Uppdaterad: 2012-04-27

Kommentera

Socialministern: "Mer hälsoinformation på nätet"

Bild

Göran Hägglund vill uppmuntra folk att ta eget ansvar för sin hälsa.

Under invigningstalet för Folkhälsostämman talade socialminister Göran Hägglund om hur viktigt internet är för människors möjlighet att själva ta kontroll över sin hälsa och medicinska behandlingar. - Individens egen förmåga och drivkraft tror jag är central för att nå framgång med hälsofrämjande insatser, sa han.

En konkret sak som Göran Hägglund tog upp är hälsokontot. Ett hälsokonto ska vara individens egen "journal" som läkare och andra ska ta del av på individens egen initiativ. Tjänster som kan kopplas till ett hälsokonto är till exempel att
följa upp sina egna remisser, se röntgenbilder, ultraljudsbilder och
vaccinationskort.

- Jag tror att det finns mycket att vinna på
att, parallellt med det arbete som nu görs inom området e-hälsa, pröva
hur den moderna tekniken kan nyttjas bättre även när det handlar om
människors hälsoengagemang i vid mening.

Hälsokontot skulle vara en del i det som Göran Hägglund hoppas ska göra patienten till chef över sin egen hälsa.

- Inom hälso- och sjukvården ses patienter och närstående alltmer som
samarbetspartners och resurser i vårdplaneringen. Allt fler ser det idag
som självklart att kunna få tillgång till personlig vårdinformation via
internet på samma sätt som man har tillgång till uppgifter om sin egen
ekonomi och hanterar ärenden med myndigheter, sa han i talet.

Socialministern vill också uppmuntra till "en gemensam plattform" över nätet, där etablerade aktörer ska samverka kring hälsoinformationen som går ut till allmänheten. Exakt hur en sådan skulle se ut specificerade han inte, men helt enkelt politiskt kan det inte vara att driva igenom en sådan i en demokrati. Sverige är redan i framkant med ett offentligt Fass, där alla kan läsa om läkemedel, liksom Vårdguiden och 1177 där statligt godkänd information om sjukdomar och behandlingar redogörs på ett pedagogiskt vis.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-04-24
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons