Uppdaterad: 2012-04-27

Kommentera

Socialministern: "Mer hälsoinformation på nätet"

Bild

Göran Hägglund vill uppmuntra folk att ta eget ansvar för sin hälsa.

Under invigningstalet för Folkhälsostämman talade socialminister Göran Hägglund om hur viktigt internet är för människors möjlighet att själva ta kontroll över sin hälsa och medicinska behandlingar. - Individens egen förmåga och drivkraft tror jag är central för att nå framgång med hälsofrämjande insatser, sa han.

En konkret sak som Göran Hägglund tog upp är hälsokontot. Ett hälsokonto ska vara individens egen "journal" som läkare och andra ska ta del av på individens egen initiativ. Tjänster som kan kopplas till ett hälsokonto är till exempel att
följa upp sina egna remisser, se röntgenbilder, ultraljudsbilder och
vaccinationskort.

- Jag tror att det finns mycket att vinna på
att, parallellt med det arbete som nu görs inom området e-hälsa, pröva
hur den moderna tekniken kan nyttjas bättre även när det handlar om
människors hälsoengagemang i vid mening.

Hälsokontot skulle vara en del i det som Göran Hägglund hoppas ska göra patienten till chef över sin egen hälsa.

- Inom hälso- och sjukvården ses patienter och närstående alltmer som
samarbetspartners och resurser i vårdplaneringen. Allt fler ser det idag
som självklart att kunna få tillgång till personlig vårdinformation via
internet på samma sätt som man har tillgång till uppgifter om sin egen
ekonomi och hanterar ärenden med myndigheter, sa han i talet.

Socialministern vill också uppmuntra till "en gemensam plattform" över nätet, där etablerade aktörer ska samverka kring hälsoinformationen som går ut till allmänheten. Exakt hur en sådan skulle se ut specificerade han inte, men helt enkelt politiskt kan det inte vara att driva igenom en sådan i en demokrati. Sverige är redan i framkant med ett offentligt Fass, där alla kan läsa om läkemedel, liksom Vårdguiden och 1177 där statligt godkänd information om sjukdomar och behandlingar redogörs på ett pedagogiskt vis.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-04-24
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons