ann-sofie_bornebu_sluta_rokare250

Ann-Sofie Bornebo slutade röka efter nästan 30 år. Till sin hjälp hade hon ett läkemedel som tar bort njutningen av nikotin.

- För mig var det lösningen, jag var beroende helt enkelt, säger hon till Dinamediciner.

När Ann-Sofie Bornebo var 14 år tog hon sin första cigarett. Inte tänkte hon väl då att hon skulle vara rökare i 29 år. Att det skulle vara så svårt att sluta.

- Jag har hållit på som alla andra, “just nu är inte riktigt rätt tid, det är körigt på jobbet nu och så, men snart...”. Som rökare håller man på så där, säger hon krasst.

Det var först när hon började känna av sitt hjärta, att det slog snabbare och tog något extraslag då och då, hon blev orolig för dåliga vana. Snart frågade hon en läkare om det kunde vara cigaretterna som bekräftade hennes farhågor. Nikotin får hjärtat att jobbare hårdare, svarade läkaren och Ann-Sofie fick ett plötsligt uppvaknande. Det var inte första gången hon skulle försöka sluta, men det var första gången hon hittade en metod som visade sig fungera.

- Förr har jag bara bytt ut ett nikotinberoende mot ett annat och i slutändan har jag suttit med både nikotinplåster, tuggummin och cigaretter och fått i mig mer nikotin än innan.

Denna gång sökte hon hjälp hos företagshälsovården. Hon visste inte vad de kunde erbjuda, men det hon fick hjälpte henne att helt sluta med cigaretterna. Och fort gick det. Hon fick hjälp med att gå igenom vilka medicinska hjälpmedel som finns.

Tillsammans med sjuksköterskan kom de fram till att för henne skulle det passa med något som kunde minska lustkänslorna inför själva nikotinkicken.

- Det gick så snabbt. Redan efter första tabletten kände jag ett minskat sug, berättar hon. Jag hade en weekend med mina kompisar och jag märkte direkt att de ville röka varje timme och för mig gick det lika bra att låta bli.

Medicinen som hon fick heter Champix och den ska minska suget och abstinensen. Det gör den genom att påverka samma lustcentrum i hjärnan som nikotinet.

Kände du till att det finns sluta röka-mediciner?

- Nej, inte den här typen. Jag fick själv säga att jag ville sluta och behövde hjälp. Då fick jag träffa en utbildad sköterska som är rökavvänjare. Det var aldrig någon läkare som frågade mig om mina rökvanor eller om jag vill ha hjälp att sluta röka.

Tillsammans med medicin hittade Ann-Sofie fram till sajten Life rewards som utvecklats för att stödja rökslutare. Där loggade hon in och fick uppmuntrande mejl. Först varje dag, sedan en gång i veckan och allt mer sällan.

- Det var väldigt bra för mig. Där fick jag varje morgon läsa om vad som hände när min hälsa förbättrades, hur mycket pengar man tjänade på att inte röka och annat peppande som också hjälpte en att hålla igång motivationen.

Nu har Ann-Sofie varit helt rökfri i tre år och hon har inte det minsta lust att någonsin börja igen.

Champix är en recptbelagd medicin och godkänd i Sverige sedan 2006. Enligt en Cochrane-genomgång av studierna lyckas ungefär dubbelt så många att sluta röka med Champix mot placebogruppen.

Gör så här om du vill prova: Tala med din läkare, vårdcentral eller företagshälsovård. Champix skrivs bara ut till patienter som redan försökt sluta röka med hjälp av nikotinersättningsmedel och misslyckats. Läkemedlet tas två gånger om dagen i tio veckor.

Av Hanna Brodda
2 januari, 2013

4 kommentarer

  • Av Linda Hoffman 29 december, 2014

    Mitt bästa tips är Zyban
    Jag lyckades sluta med hjälp av läkemedlet Zyban. Finns att köpas på antingen apoteket eller diverse olika online apotek såsom APO101. Här finns en direktlänk till sidan där jag beställde ifrån.

    http://www.apo101.net/sluta_roka

    Kram och lycka till!

  • Av Hasse Bloom 28 december, 2014

    Zyban fungerade för min hustru
    Min hustru försökte under lång tid sluta röka, utan lyckat resultat. Av en slump så såg hon en annan för Zuban, en sluta-röka-medcicin som säljs hos http://www.apo101.net – och efter bara ett par veckor var hon helst rökfri!

    Rekommenderas varmt.

    Lycka till!

  • Av anonym 14 oktober, 2013

    Nytt sätt att behandla nikotinberoende (grundforskning)
    Hormonet GLP-1 tycks kunna blockera nikotinets förmåga att orsaka en belöning, enligt ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. En tidigare studie har visat att hormonet även tycks spela en viktig roll för att alkohol, amfetamin och kokain ska upplevas som belönande.

    Artikel (13.10.10): Nytt sätt att behandla rökning i sikte.
    http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//nytt-satt-att-behandla-rokning-i-sikte.cid1186423

  • Av Ickerökande bokmal 24 januari, 2013

    Champix (=Chantix i USA) – läs på!
    Genom åren har jag läst åtskilliga artiklar om Champix – eller som den heter i USA – Chantix.

    För flera år sedan varnades om besvärliga biverkningar t.ex. hallucationer. Aldrig hade det kommit in så många biverkningsrapporter hos FDA (=amerikanska läkemedelsverket) – på så kort tid – som om Chantix.

    Googla t.ex. Chantix alternativt Champix + Curt Furberg. Jag är säker på att Du kommer att finna många intressanta artiklar/studier.

    Curt Furberg, svensk forskare with Wake Forrest University i USA, har även varit rådgivare till FDA. Han verkar alltid ha patienternas bästa som sin ledstjärna.

Comments are closed.