Uppdaterad: 2012-02-09

1 kommentar

Sömnmedel ger sämre sömn

Fakta om Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Varning för: Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar...

3.738095
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (42 röster)

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ger färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

3.37838
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (148 röster)

Sömntabletten kan vara till stor hjälp. Men bara ibland. "Man bör komma ifrån regelbunden användning av sömnmedel för de ger inte en hundraprocentig normal sömnfas", säger sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt.

Vi vet alla är sömn är viktigt. Utan ordentlig sömn sänks ämnesomsättningen i hjärnan och vi blir både känsligare och slöare. En person i 50-årsåldern behöver cirka sex och en halv timmes sömn, medan en 20-åring behöver sova ytterligare tre - hela åtta och en halv timme.

– Sex timmar är för lite för genomsnittspersonen, det klara man ett par dagar. Vid fyra timmars sömn går det snabbt utför, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet.

Genomsnittet på vad en personer behöver ligger enligt Torbjörn Åkderstedt på sju timmar per natt. Sover man för lite upplever man snabbt sin hälsa som dålig.

– Det är betydligt värre att sova för lite än för mycket, säger han.

Däremot kan man på ett effektivt sätt ta igen förlorad sömn, lugnar han. När man sovit för lite kommer nämligen djupsömnen automatiskt att öka. Hjärnan ökar med andra ord på hastigheten i återhämtningen, vilket innebär att man återfår en del av det man förlorat.

– Man tar igen det utan att förlänga sömnen. Man behöver inte betala mer i tid, utan i djup.

En helg räcker enligt Torbjörn Johansson mer än väl för att kompensera för det man missat under den tuffa arbetsveckan.

– Förutsatt att man inte dricker alkohol, understryker han.

Långvariga sömnproblem är allvarligare.

Brist på sömn under lång tid kan ge problem som:

 • Utmattningssymptom
 • Depression
 • Ökad olycksrisk
 • Ökad känslighet för sjukdomar
 • Fetma

 

Uppskattningsvis 15 procent av Sveriges befolkning har problem med sömnen minst en dag i veckan. Cirka 11 procent har allvarliga problem.

Kolla här om du lider av svåra sömnproblem.

Orsaker till långvariga sömnproblem kan vara:

 • Stress.
 • Arbete/studier som snurrar i huvudet eller jourarbete.
 • Barn som inte kan sova.
 • Annan sjukdom i botten.
 • Sociala aktiviteter under oregelbundna tider.
 • TV, dator, mobil osv. Ljuset från skärmen precis innan läggning kan störa sömnhormonet melatonin.

 

– Pensionering har visat sig leda till minskad stress och bättre upplevd hälsa. Så det är inte bra att jobba, skämtar Torbjörn Åkerstedt.

Grundbulten i många sömnproblem är emellertid det Torbjörn kallar ältande, det vill säga att man ligger och oroar sig inför morgondagen.

– Ältande leder till fysiologisk uppvarvning, som innebär att cellkolumner i hjärna inte somnar. Det i sin tur leder till en ytlig och bruten sömn, och det här måste man bryta för att förbättra sömnmönstret.

Torbjörn Åkerstedts bästa sömntips hittar du här.

Om sömnproblemen inte blir bättre kan man enligt Torbjörn Åkerstedt pröva kognitiv beteendeterapi för att lära sig att slappna av och öva sig till ett bra sömnbeteende. Sömnmedel ser han inte som en långsiktig lösning.

– Sömnmedel ska egentligen bara användas för att tiden är för kort för att ställa sig i terapikö, men det ska inte användas dagligen. Man bör komma ifrån sömnmedel för de ger inte hundraprocentig normal sömnfas, säger han.

Detsamma gäller medel som hjälper en att somna, så kallade insomningsmedel.

– Insomningstablett är en substans som hänger kvar i cirka två timmar och det fungerar hyfsat, men kan man klara sig utan är det något bättre på sikt. Den trycker ner djupsömnen något. Man bör inte ta substanserna varje natt utan då och då, sammanfattar han.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-21
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av hasse

Skrivet 30/5

Överdosera mineraler o vitaminer ?

hasses bild

Det är klart det finns en orsak till dålig sömn. Läkemedel är fel väg.
Jag tror inte man äta vitaminer(V) och mineraler (M)permanent. Först känner man i princip ingenting sedan sker olika förändringar som du upplever som nåt nytt. Efter en lång tid av intag nås en topp där det händer ett max där det övergår till negativa symtom om man fortsätter. Sömnen indikerar tydligt bra och dåligt. Dålig för att man får bra kvalité på sömn men då kan vakna tidigt och pigg. Ett trick är att ta flytande citronjuice som verkar lösa den ökade kalciumkoncentrationen. Somnar efter 30min. Funkar ibland.
Variera V eller M. Undvik intaget senare än eftermiddag eller t.o.m frukost när det fått verkan och ev. sluta helt. Well olika M & V dryck i butiken fungerar oxå bra.
Förändringar sker i stora muskler som i ryggen. I ryggläge böj upp ryggen nere och uppe och känn en skön känsla nere och i övre ryggen. Upptäck dina bortglömda inaktiverade muskler och stretcha dessa. Glöm inte lårens fram och baksida + nacken. Spända muskler håller dig vaken.
Innan sänggåendet stäng av alla ljud och lyssna på tystnaden med marginal och lugna ner dagens intryck. Nollställ.
Dålig mat har skapat dålig kroppskemi.
Olika M&V behov beroende på kroppsvikt. Jag: man 90 kilo fick verkan efter 1,5 burk á 100 tabletter av varje mineral som jag började med. Kalium (potatissium), magnesium, d-vitamin, zink. Sedan V-komplex.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons