Uppdaterad: 2014-06-10

5 kommentarer

"Skönt bli av med mina blygdläppar"

Bild

Professor Gunnar Kratz utför blygdläppsförminskning och vaginalförsnävning. Även polska Scinclinic utför liknande operationer, enligt föreståndaren Alexandra Gorczyca.

“Jag är glad över att vara fri från de fladdrande skinnlapparna”, skriver en kvinna på ett forum, efter bortoperationen av de inre blygdläpparna.Allt fler kvinnor gör som hon."Det kan vara av både estetiska skäl och rent fysiologiska, de ger skavsår helt enkelt", säger professor Gunnar Kratz.

Som Din mediciner tidigare skrivit erbjuder allt fler kliniker könsdesign, estetisk intimkirurgi för kvinnliga könsorgan. Både i Sverige och i länder som vänder sig till den svenska marknaden.

Ute på nätet i olika forum pågår diskussionerna. Operation eller inte? En kvinna på 19 år berättar på Familjeliv om hur hennes ena blygdläpp var 5 centimeter lång och skavde. Det tog henne ett par vändor i vården, innan hon till slut fick hjälp med att skära bort den. Efteråt läkte det fort och hon blev helnöjd.

Gynekologer och plastikkirurger verkar inte vara helt överens i frågan. Läkarförbundet har uttryckt tveksamhet över säkerheten och om det ens är lagligt. Överläkare och gynekolog Lotti Helström varnar för riskerna med intimkirurgi i en tidigare artikel på Dinamediciner.

Läs mer: Läkare varnar för skönhetsoperationer i könet

På Plastikkirurgakademin erbjuds både vaginalförsnävning och blygdläppsförminskning.

Är det vetenskapligt testat och säkert, anser du?

- Inte många studier är gjorda. Några livskvalitetstudier finns det, men inga komplikationsstudier eller liknande. Det är svåra studier att genomföra, säger plastikkirurgen Gunnar Kratz.

Vad är riskerna enligt din erfarenhet med vaginal försnävning och blygdläppsförminskning? Kan operationerna leda till smärta eller minskad känsel?

- Precis på ärret har man alltid dålig känsel, det beror på vilket område i slidan som berörs om det är störande eller inte. Vid vaginalförsnävning kommer man inte åt de sexuella nerverna. Tvärtemot mot vad många tror har vaginans slemhinnor väldigt dålig känsel och musklerna kan tajtas ihop utan risk för känseln. Med blygdläpparna är det känsligare. När man tar bort blygsläppsöverskottet, då tar man bort känseln i den huden man tar bort, inte de sexuella nerverna som är kvar.

Överläkare Gunnar Kratz har Sveriges enda professur i plastikkirurgi vid Karolinska institutet. Han har märkt av den ökade efterfrågan på intimkirurgi, men menar att det finns ett tabu bland läkare att behandla eller operera i könet. Han menar att det redan i läkarutbildningen görs ett undantag för könsorganet och dess frisk- och sjukvård ignoreras och att det ger kunskapsluckor i ämnet.

Varför vill kvinnor operera sina kön?

- Det kan vara både estetiska orsaker och rent fysiologiska. Om man spricker under en förlossning, det går fort och all fokus är inriktat på barnet, finns risken att man sys ihop lite snett och vint. Det kan man i efterhand vilja rätta till. Det kan också vara så att blygläpparna är  är stora nästan som om de fått åderbråck. Oftast är stora blygdläppar som kvinnorna vill bli av med. De är oftast medfödda.

 

- Sedan kan även vaginan vara uttänjd. Vaginan ser naturligt ut som ett timglas i formen, men efter att man
fött barn och det smalaste stället blivit ordentligt uttänjt kan vaginan
istället mer ta formen av en ballong. Det kan upplevas för kvinnan som
om det blir mindre friktion, mindre sexuell upplevelse vid samlaget helt
enkelt.

Försöker du hjälpa kvinnor att acceptera hur de ser ut?

- Det finns ju de som har verkligen jättestora blygdläppar, precis som vissa har jättestor näsa eller stora öron, och det kan ge estetiska problem. Oftast är det kopplat till rent fysiska problem som att blygdläpparna får skavsår av löpträning, ridning eller cykling.

Vid skönhetssalongen Scinclinic i ett gatuhörn i Warszawa erbjuds också intimkirurgi sedan ett par månader tillbaka. De har redan haft ett fyrtiotal kunder från både norden och Polen för framförallt vaginal försnävning efter förlossning.

- Många kommer till oss för att överraska sin man, som en bröllopsgåva,
säger Alexandra Gorczyca som jobbar på Skinclinic i Warszawa.

På den svenska mottagningen där Gunnar Kratz verkar har de inte erfarenhet av att det skulle vara en önskan från mannens sida.

- Nej, jag har aldrig hört att mannen skulle kunna känna någon skillnad under samlag eller bry sig om utseendet. Jag har ingen studie på det, men enligt vad mina patienter säger är själv som besväras, många säger ju det att “min man tycker det här är larvigt och han märker ingen skillnad före och efter förlossningen, utan det är jag som vill göra det här, säger Gunnar Krantz.

Vad ska man tänka på innan man beställer en intimkirurgi-operation?

- Det är jätteviktigt att kvinnan förstår att det bara är själva problemet med huden som kan åtgärdas vid en operation, den löser inga andra sexuella problem. Sedan är det viktigt förstås att gå till en läkare som har stor erfarenhet av att operera i det här området. Man ska inte ta lätt på en sådan här operation, säger Gunnar Kratz.

Läs mer: Läkare varnar för skönhetsoperationer i könet

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-06-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sexliv intimkirurgi

Kommentera artikeln

Kommentar av klara

Skrivet 11/8

Läs gärna min blogg om min

klaras bild

Läs gärna min blogg om min operation: https://intimbloggen.wordpress.com/

Kommentar av anonym

Skrivet 13/11

Sprucken blygdläpp.

anonyms bild

Har har efter 9 år inte blivit tillfreds med min spruckna blygdläpp.
Har försökt få den sydd fyra gånger men de nekar mig.
Samtidigt är jag rädd för komplikationer.
Men det grämer mig att barnmorskan inte sydde ordentligt !
Å jag blir hämnad när det kommer till sig, jag känner mig ful.
Jag lever singel å jag tycker inte om spagettin som jag smeker å ena delen hänger utanför.
Vill ha hjälp å råd!

Kommentar av Citylaser

Skrivet 8/4

det finns hjälp.

Citylasers bild

Hej,

såg precis ditt inlägg och vill bara berätta att vi finns och att det därmed finns hjälp att få. vi har en av sveriges bästa intimkirurger med över 30 år i branschen.

läs mer på
http://www.citylaser.se/behandlingar/intimkirurgi/blygdlappsforminskning

Eller kontakta oss på info@citylaser.se

Kommentar av anonym

Skrivet 20/8

Intimkirurgi

anonyms bild

Fast om man får ont av dem. Lite som att du skulle ha nån som nyper tag i huden där det är som känsligast och inte släppa taget. Skulle inte du både bli irriterad och vilja bli av med problemet?

Kommentar av Danne

Skrivet 6/7

intimkirurgi

Dannes bild

Jag blir bara ledsen när jag läser om kvinnor som känner att de måste korrigera sina könsdelar.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons