Uppdaterad: 2016-03-14

2 kommentarer

Spruta botar krokigt finger

Bild

Gå inte med krokigt finger. Ett krokigt finger kan vara dupuytrens kontraktur. Det kan nu behandlas med Xiapex som ges i spruta direkt i handen.

Fakta om Xiapex

Används för att bota Dupuytrens kontraktur.

Varning för: Vissa antikoagulerande medel ska inte kombineras med Xiapex. Läs...

0
Ditt betyg: Inget

Ett finger som sakta dras ihop kallas dupuytrens kontraktur. Det krokiga fingret har till nyligen varit tvunget att opereras för att få rakt.  Nu kan fingret bli rakt med en spruta Xiapex.

– Xiapex är en ny och mycket intressant behandlingsmöjlighet vid dupuytrens kontraktur. De erfarenheter vi har hittills ger hopp om att
Xiapex i många fall kan vara ett mycket bra alternativ till operation, säger Stephan Wilbrand, överläkare och verksamhetschef för Handkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

 

Ett finger som kröker sig innåt handflatan är ofta det som heter Dupuytrens kontraktur som är en progressiv och delvis ärftlig bindvävssjukdom. Kallas också vikingasjukan. I början bildas knölar i handflatan och för många blir det inte mer än så. Utvecklas sjukdomen blir det en sträng från handflatan som kan kröka och låsa fingret så det inte kan sträckas ut. Detta kan vara handikappande och ge stora problem i vardagen. Strängbildningarna uppstår på grund av en onormal inlagring av proteinet kollagen i bindväven. Krökningen av fingret som uppstår kallas kontraktur eller sträckdefekt.

Den enda behandling hittills har varit operation som cirka en till två timmar. Efteråt är patienten sjukskriven i upp till sex veckor beroende på jobb och läkprocess. Efter operationen krävs också långvarig sjukgymnastik.

Det nya läkemedlet Xiapex från Pfizer kostar landstingen drygt 6600 kronor per patient. Efter sprutan är oftast patienten återställd efter ett par dagar.

– Xiapex är ett nytt välkommet alternativ då patienten slipper operation
och de risker som är förknippade med operativa ingrepp, exempelvis infektion och kärl- eller nervskada, säger Stephan Wilbrand.

Årligen opereras i Sverige cirka 2 500 patienter enligt Socialstyrelsen.
Eftersom sjukdomen är särskilt vanlig i Norden kallas den ibland vikingasjukan. De flesta som får sjukdomen är över 50 år, men även yngre kan drabbas. Sjukdomen är vanligare hos män.

 Just nu har metoden börjat användas på universitetssjukhuset i Linköping, Skåne, Uppsala Akademiska och Södersjukhuset. Bedöms det vara positivt hälsoekonomiskt kan den nya behandlingen börja användas i hela landet.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-10-06
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/3

Bara lindra, inte bota

anonyms bild

Människan som art har funnits i 250.000 år men man kan inte permanent bota denna enkla åkomma. Liksom så mycket annat där man bara kan lindra symptomen. Läkarvetenskapens sk framsteg är i många stycken en illusion.

Kommentar av Mr Hawk

Skrivet 24/2

Fantastiskt

Mr Hawks bild

Har opererat båda händerna med gott resultat, men det var jobbiga operationer. Det här verkar ju helt underbart. Har ett pekfinger som börjar jäklas nu, börjar bli svårt att spela gitarr. Hoppas mitt landsting kan skicka mig till något av sjukhusen i artikeln.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons