Uppdaterad: 2014-12-08

7 kommentarer

Ska barn vaccineras?

Bild

Ska jag vaccinera mitt barn? Hur stor är risken för allvarliga biverkningar av vaccin? Ny sammanställning visar att de flesta låter vaccinera sina barn.

Ska mitt barn vaccineras? Hur stor är risken för allvarliga biverkningar? Frågan är alltid på tapeten och rädslan för allvarliga biverkningar finns hos en del. Men en nyligen gjord sammanställning visar att vaccinationstäckningen är hög, att vaccinerna är säkra och sjukdomskontrollen god.

Det är folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket som har
gjort en sammanställning av barnvaccinationsprogrammet. Den visar att vaccinationstäckningen är mycket hög – 97 procent av landets 2-åringar är vaccinerade och över 95 procent av eleverna i årskurs 6 har fått två doser av kombinationsvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

– Det är siffror som vi är mycket glada över. Sjukdomsövervakningen visar även att de flesta sjukdomarna i programmet är under god kontroll, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Inga oväntade biverkningar
Rapporten konstaterar även att av de inrapporterade biverkningarna under 2013 är det ingenting som avviker från det förväntade. En genomgång av de inrapporterade biverkningarna visar att vaccinerna har en god säkerhetsprofil med redan kända och övergående biverkningar. De vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber, yrsel och smärta vid
injektionsstället.

Fortsätt vaccinera
Sjukdomskontrollen är god men det är viktigt att föräldrar
fortsätter att vaccinera sina barn. Flera av de sjukdomar som ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet är fortfarande relativt vanliga utomlands. Som exempel kan nämnas polioviruset som eliminerades i Sverige på 1960-talet efter att vaccinering av barn påbörjats. Viruset är dock inte utrotat i världen och därför är det viktigt att föräldrar fortsätter vaccinera sina barn, även om Sverige inte haft ett inhemskt fall av sjukdomen sedan 1977. Detsamma gäller för röda hund som enligt WHO:s definitioner är utrotat i Sverige sedan 1980-talet men där utbrott fortfarande inträffar på andra platser i världen.

Fyll på som vuxen
Vad många nog inte känner till är att socialstyrelsen rekommenderar påfyllnadsdoser av vissa vaccin för att man ska ha ett fortsatt skydd som vuxen. Påfyllnadsdos för stelkramp och difteri ska tas vart 20:e år för att upprätthålla långtidsskyddet och vuxna som sedan tidigare har fått grundvaccination mot polio bör fylla på med ytterligare en dos om det gått mer än 10 år sedan senaste gången.

 

Läs även: Barnvaccin ger inte autism.

               Du kan smittas av mässling vid utlandssemestern

Hela rapporten finns att läsa på Läkemedelsverkets hemsida.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-25
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Thomasson

Skrivet 28/12

Thomas.thierry@mail.com

Thomassons bild

Hej till alla medlemmar.
För att hantera dina nuvarande ekonomiska svårigheter är jag särskilt som ger lån till alla som behöver en
god karaktär och kan betala utan att förstöra sina månatliga eller årliga budget.
Jag erbjuder lån till kort, medellång och lång sikt från 5,000.00 Kr till 1000.000,00 Kr och därefter.
Min återbetalning görs med en 3% ränta.
Men först vill jag veta hur mycket du vill låna så jag kan skicka dig mina lånevillkor, eftersom vi verkar i euro.

E-post: ( Thomas.thierry@mail.com )

Sen kommer jag att vänta på din låneansökan på min brevlåda.

Herr THOMAS THIERRY

Vänliga hälsningar.

Kommentar av Mathias

Skrivet 5/10

Skulle aldrig vaccinera mig.

Mathiass bild

Kommentar av anonym

Skrivet 2/10

Hur funkar influensavaccin?.

anonyms bild

Hur funkar influensavaccin?. Har hört att det är gratis för vissa. Är det hos husläkaren eller?

Kommentar av anonym

Skrivet 26/9

Om jag vill fylla på mina

anonyms bild

Om jag vill fylla på mina vaccin, vilket man ju tydligen ska göra. Var gör jag det? Någon som vet om man kan gå till vårdcentralen och husläkaren?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/9

Blir galen på folk som inte vaccinerar

anonyms bild

Blir galen på folk som ens funderar kring det här. Självklart ska man vaccinera. När dom där i Järna, antroposoferna, slutade vaccinera så blev det ju ett utbrott också. Är inte det bevis nog?! Snacka om ego att inte vaccinera.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/9

Fast jag tycker ändå att det

anonyms bild

Fast jag tycker ändå att det känns läskigt att spruta i barn okända ämnen när dom är så små. Det finns ju dem som blivit jättesjuka har jag hört och det kan ju med vara farligt.

Kommentar av Resesugen

Skrivet 25/9

Hade ingen aning om att jag

Resesugens bild

Hade ingen aning om att jag ska fylla på vaccin. Bra att ni skrev det, nu ska jag gå till vaccinationsdoktorn och gå igenom allt. Jag har ju inte koll på när jag fick sprutor senast med det var ju många år sen, när man gick i skolan???

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons