Uppdaterad: 2014-10-14

Kommentera

Smutsfällorna vi glömmer

Bild

Bakterierna finns på många ställen. Här listar vi några av dem. Och ger tips på hur du håller rent hemma.

Att toalettringen är smutsig vet alla, men hur många tänker på hur mycket bakterier som kryllar på lampknappen och handdtaget till vattenkranen. 

Det finns många ställen där bakterierna frodas i vår vardag som vi kanske inte tänker på. I bästa fall tvättar vi händerna när vi varit på toaletten, men hur många tänker på att vattenkranens handtag och toadörrens låsvred är bacillhärdar?

Andra platser i vår vardag som bakterierna älskar är:

 • Räcket i rulltrappan
 • Handdtagen på buss och tunnelbana
 • Varukorgens handdtag
 • Ditt tangentbord
 • Pengar
 • Mobiltelefoner
 • Knappen på kaffeautomaten
 • Hissknappar
 • Fjärrkontrollen på hotellrummet

 

Tänk på att inte ställa handväskan på golvet på bussen, senare hamnar den säkert i ditt knä. Använd knogen när du ska trycka på knappar i hissen och på kaffeautomaten. Det hindrar inte att du få bakterier på dig men risken att du för dem vidare till dig själv eller någon annan minskar i alla fall något. Hemma, där du själv kan ansvara för och påverka hur rent det är, kan du tänka på att:

 • Ha flytande tvål istället för fast
 • Noga torka av på ställen som lätt blir fuktiga eller som är fuktiga under lång tid, som kranen, handfatet, undersidan av handfatet, lampknappar och dörrhanddag.
 • Byt handdukar ofta. Se till att handdukshängaren tillåter handdukarna att torka ordentligt. Låt varje familjemedlem ha varsin handduk.
 • Använd inte kökshandduken till att torka händerna.
 • Diska skärbrädorna ofta och i tillräckligt varmt vatten. Det räcker inte att bara skölja av dem hastigt.
 •  

Läs även:  Så tvättar du händerna rätt
Redo för huskurer – det här ska du ha hemma
Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons