Uppdaterad: 2014-06-10

5 kommentarer

"Skönt bli av med mina blygdläppar"

Bild

Professor Gunnar Kratz utför blygdläppsförminskning och vaginalförsnävning. Även polska Scinclinic utför liknande operationer, enligt föreståndaren Alexandra Gorczyca.

“Jag är glad över att vara fri från de fladdrande skinnlapparna”, skriver en kvinna på ett forum, efter bortoperationen av de inre blygdläpparna.Allt fler kvinnor gör som hon."Det kan vara av både estetiska skäl och rent fysiologiska, de ger skavsår helt enkelt", säger professor Gunnar Kratz.

Som Din mediciner tidigare skrivit erbjuder allt fler kliniker könsdesign, estetisk intimkirurgi för kvinnliga könsorgan. Både i Sverige och i länder som vänder sig till den svenska marknaden.

Ute på nätet i olika forum pågår diskussionerna. Operation eller inte? En kvinna på 19 år berättar på Familjeliv om hur hennes ena blygdläpp var 5 centimeter lång och skavde. Det tog henne ett par vändor i vården, innan hon till slut fick hjälp med att skära bort den. Efteråt läkte det fort och hon blev helnöjd.

Gynekologer och plastikkirurger verkar inte vara helt överens i frågan. Läkarförbundet har uttryckt tveksamhet över säkerheten och om det ens är lagligt. Överläkare och gynekolog Lotti Helström varnar för riskerna med intimkirurgi i en tidigare artikel på Dinamediciner.

Läs mer: Läkare varnar för skönhetsoperationer i könet

På Plastikkirurgakademin erbjuds både vaginalförsnävning och blygdläppsförminskning.

Är det vetenskapligt testat och säkert, anser du?

- Inte många studier är gjorda. Några livskvalitetstudier finns det, men inga komplikationsstudier eller liknande. Det är svåra studier att genomföra, säger plastikkirurgen Gunnar Kratz.

Vad är riskerna enligt din erfarenhet med vaginal försnävning och blygdläppsförminskning? Kan operationerna leda till smärta eller minskad känsel?

- Precis på ärret har man alltid dålig känsel, det beror på vilket område i slidan som berörs om det är störande eller inte. Vid vaginalförsnävning kommer man inte åt de sexuella nerverna. Tvärtemot mot vad många tror har vaginans slemhinnor väldigt dålig känsel och musklerna kan tajtas ihop utan risk för känseln. Med blygdläpparna är det känsligare. När man tar bort blygsläppsöverskottet, då tar man bort känseln i den huden man tar bort, inte de sexuella nerverna som är kvar.

Överläkare Gunnar Kratz har Sveriges enda professur i plastikkirurgi vid Karolinska institutet. Han har märkt av den ökade efterfrågan på intimkirurgi, men menar att det finns ett tabu bland läkare att behandla eller operera i könet. Han menar att det redan i läkarutbildningen görs ett undantag för könsorganet och dess frisk- och sjukvård ignoreras och att det ger kunskapsluckor i ämnet.

Varför vill kvinnor operera sina kön?

- Det kan vara både estetiska orsaker och rent fysiologiska. Om man spricker under en förlossning, det går fort och all fokus är inriktat på barnet, finns risken att man sys ihop lite snett och vint. Det kan man i efterhand vilja rätta till. Det kan också vara så att blygläpparna är  är stora nästan som om de fått åderbråck. Oftast är stora blygdläppar som kvinnorna vill bli av med. De är oftast medfödda.

 

- Sedan kan även vaginan vara uttänjd. Vaginan ser naturligt ut som ett timglas i formen, men efter att man
fött barn och det smalaste stället blivit ordentligt uttänjt kan vaginan
istället mer ta formen av en ballong. Det kan upplevas för kvinnan som
om det blir mindre friktion, mindre sexuell upplevelse vid samlaget helt
enkelt.

Försöker du hjälpa kvinnor att acceptera hur de ser ut?

- Det finns ju de som har verkligen jättestora blygdläppar, precis som vissa har jättestor näsa eller stora öron, och det kan ge estetiska problem. Oftast är det kopplat till rent fysiska problem som att blygdläpparna får skavsår av löpträning, ridning eller cykling.

Vid skönhetssalongen Scinclinic i ett gatuhörn i Warszawa erbjuds också intimkirurgi sedan ett par månader tillbaka. De har redan haft ett fyrtiotal kunder från både norden och Polen för framförallt vaginal försnävning efter förlossning.

- Många kommer till oss för att överraska sin man, som en bröllopsgåva,
säger Alexandra Gorczyca som jobbar på Skinclinic i Warszawa.

På den svenska mottagningen där Gunnar Kratz verkar har de inte erfarenhet av att det skulle vara en önskan från mannens sida.

- Nej, jag har aldrig hört att mannen skulle kunna känna någon skillnad under samlag eller bry sig om utseendet. Jag har ingen studie på det, men enligt vad mina patienter säger är själv som besväras, många säger ju det att “min man tycker det här är larvigt och han märker ingen skillnad före och efter förlossningen, utan det är jag som vill göra det här, säger Gunnar Krantz.

Vad ska man tänka på innan man beställer en intimkirurgi-operation?

- Det är jätteviktigt att kvinnan förstår att det bara är själva problemet med huden som kan åtgärdas vid en operation, den löser inga andra sexuella problem. Sedan är det viktigt förstås att gå till en läkare som har stor erfarenhet av att operera i det här området. Man ska inte ta lätt på en sådan här operation, säger Gunnar Kratz.

Läs mer: Läkare varnar för skönhetsoperationer i könet

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-06-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sexliv intimkirurgi

Kommentera artikeln

Kommentar av klara

Skrivet 11/8

Läs gärna min blogg om min

klaras bild

Läs gärna min blogg om min operation: https://intimbloggen.wordpress.com/

Kommentar av anonym

Skrivet 13/11

Sprucken blygdläpp.

anonyms bild

Har har efter 9 år inte blivit tillfreds med min spruckna blygdläpp.
Har försökt få den sydd fyra gånger men de nekar mig.
Samtidigt är jag rädd för komplikationer.
Men det grämer mig att barnmorskan inte sydde ordentligt !
Å jag blir hämnad när det kommer till sig, jag känner mig ful.
Jag lever singel å jag tycker inte om spagettin som jag smeker å ena delen hänger utanför.
Vill ha hjälp å råd!

Kommentar av Citylaser

Skrivet 8/4

det finns hjälp.

Citylasers bild

Hej,

såg precis ditt inlägg och vill bara berätta att vi finns och att det därmed finns hjälp att få. vi har en av sveriges bästa intimkirurger med över 30 år i branschen.

läs mer på
http://www.citylaser.se/behandlingar/intimkirurgi/blygdlappsforminskning

Eller kontakta oss på info@citylaser.se

Kommentar av anonym

Skrivet 20/8

Intimkirurgi

anonyms bild

Fast om man får ont av dem. Lite som att du skulle ha nån som nyper tag i huden där det är som känsligast och inte släppa taget. Skulle inte du både bli irriterad och vilja bli av med problemet?

Kommentar av Danne

Skrivet 6/7

intimkirurgi

Dannes bild

Jag blir bara ledsen när jag läser om kvinnor som känner att de måste korrigera sina könsdelar.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons