Uppdaterad: 2012-02-09

1 kommentar

Sömnmedel ger sämre sömn

Fakta om Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Varning för: Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar...

3.795455
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (44 röster)

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ger färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (156 röster)

Sömntabletten kan vara till stor hjälp. Men bara ibland. "Man bör komma ifrån regelbunden användning av sömnmedel för de ger inte en hundraprocentig normal sömnfas", säger sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt.

Vi vet alla är sömn är viktigt. Utan ordentlig sömn sänks ämnesomsättningen i hjärnan och vi blir både känsligare och slöare. En person i 50-årsåldern behöver cirka sex och en halv timmes sömn, medan en 20-åring behöver sova ytterligare tre - hela åtta och en halv timme.

– Sex timmar är för lite för genomsnittspersonen, det klara man ett par dagar. Vid fyra timmars sömn går det snabbt utför, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet.

Genomsnittet på vad en personer behöver ligger enligt Torbjörn Åkderstedt på sju timmar per natt. Sover man för lite upplever man snabbt sin hälsa som dålig.

– Det är betydligt värre att sova för lite än för mycket, säger han.

Däremot kan man på ett effektivt sätt ta igen förlorad sömn, lugnar han. När man sovit för lite kommer nämligen djupsömnen automatiskt att öka. Hjärnan ökar med andra ord på hastigheten i återhämtningen, vilket innebär att man återfår en del av det man förlorat.

– Man tar igen det utan att förlänga sömnen. Man behöver inte betala mer i tid, utan i djup.

En helg räcker enligt Torbjörn Johansson mer än väl för att kompensera för det man missat under den tuffa arbetsveckan.

– Förutsatt att man inte dricker alkohol, understryker han.

Långvariga sömnproblem är allvarligare.

Brist på sömn under lång tid kan ge problem som:

 • Utmattningssymptom
 • Depression
 • Ökad olycksrisk
 • Ökad känslighet för sjukdomar
 • Fetma

 

Uppskattningsvis 15 procent av Sveriges befolkning har problem med sömnen minst en dag i veckan. Cirka 11 procent har allvarliga problem.

Kolla här om du lider av svåra sömnproblem.

Orsaker till långvariga sömnproblem kan vara:

 • Stress.
 • Arbete/studier som snurrar i huvudet eller jourarbete.
 • Barn som inte kan sova.
 • Annan sjukdom i botten.
 • Sociala aktiviteter under oregelbundna tider.
 • TV, dator, mobil osv. Ljuset från skärmen precis innan läggning kan störa sömnhormonet melatonin.

 

– Pensionering har visat sig leda till minskad stress och bättre upplevd hälsa. Så det är inte bra att jobba, skämtar Torbjörn Åkerstedt.

Grundbulten i många sömnproblem är emellertid det Torbjörn kallar ältande, det vill säga att man ligger och oroar sig inför morgondagen.

– Ältande leder till fysiologisk uppvarvning, som innebär att cellkolumner i hjärna inte somnar. Det i sin tur leder till en ytlig och bruten sömn, och det här måste man bryta för att förbättra sömnmönstret.

Torbjörn Åkerstedts bästa sömntips hittar du här.

Om sömnproblemen inte blir bättre kan man enligt Torbjörn Åkerstedt pröva kognitiv beteendeterapi för att lära sig att slappna av och öva sig till ett bra sömnbeteende. Sömnmedel ser han inte som en långsiktig lösning.

– Sömnmedel ska egentligen bara användas för att tiden är för kort för att ställa sig i terapikö, men det ska inte användas dagligen. Man bör komma ifrån sömnmedel för de ger inte hundraprocentig normal sömnfas, säger han.

Detsamma gäller medel som hjälper en att somna, så kallade insomningsmedel.

– Insomningstablett är en substans som hänger kvar i cirka två timmar och det fungerar hyfsat, men kan man klara sig utan är det något bättre på sikt. Den trycker ner djupsömnen något. Man bör inte ta substanserna varje natt utan då och då, sammanfattar han.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-21
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av hasse

Skrivet 30/5

Överdosera mineraler o vitaminer ?

hasses bild

Det är klart det finns en orsak till dålig sömn. Läkemedel är fel väg.
Jag tror inte man äta vitaminer(V) och mineraler (M)permanent. Först känner man i princip ingenting sedan sker olika förändringar som du upplever som nåt nytt. Efter en lång tid av intag nås en topp där det händer ett max där det övergår till negativa symtom om man fortsätter. Sömnen indikerar tydligt bra och dåligt. Dålig för att man får bra kvalité på sömn men då kan vakna tidigt och pigg. Ett trick är att ta flytande citronjuice som verkar lösa den ökade kalciumkoncentrationen. Somnar efter 30min. Funkar ibland.
Variera V eller M. Undvik intaget senare än eftermiddag eller t.o.m frukost när det fått verkan och ev. sluta helt. Well olika M & V dryck i butiken fungerar oxå bra.
Förändringar sker i stora muskler som i ryggen. I ryggläge böj upp ryggen nere och uppe och känn en skön känsla nere och i övre ryggen. Upptäck dina bortglömda inaktiverade muskler och stretcha dessa. Glöm inte lårens fram och baksida + nacken. Spända muskler håller dig vaken.
Innan sänggåendet stäng av alla ljud och lyssna på tystnaden med marginal och lugna ner dagens intryck. Nollställ.
Dålig mat har skapat dålig kroppskemi.
Olika M&V behov beroende på kroppsvikt. Jag: man 90 kilo fick verkan efter 1,5 burk á 100 tabletter av varje mineral som jag började med. Kalium (potatissium), magnesium, d-vitamin, zink. Sedan V-komplex.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons