Uppdaterad: 2013-03-01

4 kommentarer

Slutade röka med lustdämpare

Bild

Ann-Sofie Bornebo, 46, slutade röka med medicin Champix och peppande appen Life rewards.

Fakta om Champix

Champix är ett läkemedel som ges mot nikotinberoende.

Varning för: Brist på motivation är din största fiende när du slutar röka....

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (6 röster)

Fakta om Zyban

Zyban är ett nikotinfritt receptbelagt läkemedel som används som hjälp vid rökstopp.

Varning för: Zyban ska inte tas av den som har epilepsi eller andra tillstånd...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Ann-Sofie Bornebo slutade röka efter nästan 30 år. Till sin hjälp hade hon ett läkemedel som tar bort njutningen av nikotin. - För mig var det lösningen, jag var beroende helt enkelt, säger hon till Dinamediciner.

När Ann-Sofie Bornebo var 14 år tog hon sin första cigarett. Inte tänkte hon väl då att hon skulle vara rökare i 29 år. Att det skulle vara så svårt att sluta.

- Jag har hållit på som alla andra, “just nu är inte riktigt rätt tid, det är körigt på jobbet nu och så, men snart...”. Som rökare håller man på så där, säger hon krasst.

Det var först när hon började känna av sitt hjärta, att det slog snabbare och tog något extraslag då och då, hon blev orolig för dåliga vana. Snart frågade hon en läkare om det kunde vara cigaretterna som bekräftade hennes farhågor. Nikotin får hjärtat att jobbare hårdare, svarade läkaren och Ann-Sofie fick ett plötsligt uppvaknande.
Det var inte första gången hon skulle försöka sluta, men det var första gången hon hittade en metod som visade sig fungera.

- Förr har jag bara bytt ut ett nikotinberoende mot ett annat och i slutändan har jag suttit med både nikotinplåster, tuggummin och cigaretter och fått i mig mer nikotin än innan.

Denna gång sökte hon hjälp hos företagshälsovården. Hon visste inte vad de kunde erbjuda, men det hon fick hjälpte henne att helt sluta med cigaretterna.
Och fort gick det.
Hon fick hjälp med att gå igenom vilka medicinska hjälpmedel som finns.

Tillsammans med sjuksköterskan kom de fram till att för henne skulle det passa med något som kunde minska lustkänslorna inför själva nikotinkicken.

- Det gick så snabbt. Redan efter första tabletten kände jag ett minskat sug, berättar hon. Jag hade en weekend med mina kompisar och jag märkte direkt att de ville röka varje timme och för mig gick det lika bra att låta bli.

Medicinen som hon fick heter Champix och den ska minska suget och abstinensen. Det gör den genom att påverka samma lustcentrum i hjärnan som nikotinet.

Kände du till att det finns sluta röka-mediciner?

- Nej, inte den här typen. Jag fick själv säga att jag ville sluta och behövde hjälp. Då fick jag träffa en utbildad sköterska som är rökavvänjare. Det var aldrig någon läkare som frågade mig om mina rökvanor eller om jag vill ha hjälp att sluta röka.

Tillsammans med medicin hittade Ann-Sofie fram till sajten Life rewards som utvecklats för att stödja rökslutare. Där loggade hon in och fick uppmuntrande mejl. Först varje dag, sedan en gång i veckan och allt mer sällan.

- Det var väldigt bra för mig. Där fick jag varje morgon läsa om vad som hände när min hälsa förbättrades, hur mycket pengar man tjänade på att inte röka och annat peppande som också hjälpte en att hålla igång motivationen.

Nu har Ann-Sofie varit helt rökfri i tre år och hon har inte det minsta lust att någonsin börja igen.

Champix är en recptbelagd medicin och godkänd i Sverige sedan 2006. Enligt en Cochrane-genomgång av studierna lyckas ungefär dubbelt så många att sluta röka med Champix mot placebogruppen.

Gör så här om du vill prova: Tala med din läkare, vårdcentral eller företagshälsovård. Champix skrivs bara ut till patienter som redan försökt sluta röka
med hjälp av
nikotinersättningsmedel och misslyckats. Läkemedlet tas två gånger om dagen i tio veckor.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-01-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Beroende Livsstil Rökfri

Kommentera artikeln

Kommentar av Linda Hoffman

Skrivet 29/12

Mitt bästa tips är Zyban

Linda Hoffmans bild

Jag lyckades sluta med hjälp av läkemedlet Zyban. Finns att köpas på antingen apoteket eller diverse olika online apotek såsom APO101. Här finns en direktlänk till sidan där jag beställde ifrån.

http://www.apo101.net/sluta_roka

Kram och lycka till!

Kommentar av Hasse Bloom

Skrivet 28/12

Zyban fungerade för min hustru

Hasse Blooms bild

Min hustru försökte under lång tid sluta röka, utan lyckat resultat. Av en slump så såg hon en annan för Zuban, en sluta-röka-medcicin som säljs hos www.apo101.net - och efter bara ett par veckor var hon helst rökfri!

Rekommenderas varmt.

Lycka till!

Kommentar av anonym

Skrivet 14/10

Nytt sätt att behandla nikotinberoende (grundforskning)

anonyms bild

Hormonet GLP-1 tycks kunna blockera nikotinets förmåga att orsaka en belöning, enligt ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. En tidigare studie har visat att hormonet även tycks spela en viktig roll för att alkohol, amfetamin och kokain ska upplevas som belönande.

Artikel (13.10.10): Nytt sätt att behandla rökning i sikte.
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//nytt-satt-...

Kommentar av Ickerökande bokmal

Skrivet 24/1

Champix (=Chantix i USA) - läs på!

Ickerökande bokmal  s bild

Genom åren har jag läst åtskilliga artiklar om Champix - eller som den heter i USA - Chantix.

För flera år sedan varnades om besvärliga biverkningar t.ex. hallucationer. Aldrig hade det kommit in så många biverkningsrapporter hos FDA (=amerikanska läkemedelsverket) - på så kort tid - som om Chantix.

Googla t.ex. Chantix alternativt Champix + Curt Furberg. Jag är säker på att Du kommer att finna många intressanta artiklar/studier.

Curt Furberg, svensk forskare with Wake Forrest University i USA, har även varit rådgivare till FDA. Han verkar alltid ha patienternas bästa som sin ledstjärna.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons