Uppdaterad: 2013-03-01

4 kommentarer

Slutade röka med lustdämpare

Bild

Ann-Sofie Bornebo, 46, slutade röka med medicin Champix och peppande appen Life rewards.

Fakta om Champix

Champix är ett läkemedel som ges mot nikotinberoende.

Varning för: Brist på motivation är din största fiende när du slutar röka....

3.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (7 röster)

Fakta om Zyban

Zyban är ett nikotinfritt receptbelagt läkemedel som används som hjälp vid rökstopp.

Varning för: Zyban ska inte tas av den som har epilepsi eller andra tillstånd...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Ann-Sofie Bornebo slutade röka efter nästan 30 år. Till sin hjälp hade hon ett läkemedel som tar bort njutningen av nikotin. - För mig var det lösningen, jag var beroende helt enkelt, säger hon till Dinamediciner.

När Ann-Sofie Bornebo var 14 år tog hon sin första cigarett. Inte tänkte hon väl då att hon skulle vara rökare i 29 år. Att det skulle vara så svårt att sluta.

- Jag har hållit på som alla andra, “just nu är inte riktigt rätt tid, det är körigt på jobbet nu och så, men snart...”. Som rökare håller man på så där, säger hon krasst.

Det var först när hon började känna av sitt hjärta, att det slog snabbare och tog något extraslag då och då, hon blev orolig för dåliga vana. Snart frågade hon en läkare om det kunde vara cigaretterna som bekräftade hennes farhågor. Nikotin får hjärtat att jobbare hårdare, svarade läkaren och Ann-Sofie fick ett plötsligt uppvaknande.
Det var inte första gången hon skulle försöka sluta, men det var första gången hon hittade en metod som visade sig fungera.

- Förr har jag bara bytt ut ett nikotinberoende mot ett annat och i slutändan har jag suttit med både nikotinplåster, tuggummin och cigaretter och fått i mig mer nikotin än innan.

Denna gång sökte hon hjälp hos företagshälsovården. Hon visste inte vad de kunde erbjuda, men det hon fick hjälpte henne att helt sluta med cigaretterna.
Och fort gick det.
Hon fick hjälp med att gå igenom vilka medicinska hjälpmedel som finns.

Tillsammans med sjuksköterskan kom de fram till att för henne skulle det passa med något som kunde minska lustkänslorna inför själva nikotinkicken.

- Det gick så snabbt. Redan efter första tabletten kände jag ett minskat sug, berättar hon. Jag hade en weekend med mina kompisar och jag märkte direkt att de ville röka varje timme och för mig gick det lika bra att låta bli.

Medicinen som hon fick heter Champix och den ska minska suget och abstinensen. Det gör den genom att påverka samma lustcentrum i hjärnan som nikotinet.

Kände du till att det finns sluta röka-mediciner?

- Nej, inte den här typen. Jag fick själv säga att jag ville sluta och behövde hjälp. Då fick jag träffa en utbildad sköterska som är rökavvänjare. Det var aldrig någon läkare som frågade mig om mina rökvanor eller om jag vill ha hjälp att sluta röka.

Tillsammans med medicin hittade Ann-Sofie fram till sajten Life rewards som utvecklats för att stödja rökslutare. Där loggade hon in och fick uppmuntrande mejl. Först varje dag, sedan en gång i veckan och allt mer sällan.

- Det var väldigt bra för mig. Där fick jag varje morgon läsa om vad som hände när min hälsa förbättrades, hur mycket pengar man tjänade på att inte röka och annat peppande som också hjälpte en att hålla igång motivationen.

Nu har Ann-Sofie varit helt rökfri i tre år och hon har inte det minsta lust att någonsin börja igen.

Champix är en recptbelagd medicin och godkänd i Sverige sedan 2006. Enligt en Cochrane-genomgång av studierna lyckas ungefär dubbelt så många att sluta röka med Champix mot placebogruppen.

Gör så här om du vill prova: Tala med din läkare, vårdcentral eller företagshälsovård. Champix skrivs bara ut till patienter som redan försökt sluta röka
med hjälp av
nikotinersättningsmedel och misslyckats. Läkemedlet tas två gånger om dagen i tio veckor.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-01-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Beroende Livsstil Rökfri

Kommentera artikeln

Kommentar av Linda Hoffman

Skrivet 29/12

Mitt bästa tips är Zyban

Linda Hoffmans bild

Jag lyckades sluta med hjälp av läkemedlet Zyban. Finns att köpas på antingen apoteket eller diverse olika online apotek såsom APO101. Här finns en direktlänk till sidan där jag beställde ifrån.

http://www.apo101.net/sluta_roka

Kram och lycka till!

Kommentar av Hasse Bloom

Skrivet 28/12

Zyban fungerade för min hustru

Hasse Blooms bild

Min hustru försökte under lång tid sluta röka, utan lyckat resultat. Av en slump så såg hon en annan för Zuban, en sluta-röka-medcicin som säljs hos www.apo101.net - och efter bara ett par veckor var hon helst rökfri!

Rekommenderas varmt.

Lycka till!

Kommentar av anonym

Skrivet 14/10

Nytt sätt att behandla nikotinberoende (grundforskning)

anonyms bild

Hormonet GLP-1 tycks kunna blockera nikotinets förmåga att orsaka en belöning, enligt ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. En tidigare studie har visat att hormonet även tycks spela en viktig roll för att alkohol, amfetamin och kokain ska upplevas som belönande.

Artikel (13.10.10): Nytt sätt att behandla rökning i sikte.
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//nytt-satt-...

Kommentar av Ickerökande bokmal

Skrivet 24/1

Champix (=Chantix i USA) - läs på!

Ickerökande bokmal  s bild

Genom åren har jag läst åtskilliga artiklar om Champix - eller som den heter i USA - Chantix.

För flera år sedan varnades om besvärliga biverkningar t.ex. hallucationer. Aldrig hade det kommit in så många biverkningsrapporter hos FDA (=amerikanska läkemedelsverket) - på så kort tid - som om Chantix.

Googla t.ex. Chantix alternativt Champix + Curt Furberg. Jag är säker på att Du kommer att finna många intressanta artiklar/studier.

Curt Furberg, svensk forskare with Wake Forrest University i USA, har även varit rådgivare till FDA. Han verkar alltid ha patienternas bästa som sin ledstjärna.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons