Uppdaterad: 2014-10-14

Kommentera

Smutsfällorna vi glömmer

Bild

Bakterierna finns på många ställen. Här listar vi några av dem. Och ger tips på hur du håller rent hemma.

Att toalettringen är smutsig vet alla, men hur många tänker på hur mycket bakterier som kryllar på lampknappen och handdtaget till vattenkranen. 

Det finns många ställen där bakterierna frodas i vår vardag som vi kanske inte tänker på. I bästa fall tvättar vi händerna när vi varit på toaletten, men hur många tänker på att vattenkranens handtag och toadörrens låsvred är bacillhärdar?

Andra platser i vår vardag som bakterierna älskar är:

 • Räcket i rulltrappan
 • Handdtagen på buss och tunnelbana
 • Varukorgens handdtag
 • Ditt tangentbord
 • Pengar
 • Mobiltelefoner
 • Knappen på kaffeautomaten
 • Hissknappar
 • Fjärrkontrollen på hotellrummet

 

Tänk på att inte ställa handväskan på golvet på bussen, senare hamnar den säkert i ditt knä. Använd knogen när du ska trycka på knappar i hissen och på kaffeautomaten. Det hindrar inte att du få bakterier på dig men risken att du för dem vidare till dig själv eller någon annan minskar i alla fall något. Hemma, där du själv kan ansvara för och påverka hur rent det är, kan du tänka på att:

 • Ha flytande tvål istället för fast
 • Noga torka av på ställen som lätt blir fuktiga eller som är fuktiga under lång tid, som kranen, handfatet, undersidan av handfatet, lampknappar och dörrhanddag.
 • Byt handdukar ofta. Se till att handdukshängaren tillåter handdukarna att torka ordentligt. Låt varje familjemedlem ha varsin handduk.
 • Använd inte kökshandduken till att torka händerna.
 • Diska skärbrädorna ofta och i tillräckligt varmt vatten. Det räcker inte att bara skölja av dem hastigt.
 •  

Läs även:  Så tvättar du händerna rätt
Redo för huskurer – det här ska du ha hemma
Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons