Uppdaterad: 2011-12-12

Kommentera

Socialstyrelsen: Ändrade kostråd - bara de följs

Bild

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (14 röster)

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Socialstyrelsen backar från de tidigare generella kostråden. Nu ska råden bli personliga. Forskning visar att ju mindre förändring, desto större är chansen att patienterna följer kostråden.

Ända sedan Socialstyrelsens födelse har myndigheten kommit ut med kostråd grundade på väl beprövad vetenskaplig forskning. Det har varit matpyramiden, tallriksmodellen och andra mer eller mindre pedagogiska pekpinnar som skulle vägleda oss konsumenter i matdjungeln. 

De senaste åren har myndighetens råd blivit allt mer ifrågasatta. Folk har blivit tjockare och livsstilsjukdomarna har ökat dramatiskt bara sedan 90-talet. Nu har myndigheten backat. Råden som ges inom sjukvården kanske inte passar alla och kanske ännu viktigare - råd som inte följs är bortkastade.

I dag kom ett pressmeddelande från Socialstyrelsen om att de vill att råden ska ha större bredd. GI, Medelhavs- eller lågfettkost kan vara okej. Läkaren eller Sjuksköterskans råd ska anpassas efter den patienten som sitter i stolen framför dem.

 

-Det blir lättare, både för
patienten och den som ger råd. Fler kan hitta något alternativ som passar dem om det med enkla medel går att anpassa sin kost till något av
de rekommenderade alternativen, säger Christian Berne, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala  och en av Socialstyrelsens experter, i pressmeddelandet. Vårdens råd riktar sig oftast till de som har för hög vikt, diabetes, högt blodtryck eller hjärtproblem.

 

- Att äta en balanserad kost stabiliserar blodsockret, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och senarelägger behovet av läkemedel. Det leder också till att blodfetterna
förbättras, säger Mette Axelsen, universitetslektor vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg.

De läkemedel som i vissa fall kan undvika om kostråden följs och är till exempel Metformin, som ges till typ 2 diabetiker eller statiner som ska förbättra blodvärdena.

 

Socialstyrelsens nya råd i korthet:

1. Medelshavskost med mer frukt och grönt. Kost som har vetenskapligt belagd effekt för att minska dödlighet och risk för hjärt- och kärlsjukdomar: grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt, fullkornsprodukter, fisk, nötter, kaffe och alkohol - under förutsättning att mängd och risk att utveckla missbruk vägs in i bilden.

-Det är viktigt med vegetabilier, både i form av grönsaker och vegetabiliskt fett. I dag är vi inte lika oroliga för fett i kosten om den kombineras med mer grönsaker. Jag tror det kommer att välkomnas av många patienter, att vi i större utsträckning ser till individens behov och önskemål, säger Mette Axelsen.

 

2. Måttlig lågkolhydratkost där fokus ligger på att minska intaget av bröd, pasta och kolhydratrik mat. 

3. Traditionell
diabeteskost
med eller utan lågt GI (glykemiskt index), som egentligen är en blandning av ovanstående.

4. Begränsat fettinnehåll och en balanserad fördelningen mellan fetter, proteiner och kolhydrater.

 

Rekommenderas inte:

1. Extrema lågkolhydratkoster som Atkinsdieten och LCHF (Low Carb High Fat) rekommenderas inte.   - Vi saknar fortfarande ett tillräckligt vetenskapligt underlag för effekterna av en extrem lågkolhydratkost, säger Christian Berne.   Läs mer: Här laddar du ner Socialstyrelsens kostråd

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-12-05
Dina mediciners bild

Kategorier:

Samhälle Livsstil kost

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons