Uppdaterad: 2014-12-08

7 kommentarer

Ska barn vaccineras?

Bild

Ska jag vaccinera mitt barn? Hur stor är risken för allvarliga biverkningar av vaccin? Ny sammanställning visar att de flesta låter vaccinera sina barn.

Ska mitt barn vaccineras? Hur stor är risken för allvarliga biverkningar? Frågan är alltid på tapeten och rädslan för allvarliga biverkningar finns hos en del. Men en nyligen gjord sammanställning visar att vaccinationstäckningen är hög, att vaccinerna är säkra och sjukdomskontrollen god.

Det är folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket som har
gjort en sammanställning av barnvaccinationsprogrammet. Den visar att vaccinationstäckningen är mycket hög – 97 procent av landets 2-åringar är vaccinerade och över 95 procent av eleverna i årskurs 6 har fått två doser av kombinationsvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

– Det är siffror som vi är mycket glada över. Sjukdomsövervakningen visar även att de flesta sjukdomarna i programmet är under god kontroll, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Inga oväntade biverkningar
Rapporten konstaterar även att av de inrapporterade biverkningarna under 2013 är det ingenting som avviker från det förväntade. En genomgång av de inrapporterade biverkningarna visar att vaccinerna har en god säkerhetsprofil med redan kända och övergående biverkningar. De vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber, yrsel och smärta vid
injektionsstället.

Fortsätt vaccinera
Sjukdomskontrollen är god men det är viktigt att föräldrar
fortsätter att vaccinera sina barn. Flera av de sjukdomar som ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet är fortfarande relativt vanliga utomlands. Som exempel kan nämnas polioviruset som eliminerades i Sverige på 1960-talet efter att vaccinering av barn påbörjats. Viruset är dock inte utrotat i världen och därför är det viktigt att föräldrar fortsätter vaccinera sina barn, även om Sverige inte haft ett inhemskt fall av sjukdomen sedan 1977. Detsamma gäller för röda hund som enligt WHO:s definitioner är utrotat i Sverige sedan 1980-talet men där utbrott fortfarande inträffar på andra platser i världen.

Fyll på som vuxen
Vad många nog inte känner till är att socialstyrelsen rekommenderar påfyllnadsdoser av vissa vaccin för att man ska ha ett fortsatt skydd som vuxen. Påfyllnadsdos för stelkramp och difteri ska tas vart 20:e år för att upprätthålla långtidsskyddet och vuxna som sedan tidigare har fått grundvaccination mot polio bör fylla på med ytterligare en dos om det gått mer än 10 år sedan senaste gången.

 

Läs även: Barnvaccin ger inte autism.

               Du kan smittas av mässling vid utlandssemestern

Hela rapporten finns att läsa på Läkemedelsverkets hemsida.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-25
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Thomasson

Skrivet 28/12

Thomas.thierry@mail.com

Thomassons bild

Hej till alla medlemmar.
För att hantera dina nuvarande ekonomiska svårigheter är jag särskilt som ger lån till alla som behöver en
god karaktär och kan betala utan att förstöra sina månatliga eller årliga budget.
Jag erbjuder lån till kort, medellång och lång sikt från 5,000.00 Kr till 1000.000,00 Kr och därefter.
Min återbetalning görs med en 3% ränta.
Men först vill jag veta hur mycket du vill låna så jag kan skicka dig mina lånevillkor, eftersom vi verkar i euro.

E-post: ( Thomas.thierry@mail.com )

Sen kommer jag att vänta på din låneansökan på min brevlåda.

Herr THOMAS THIERRY

Vänliga hälsningar.

Kommentar av Mathias

Skrivet 5/10

Skulle aldrig vaccinera mig.

Mathiass bild

Kommentar av anonym

Skrivet 2/10

Hur funkar influensavaccin?.

anonyms bild

Hur funkar influensavaccin?. Har hört att det är gratis för vissa. Är det hos husläkaren eller?

Kommentar av anonym

Skrivet 26/9

Om jag vill fylla på mina

anonyms bild

Om jag vill fylla på mina vaccin, vilket man ju tydligen ska göra. Var gör jag det? Någon som vet om man kan gå till vårdcentralen och husläkaren?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/9

Blir galen på folk som inte vaccinerar

anonyms bild

Blir galen på folk som ens funderar kring det här. Självklart ska man vaccinera. När dom där i Järna, antroposoferna, slutade vaccinera så blev det ju ett utbrott också. Är inte det bevis nog?! Snacka om ego att inte vaccinera.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/9

Fast jag tycker ändå att det

anonyms bild

Fast jag tycker ändå att det känns läskigt att spruta i barn okända ämnen när dom är så små. Det finns ju dem som blivit jättesjuka har jag hört och det kan ju med vara farligt.

Kommentar av Resesugen

Skrivet 25/9

Hade ingen aning om att jag

Resesugens bild

Hade ingen aning om att jag ska fylla på vaccin. Bra att ni skrev det, nu ska jag gå till vaccinationsdoktorn och gå igenom allt. Jag har ju inte koll på när jag fick sprutor senast med det var ju många år sen, när man gick i skolan???

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons