Uppdaterad: 2014-12-03

24 kommentarer

Spraya bort din bihåleinflammation

Bild

Sprayas bort. Vid en förkylning täpps den lilla gången igen mellannäsan och dess bihålor. Var och snor blir kvar inne i kinden och det gör ont. En del har trängre näsgångar och drabbas oftare. Foto: Schering-Plough press

Fakta om Nasonex

Nässpray med kortinsonliknande substans mot allergi, bihålebesvär och svår nästäppa.

Varning för: Sluta direkt om du får en allergisk reaktion.

3.12121
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (33 röster)

Fakta om Rinexin

Avsvällande effekt på näsa och bihålor.

Varning för: Höjer effekten av kaffe, så drick inget kaffe på kvällen när...

3.2
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (20 röster)

Fakta om Kåvepenin

Antibiotika som verkar mot bland annat halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation.

Varning för: Kan påverka effekten av p-piller.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Be om kortinsonspray nästa gång du går till doktorn med smärtande bihålor. Fortfarande ges penicillin, trots att bara en av tio blir hjälpta.

Studierna som visar att penicilin oftast inte fungerar på bihåleinflammationer är ett par år gamla. Ändå ligger rekommendationerna kvar. Efter tio dagar ska penicillin sättas in.

- Det är synd, det är fortfarande en väldig överförskrivning av antibiotika. min erfarenhet är att kostisonspray fungerar bättre, oavsett om det är bakterier eller inte, säger Magnus Norlander, specialist i allmänmedicin och verksam vid vårdcentralen Curera i Stockholm.

I sprayen Nasonex finns ett kortisonliknande ämne som sväller av och minskar inflammationen i näsans inre gångar. När det händer kan varet och snoret som fastnat därinne komma ut och patienten kan bli frisk på ett par timmar eller högst ett dygn. Fungerar inte det kan antibiotika vara lämpligt.

I Stockholms läns Vårdguiden är fortfarande de rekommenderade läkemedlen mot bihåleinflammationer penicillinet Kåvepenin och bakteridödande Doxyferm. De ska då sättas in när besvären hållit i sig i mer än tio dagar.

Doktor Magnus Norlanders kur mot bihåleinflammation:

  • Nezeril eller liknande. Börja alltid med vanliga avsvällande näsdroppar. Efter ett tag kan de tyvärr göra näsan täppt, då är det dags att sluta.
  • Nasonex. Två sprayer, två gånger om dagen i en vecka. Förebygg med en spray om snuvan kommer tillbaka.
  • Rinexin. En tablett två gånger om dagen.

 

Varje år går omkring 250 000 människor i Sverige till sin vårdcentral för
besvär från bihålorna. De flesta får antibiotika trots att det bara har
effekt på 10 till 15 procent av patienterna. kortisonspray har betydligt bättre effekt,  visade en studie 2005 på 981
patienter i bland annat USA och Sverige, där Lunds universitetsjukhus ingick i teamet.

Läs även: Bästa huskurerna mot förkylning

                Lunginflammation - symtom och behandling

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-02-24
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 19/9

ÖRON BRUS OCH NEDSATT HÖRSEL

anonyms bild

Det kom direkt på morgonen för 3 dgr sedan.
Har varit hos läkare som konstatera ett friskt öra.
Inge vaxpropp heller. Jag två tandlagningar på gång längst in i överkäken på samma sida. Kan det påverka (skall rotfyllas )?

Kommentar av anonym

Skrivet 24/5

Har läst om att Rhinocort ska hjälpa

anonyms bild

Har läst på nätet om att Rhinocort ska va effektivt,och hos vissa personer sätter effekten i efter cirkus 5 timmar,men full effekt uppnås först efter 1 vecka,men ska hjälpa mot bihåleinflammation,näspolyp och andra besvärande snuvor i näsan.

Kommentar av Inget luktsine

Skrivet 25/3

Inget luktsinne

Inget luktsines bild

Jag fick nästäppa hela tiden efter en bihåleinflammation, fick då cortisonpulver att inhalera i näsan utskrivet .... I ca 1 1/2 år hade jag inget luktsinne. Det är verkligen ett handikapp som är jobbigt och trist. Jag bestämde mig till slut för att vänja mig av med medicinen. Efter några månader kom luktsinnet tillbaka! Lycka att få känna kaffedoft och nybakat eller syrener som doftar så gott på försommaren

Kommentar av Alawi

Skrivet 13/11

Desonix nässpray

Alawi s bild

jag fått det i sex månader och jag besökte läkare många
gånger . det påverkat mitt live på nagativt sätt . sist läkaren skrev Desonix nässpray (kortison ) men jag vågar inte änvända den mer för att min son giller inte ammning när jag änvända den .

Kommentar av Christian

Skrivet 10/10

Nasonex nässpray

Christians bild

Hej! Nasonex är bra men finns det inte något billigare allternativ?

Mvh Christian.

Kommentar av Christian

Skrivet 10/10

Nässpray

Christians bild

Hej! Nasonex är bra men finns det inte något billigare allternativ?

Mvh Christian.

Kommentar av noseloc

Skrivet 19/3

Börja med nässköljning

noselocs bild

Läs på om nässköljning det ända som kommer att hjälpa dig.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/3

gå djupare - kan behövas operation

anonyms bild

Ställ frågan varför inte snoret/virusen/bakterierna kan rensa ut sig själva via näsan som hos friska människor. Sned näsvägg, trånga gångar, polyper mm kan vara orsaken. Gå till en duktig ÖNH-läkare och kräv bakterieodling, optisk undersökning av hela bihålan, håltagning in i bihålan genom näsväggen och rensning med koksalt. Hittar läkaren polyper eller annat så be om operation. För övrigt är Rinexin och sköljning 2 ggr per dag med koksaltlösning bästa medicinen. Nässpray och Nasonex har ringa verkan om du har rejäla problem. Om du ska ta penicillin så kräv att läkaren odlar först så att rätt penicillin kan skrivas ut. Att äta Doxyferm etc år efter år utskrivna av oengagerade läkare är mer till skada än nytta. Lycka till.

Kommentar av micke

Skrivet 4/3

bihåler

mickes bild

fick pencelin i lördags för mina bihåler o även desonix nässpray. har idag tis börjat o få ut lite grönt men sen tog det stop. lock för ena örat.
ska flyga på tordag morgon o funderar på hur döv man kommer att bli o hur länge efter landning??

Kommentar av anonym

Skrivet 9/11

Rinexin fungerar även mot natthosta

anonyms bild

Håller helt med doktorn. Jag använder själv Rinexin 1 tablett/kväll 1-3 dagar (i värsta fall 2 tabletter/dag i 7 dagar) mot bihåleinflammation i början av svårare förkylningar. Slipper även natthostan då och kan sova. Jag har heller inte fått lunginflammation efter att jag började med det.
Jag misstänker att natthosta och lunginflammation uppstår pga slem från bihålorna rinner ner i halsen under natten.
Kortizonspray är även bra men Rinexinet är det som ger ordentlig verkan. Man bör dock vara försiktigt att ta det mer än absolut nödvändigt. Upplever att jag känner mig konstig och får en metallsmak i munnen då. Så därför använder jag inte det efter att huvudvärken släppt och natthostan är över trots att förkylningen inte gått över.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons