att skaffa barn då det är oerhört viktigt för fostrets utveckling och för att bli fertil. Tester på den friska befolkningen visar ett medelvärde på 1.5. Med andra ord bör alla få ligga kring 1.0 om de mår bättre av det!

Kommentar av Susanne

Skrivet 16/10

Har precis samma problem som

Susannes bild

Har precis samma problem som du, har oxå gjort hårmineralanalys o fått samma svar som du men inte tillräckligt höga värden enligt luktade för att få hjälp :-(

Kommentar av Tootikki

Skrivet 10/6

Förvånad?

Tootikkis bild

Knappast! Företaget utmanar den traditionella vården vars auktoritet underbyggs. Många har blivit hjälpta av Scandlabs analyser.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons