Uppdaterad: 2012-04-27

Kommentera

Socialministern: "Mer hälsoinformation på nätet"

Bild

Göran Hägglund vill uppmuntra folk att ta eget ansvar för sin hälsa.

Under invigningstalet för Folkhälsostämman talade socialminister Göran Hägglund om hur viktigt internet är för människors möjlighet att själva ta kontroll över sin hälsa och medicinska behandlingar. - Individens egen förmåga och drivkraft tror jag är central för att nå framgång med hälsofrämjande insatser, sa han.

En konkret sak som Göran Hägglund tog upp är hälsokontot. Ett hälsokonto ska vara individens egen "journal" som läkare och andra ska ta del av på individens egen initiativ. Tjänster som kan kopplas till ett hälsokonto är till exempel att
följa upp sina egna remisser, se röntgenbilder, ultraljudsbilder och
vaccinationskort.

- Jag tror att det finns mycket att vinna på
att, parallellt med det arbete som nu görs inom området e-hälsa, pröva
hur den moderna tekniken kan nyttjas bättre även när det handlar om
människors hälsoengagemang i vid mening.

Hälsokontot skulle vara en del i det som Göran Hägglund hoppas ska göra patienten till chef över sin egen hälsa.

- Inom hälso- och sjukvården ses patienter och närstående alltmer som
samarbetspartners och resurser i vårdplaneringen. Allt fler ser det idag
som självklart att kunna få tillgång till personlig vårdinformation via
internet på samma sätt som man har tillgång till uppgifter om sin egen
ekonomi och hanterar ärenden med myndigheter, sa han i talet.

Socialministern vill också uppmuntra till "en gemensam plattform" över nätet, där etablerade aktörer ska samverka kring hälsoinformationen som går ut till allmänheten. Exakt hur en sådan skulle se ut specificerade han inte, men helt enkelt politiskt kan det inte vara att driva igenom en sådan i en demokrati. Sverige är redan i framkant med ett offentligt Fass, där alla kan läsa om läkemedel, liksom Vårdguiden och 1177 där statligt godkänd information om sjukdomar och behandlingar redogörs på ett pedagogiskt vis.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-04-24
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons