Uppdaterad: 2014-10-14

Kommentera

Smutsfällorna vi glömmer

Bild

Bakterierna finns på många ställen. Här listar vi några av dem. Och ger tips på hur du håller rent hemma.

Att toalettringen är smutsig vet alla, men hur många tänker på hur mycket bakterier som kryllar på lampknappen och handdtaget till vattenkranen. 

Det finns många ställen där bakterierna frodas i vår vardag som vi kanske inte tänker på. I bästa fall tvättar vi händerna när vi varit på toaletten, men hur många tänker på att vattenkranens handtag och toadörrens låsvred är bacillhärdar?

Andra platser i vår vardag som bakterierna älskar är:

 • Räcket i rulltrappan
 • Handdtagen på buss och tunnelbana
 • Varukorgens handdtag
 • Ditt tangentbord
 • Pengar
 • Mobiltelefoner
 • Knappen på kaffeautomaten
 • Hissknappar
 • Fjärrkontrollen på hotellrummet

 

Tänk på att inte ställa handväskan på golvet på bussen, senare hamnar den säkert i ditt knä. Använd knogen när du ska trycka på knappar i hissen och på kaffeautomaten. Det hindrar inte att du få bakterier på dig men risken att du för dem vidare till dig själv eller någon annan minskar i alla fall något. Hemma, där du själv kan ansvara för och påverka hur rent det är, kan du tänka på att:

 • Ha flytande tvål istället för fast
 • Noga torka av på ställen som lätt blir fuktiga eller som är fuktiga under lång tid, som kranen, handfatet, undersidan av handfatet, lampknappar och dörrhanddag.
 • Byt handdukar ofta. Se till att handdukshängaren tillåter handdukarna att torka ordentligt. Låt varje familjemedlem ha varsin handduk.
 • Använd inte kökshandduken till att torka händerna.
 • Diska skärbrädorna ofta och i tillräckligt varmt vatten. Det räcker inte att bara skölja av dem hastigt.
 •  

Läs även:  Så tvättar du händerna rätt
Redo för huskurer – det här ska du ha hemma
Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons