Uppdaterad: 2014-10-14

Kommentera

Smutsfällorna vi glömmer

Bild

Bakterierna finns på många ställen. Här listar vi några av dem. Och ger tips på hur du håller rent hemma.

Att toalettringen är smutsig vet alla, men hur många tänker på hur mycket bakterier som kryllar på lampknappen och handdtaget till vattenkranen. 

Det finns många ställen där bakterierna frodas i vår vardag som vi kanske inte tänker på. I bästa fall tvättar vi händerna när vi varit på toaletten, men hur många tänker på att vattenkranens handtag och toadörrens låsvred är bacillhärdar?

Andra platser i vår vardag som bakterierna älskar är:

 • Räcket i rulltrappan
 • Handdtagen på buss och tunnelbana
 • Varukorgens handdtag
 • Ditt tangentbord
 • Pengar
 • Mobiltelefoner
 • Knappen på kaffeautomaten
 • Hissknappar
 • Fjärrkontrollen på hotellrummet

 

Tänk på att inte ställa handväskan på golvet på bussen, senare hamnar den säkert i ditt knä. Använd knogen när du ska trycka på knappar i hissen och på kaffeautomaten. Det hindrar inte att du få bakterier på dig men risken att du för dem vidare till dig själv eller någon annan minskar i alla fall något. Hemma, där du själv kan ansvara för och påverka hur rent det är, kan du tänka på att:

 • Ha flytande tvål istället för fast
 • Noga torka av på ställen som lätt blir fuktiga eller som är fuktiga under lång tid, som kranen, handfatet, undersidan av handfatet, lampknappar och dörrhanddag.
 • Byt handdukar ofta. Se till att handdukshängaren tillåter handdukarna att torka ordentligt. Låt varje familjemedlem ha varsin handduk.
 • Använd inte kökshandduken till att torka händerna.
 • Diska skärbrädorna ofta och i tillräckligt varmt vatten. Det räcker inte att bara skölja av dem hastigt.
 •  

Läs även:  Så tvättar du händerna rätt
Redo för huskurer – det här ska du ha hemma
Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons