Uppdaterad: 2010-06-15

1 kommentar

Senaste om kosttillskott: "Vi behöver D-vitamin"

Bild

"Vår mat ska vara vår medicin och vår medicin ska vara vår mat", ska den västerländska läkekonstens fader Hippokrates ha sagt redan på 400 f.Kr.

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Kosttillskottens vara eller inte vara, är en återkommande fråga. På en konferens anordnad av Karolinska Institutet redde några av Sveriges främsta forskare Håkan Melhus och Karl Michaëlsson ut frågetecknen kring tillskotten vitamin A och D.

Numera får vi vitamintillskott lite då och då, konstaterar Håkan Melhus, professor i klinisk
farmakologi vid Uppsala universitet och ortopedkirurgen Karl Michaëlsson vid
Uppsala kliniska forskningscentrum.

Alltifrån vitamin water till margarin är berikat med extra vitaminer och mineraler. Det tar lång tid att se mikronäringsämnenas effekter och verkan på hälsan, speciellt som många av vitaminerna är fettlösliga och lagras i kroppen.

1998 publicerade forskarduon sin första studie som visade att koncentrerade doser av vitamin A (retinol) ökar risken för benbrott och benskörhet. Ett resultat som senare bekräftades av forskare på Harvard University i USA.

-Sverige ligger i topp på världslistan över benskörhet och är samtidigt ett av de
flitigaste länderna på att berika livsmedel med A-vitamin, säger Håkan Melhus.

Det tog många år innan Håkan Melhus och Karl Michaëlsson larmrapport togs på allvar.

-Tolv år närmare bestämt, konstaterar Håkan Melhus och säger att doserna av vitamin A äntligen har reducerats i kosttillskott, lättmejeriprodukter och margarin.

Till skillnad från vitamin A, är forskarna överens om att vitamin D är ett bra tillskott.

-Med tanke på att främsta källan till D-vitamin är solljus är brist på vitaminen ett faktum i vårt nordliga land, säger Karl Michaëlsson.

D-vitamin kan skydda mot benskörhet, cancer och infarkter. Kosttillskottet ger starka tänder och minskar dödligheten.

Edward Giovannucci, forskare på Harvard Health and Medical School, Boston, USA, säger att tillskott av vitamin D bland annat motverkar uppkomsten av cancer i bröst, tjocktarm, ändtarm, livmoder, äggstockar och prostata.

Förutom att D-vitamin rekommenderas som kosttillskott, är rikligt solljus en gedigen källa, i brist på sol och piller kan vi även äta fet fisk, ägg eller kantareller.

Rekommenderade dagliga doser för kvinnor och män är cirka 7,5 mikrogram D-vitamin per dag. Gravida och ammande
däremot behöver upp till 10 mikrogram per dag.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-06-01
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 9/6

D-vitaminet på gott och ont

anonyms bild

Se dock "ko"-vändningen i deras senare forskning: http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/06/Till...

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons