Andrehanssonpolaroid250

"Springa barfota har blivit populärt ämne på träningsbloggarna som jag läser, är det bra? Själv har jag inga direkta skador och springer ett par gånger i veckan på blandat underlag."

Rikard, 27

Svar: Man har på senare tid börjat ifrågasätta den uppbyggda träningsskon med dess dämpande förmåga. Man tänker sig då att exempelvis hälen ligger i en stabil hälficka med god dämpning, vilket ingjuter en skönkänsla att landa, just på hälen. Men i verkligheten ligger hälen fri och man springer förmodligen inte på samma sätt utan skor, vilket i vissa meningar är mer fysiologiskt riktigt.

Det finns idag inget rätt eller fel i ämnet, man får helt enkelt pröva sig fram. Träningsskospecialister brukar rekommendera att börja försiktigt ca. 15-20 minuter löpning 1-2 gg/v med barfotaliknande skor (finns olika varianter på marknaden), i kombination med sin vanliga löpträning i stabila, klassiska löpskor.

Lycka till!

_____________________________________________________

André Hansson har sin praktik Helheten i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Har du frågor om träning, smärta, rygg eller leder kan du mejla till:
naprapaten@dinamediciner.se

_____________________________________________________

Av undret
28 januari, 2011