Uppdaterad: 2011-09-21

1 kommentar

Smärtstillande geléer kan ge solskador

Bild

Smärtstillande geléer används vid lokal smärta som vi idrottsskador, ryggsmärtor eller ledbesvär. Smörjer du in dig ska du vara försiktig med att sola. Foto: Johan Nilsson, Scanpix

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Fakta om Ibumetin

Ibumetin är smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Ibumetin verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Undvik solen, eller smörj in dig med solskydd om du använder smärtstillande läkemedel i kräm. Läkemedelsverket vill påminna inför sommarens högtryck.

Flera av de smärtstillande krämerna har i år blivit receptbelagda på grund av den reaktion som kan komma i samband med solande. Men även andra kan orsaka skador. Orudis, Zon och Siduro innehåller den verksamma substansen ketoprofen, Ibumetin och Ipren innehåller ibuprofen och Flector innehåller diklofenak som alla kan reagera med solens strålar.

Använd inte dessa samtidigt som du solar, enligt Läkemedelsverket:

  • Orudis gel
  • Zon gel
  • Siduro gel
  • Ibumetin gel
  • Ipren gel
  • Flector medicinskt plåster

– Dessa geler med ketoprofen såldes tidigare fritt både på apotek och i handeln och många kanske fortfarande har en tub stående hemma. Men
försiktighet i solen gäller även för de smärtstillande geler som säljs utan recept, berättar Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat i deras pressmeddelande.

Flera läkemedel, förutom de smärtstillande geléerna, kan även immunosuppressiva läkemedel som används efter organtransplantation, kan reagera tillsammans med sol och detta är några av symptomen:

  • Märken som påminner om ojämnt solbränd hud. Det sticker i huden som också kan rodna och få blåsor. 
  • Huden är känsligare och bränns snabbare än normalt.  
  • Lokal rodnad eller klåda som är begränsad till området som utsatts för sol.
  • Undvik att sola huden två veckor efter avslutad behandling med något av preparaten, rekommenderar Läkemedelsverket.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-16
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Smärta

Kommentera artikeln

Kommentar av Uzor

Skrivet 17/6

Kan även rekommendera att

Uzors bild

Kan även rekommendera att inte använda solkräm med Nano partiklar i sig

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons