Uppdaterad: 2010-06-15

1 kommentar

Senaste om kosttillskott: "Vi behöver D-vitamin"

Bild

"Vår mat ska vara vår medicin och vår medicin ska vara vår mat", ska den västerländska läkekonstens fader Hippokrates ha sagt redan på 400 f.Kr.

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (8 röster)

Kosttillskottens vara eller inte vara, är en återkommande fråga. På en konferens anordnad av Karolinska Institutet redde några av Sveriges främsta forskare Håkan Melhus och Karl Michaëlsson ut frågetecknen kring tillskotten vitamin A och D.

Numera får vi vitamintillskott lite då och då, konstaterar Håkan Melhus, professor i klinisk
farmakologi vid Uppsala universitet och ortopedkirurgen Karl Michaëlsson vid
Uppsala kliniska forskningscentrum.

Alltifrån vitamin water till margarin är berikat med extra vitaminer och mineraler. Det tar lång tid att se mikronäringsämnenas effekter och verkan på hälsan, speciellt som många av vitaminerna är fettlösliga och lagras i kroppen.

1998 publicerade forskarduon sin första studie som visade att koncentrerade doser av vitamin A (retinol) ökar risken för benbrott och benskörhet. Ett resultat som senare bekräftades av forskare på Harvard University i USA.

-Sverige ligger i topp på världslistan över benskörhet och är samtidigt ett av de
flitigaste länderna på att berika livsmedel med A-vitamin, säger Håkan Melhus.

Det tog många år innan Håkan Melhus och Karl Michaëlsson larmrapport togs på allvar.

-Tolv år närmare bestämt, konstaterar Håkan Melhus och säger att doserna av vitamin A äntligen har reducerats i kosttillskott, lättmejeriprodukter och margarin.

Till skillnad från vitamin A, är forskarna överens om att vitamin D är ett bra tillskott.

-Med tanke på att främsta källan till D-vitamin är solljus är brist på vitaminen ett faktum i vårt nordliga land, säger Karl Michaëlsson.

D-vitamin kan skydda mot benskörhet, cancer och infarkter. Kosttillskottet ger starka tänder och minskar dödligheten.

Edward Giovannucci, forskare på Harvard Health and Medical School, Boston, USA, säger att tillskott av vitamin D bland annat motverkar uppkomsten av cancer i bröst, tjocktarm, ändtarm, livmoder, äggstockar och prostata.

Förutom att D-vitamin rekommenderas som kosttillskott, är rikligt solljus en gedigen källa, i brist på sol och piller kan vi även äta fet fisk, ägg eller kantareller.

Rekommenderade dagliga doser för kvinnor och män är cirka 7,5 mikrogram D-vitamin per dag. Gravida och ammande
däremot behöver upp till 10 mikrogram per dag.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-06-01
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 9/6

D-vitaminet på gott och ont

anonyms bild

Se dock "ko"-vändningen i deras senare forskning: http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/06/Till...

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons