Uppdaterad: 2013-06-24

7 kommentarer

Slipp svampinfektion med nya mensskydd

Bild

Mensskydd 2.0. Från höger: Skumboll, menskopp och de "nygamla" tygbindorna i en uppdaterad version som också finns i svart. Hjälper till att hålla rätt PH-balans i underlivet.

Fakta om Vivag

Bevarar och återställer underlivets bakterieflora.

Varning för: Missa inte annan sjukdom. Uppsök läkare för provtaggning om du...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Samla mensen i en kopp eller ta den probiotiska skumgummibollen som  som kan sitta inne under samlag. Det har hänt en del på mensskyddsfronten. Här ser du menskydden som tar hand om dina slemhinnor.

Den vanligaste orsaken till svampinfektion i underlivet är en kur med antibiotika, men för vissa kvinnor är det lättare att få besvär än så. Som när varje menstruation kommer i sällskap med en oinbjuden svampinfektion.

Vid menstruation blir slemhinnorna känsligare och de candida-bakterier som normalt finns i underlivet kan få övertaget och föröka sig mer än önskat. Hjälper ägaren till underlivet till genom att tvätta sig extra noggrant, använda uttorkande tamponger och högeffektiva bindor som stänger fukten inne blir miljön extra trivsam för de otrevliga bakterierna.

Typiskt för svampinfektion och obalans i ph:t är att det kliar, svider och ibland ger illaluktande flytningar. Sex blir omöjligt att ha, tajta byxor svider och att sitta rakt upp och ner på en stol, kan kännas olidlligt.

Varje månad.

Då är det dags att se över sin mensrutin. Flera svenska företag med kvinliga grundare har kommit ut med menskydd som skyddar slemhinnorna, och som dessutom är miljövänliga. Bland de finns ekologiska tygbindor från företaget Imse Vimse och helt nya sorters tamponger, bland annat en silikonkopp och en skumgummiliknande tampong med probiotiskt hölje.

Nackdelen med skumtampongen Beppy är att den kostar ganska mycket. Nära ett hundra kronor för fyra tamponger som går att använda i åtta timmar. Fördelarna är förutom lactagelet som kan förebygga svampinfektion är att det ska gå att ha sex med tampongen i. (Redaktionen har inte provat, men delge gärna dina erfarenheter nedan i kommentarsfältet!) De återanvändningsbara mensskydden blir förstås ekonomiskt fördelaktiga och de är förvånansvärt bekväma.

Mensskyddet är förstås en viktig del, men det finns mer du kan göra för att hjälpa de goda bakterierna att vinna över de onda och i bästa fall aldrig få en svampinfektion igen.

Så här boostar du dina goda bakterier under mens:

  • Tvätta aldrig underlivet med tvål, särskilt inte under mens. Duscha inte in i slidan. Tvätta med olja om det är känsligt.
  • Smörj in slidan med vaselin eller vanlig matolja för att undvika uttorkning.
  • Tänk på att stressa ner. Stress ökar risk för svampinfektion.
  • Undvik godis och läsk på fastande mage. Socker är fest för candida-bakterien.
  • Bär luftiga kläder. Kjol utan underbyxor passar inte det svenska klimatet, men försök att undvik de allra tajtaste jeansen.
  • Förebygg med receptfri probiotisk gele som Lactalbalans eller vaginalkapslar som Ecovag eller Vivag med probiotiska bakterier.

Källa: Gynekolog Erva Karlgren, Vårdguiden 1177, Läkemedelsboken och Apoteket.

Mer om den nya sortens mensskydd som ska skydda slemhinnorna och är snälla mot miljön:

Svamptampong. Skumtampongen Beppy sätts in längre in än vanliga tamponger, har inget snöre och är preparerad med probiotiskt lactagel. Beppy går att ha när man badar, sportar och har sex. Slängs efter användning. 4 st / 98 kr

Kopp för mens. Menskoppen Femmecup är tillverkade av medicinsk TPE och är helt släta på insidan för enkel rengöring. Innehåller inga proteiner, PVC eller latex man kan få allergiska reaktioner av. Den sägs vara bekväm och säker. Den sitter säkert på plats även när du sportar, badar eller rider. Finns i flera märken, bland annat Meluna, Organicup och Ladycup. Steriliseras mellan gångerna.  1 st/249 kr.

Probiotiska tamponger. Tampongen Ellen är preparerad med snälla mjölksyrabakterier. 12 st/ 98 kr.

Svart tygbinda. Svensktillverkade ekologiska Eco-Soft i svart, natt och dag från 2 pack/189 kr, tvättbara.

Binda i tyg. Imse Vimse, svensktillverkade, för både natt, dag och trosskydd fr 3 pack/ 149 kr, också tvättbara.

Inköpsställen: Ekogarderoben, Fairbreeze, Tampongshopen, Vitavera

Har du provat något av dessa, dela gärna dina erfarenheter i kommmentarsfältet nedan!

(Tack för alla som redan påpekat att diskning av menskopp i diskmaskinen är olämpligt. Det är nu ändrat i artikeln/red)

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-10-16
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Kvinna mens svampinfektion

Kommentera artikeln

Kommentar av Siri

Skrivet 16/11

Menskopp

Siris bild

Jag har haft min menskopp sedan 2009 och är supernöjd. Den är bekväm, säker och det är bra med en engångskostnad då den håller i flera år. Rekommenderar den varmt till andra kvinnor som inte är rädda för lite blod. Man blir ju lite intimare med sin kropp. Men den är super och en bra investering.

Kommentar av Hassedotter

Skrivet 16/11

Femmecup är inte från MeLuna!

Hassedotters bild

Femmecup är en helt annan sorts menskopp än de som MeLuna säljer. Femmecup, liksom de flesta andra kopparna på marknaden, FÖRUTOM MeLunas koppar, är gjorda i silikon.
Man ska INTE diska menskoppen i diskmaskinen, man kokar den mellan mensperioderna.
Det är ju trevligt att någon vill berätta om alternativa mensskydd men det är en stor fördel om man kollar upp fakta först, vilket inte har gjorts här!!!

Kommentar av Nöjd menskoppsanvändare

Skrivet 16/11

Diskmaskinen?

Nöjd menskoppsanvändares bild

Att tvätta menskoppen i diskmaskinen låter som en dum idé, dock kokar jag den i en kastrull ett par minuter -utan något medel eller liknande så klart! och vips är den redo att användas igen vid nästa mensperiod. Rekommenderar den starkt!

Kommentar av Jenny

Skrivet 16/11

Diskmaskin???

Jennys bild

Jag har haft menskopp i över två år och den funkar jättebra för mig. Mycket färre svampinfektioner och slemhinnorna mår mycket bättre. Men jag har aldrig hört att man ska rengöra sin menskopp i diskmaskinen, det låter som om det skulle förstöra den. Koka den säger jag bara! Har den blivit lite missfärgad? Häll i ett par teskedar bakpulver i vattnet!!!

Kommentar av vanna

Skrivet 16/11

Bra med information om andra

vannas bild

Bra med information om andra mensskydd än bindor/tamponger, men fel om menskopp. Den ska definitivt inte köras i diskmaskin utan sköljas ur efter varje tömning och kokas ett par minuter i vatten efter varje mensperiod. Däremot så känns den inte, läcker inte och påverkar inte slemhinnorna över huvud taget

Kommentar av Isabelle Lundqvist

Skrivet 16/11

Inte diskmaskin

Isabelle Lundqvists bild

En menskopp är det by far bästa alternativet både ekonomiskt och hygieniskt sett om man hanterar den korrekt, eftersom den då håller 5-10 år. Man ska alltså inte diska den i maskin utan antingen koka eller rengöra med klortabletter för att den ska bli steril. Menskoppen ger heller inget avall, som t.ex. skumtampongerna gör.

Kommentar av Annelie, menskoppen.se

Skrivet 16/11

Tyvärr en del om menskoppar fel i artikeln

Annelie, menskoppen.ses bild

Bra att ni uppmärksammar skydd som är bättre för vår hälsa och miljön!

Jag har sålt menskoppar sedan 2008 och ser att en del info i artikeln är felaktig:

Femmecup som det står om är tillverkad av silikon och inget annat, vilket är viktigt att veta om du t ex är överkänslig mot silikon.

Det finns över 30 olika menskoppsmärken i världen och de flesta är av silikon, men några sorter är av TPE (plast) och några få av gummi.

Det står i artikeln även att menskoppen ska tvättas i diskmaskinen, vilket verkar helt galet, mest med tanken på kemikalier som finns i diskmedel.

Menskoppen är dessutom inget nytt skydd, eftersom det funnits åtminstone sedan 1930-talet. Många kvinnor i Sverige använde det redan på 80-talet.

Om du har frågor om menskoppar, så går det bra att maila mig på annelie@menskoppen.se

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons