alvedon250
Läkemedelsverket föreslår att receptfria tabletter med paracetamol, till exempel Alvedon, inte längre ska få säljas på andra försäljningsställen än apotek efter den 1 mars 2015. Bakgrunden är en ökning av antalet förgiftningsfall de senaste åren där man kan se ett samband med den ökade tillgänglighet.

Sedan november 2009 tillåts vissa receptfria läkemedel att säljas utanför apotek, och idag finns ca 5600 försäljningsställen anmälda till Läkemedelsverket. Det finns 884 receptfria läkemedel godkända i Sverige, varav 615 får säljas utanför öppenvårdsapotek. Ett av de vanligaste receptfria läkemedlen som säljs innehåller paracetamol, som används mot smärta och feber.

Risk för mycket allvarliga biverkningar

Rätt använt är paracetamol säkert att använda under kortare tid. Vid överdosering finns dock risk för mycket allvarliga biverkningar som kan leda till dödsfall eller leverskada. Antalet samtal till Giftinformationscentralen, GIC, från hälso- och sjukvård och allmänhet avseende paracetamolförgiftning steg från 2500 under år 2006 till nästan 4400 under år 2013. Antalet samtal till GIC från hälso- och sjukvård, som kan kopplas till enskilda patienter som vårdats på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, ökade från 529 under år 2006, till 1161 under år 2013. Samma tendens ses fortsatt under 2014.

– Det kan dessutom finnas fler fall ute i sjukvården som inte kommit Giftinformationscentralen till känna, säger direktör Anders Carlsten vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Vi bedömer att det finns skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamol för att skydda folkhälsan.

Läkemedelsverket föreslår nu att paracetamol i tablettform inte längre ska få säljas på andra försäljningsställen än öppenvårdsapotek efter den 1 mars 2015. Andra godkända former av paracetamol som idag får säljas i dagligvaruhandeln berörs inte, till exempel flytande form och brustabletter. Läkemedel mot värk och feber med andra läkemedelssubstanser berörs inte heller av förslaget.

– Paracetamol i tablettform står för de flesta förgiftningsfallen, det är därför vi begränsar tillgängligheten till den beredningsformen, säger Anders Carlsten. Paracetamol i andra former kommer fortsatt att vara tillgängliga även utanför apotek.

Källa: Läkemedelsverket

Av Lisa von Garrelts
21 augusti, 2014

1 kommentarer

  • Av Kattis 25 september, 2014

    Varför sluta sälja tabletter
    Varför sluta sälja tabletter när man fortfarande kan köpa brurtabletter och flytande alvedon. Den som vill kan ju lika gärna förgifta sig med det. Nån som fattar??

Comments are closed.