Uppdaterad: 2016-03-14

2 kommentarer

Spruta botar krokigt finger

Bild

Gå inte med krokigt finger. Ett krokigt finger kan vara dupuytrens kontraktur. Det kan nu behandlas med Xiapex som ges i spruta direkt i handen.

Fakta om Xiapex

Används för att bota Dupuytrens kontraktur.

Varning för: Vissa antikoagulerande medel ska inte kombineras med Xiapex. Läs...

0
Ditt betyg: Inget

Ett finger som sakta dras ihop kallas dupuytrens kontraktur. Det krokiga fingret har till nyligen varit tvunget att opereras för att få rakt.  Nu kan fingret bli rakt med en spruta Xiapex.

– Xiapex är en ny och mycket intressant behandlingsmöjlighet vid dupuytrens kontraktur. De erfarenheter vi har hittills ger hopp om att
Xiapex i många fall kan vara ett mycket bra alternativ till operation, säger Stephan Wilbrand, överläkare och verksamhetschef för Handkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

 

Ett finger som kröker sig innåt handflatan är ofta det som heter Dupuytrens kontraktur som är en progressiv och delvis ärftlig bindvävssjukdom. Kallas också vikingasjukan. I början bildas knölar i handflatan och för många blir det inte mer än så. Utvecklas sjukdomen blir det en sträng från handflatan som kan kröka och låsa fingret så det inte kan sträckas ut. Detta kan vara handikappande och ge stora problem i vardagen. Strängbildningarna uppstår på grund av en onormal inlagring av proteinet kollagen i bindväven. Krökningen av fingret som uppstår kallas kontraktur eller sträckdefekt.

Den enda behandling hittills har varit operation som cirka en till två timmar. Efteråt är patienten sjukskriven i upp till sex veckor beroende på jobb och läkprocess. Efter operationen krävs också långvarig sjukgymnastik.

Det nya läkemedlet Xiapex från Pfizer kostar landstingen drygt 6600 kronor per patient. Efter sprutan är oftast patienten återställd efter ett par dagar.

– Xiapex är ett nytt välkommet alternativ då patienten slipper operation
och de risker som är förknippade med operativa ingrepp, exempelvis infektion och kärl- eller nervskada, säger Stephan Wilbrand.

Årligen opereras i Sverige cirka 2 500 patienter enligt Socialstyrelsen.
Eftersom sjukdomen är särskilt vanlig i Norden kallas den ibland vikingasjukan. De flesta som får sjukdomen är över 50 år, men även yngre kan drabbas. Sjukdomen är vanligare hos män.

 Just nu har metoden börjat användas på universitetssjukhuset i Linköping, Skåne, Uppsala Akademiska och Södersjukhuset. Bedöms det vara positivt hälsoekonomiskt kan den nya behandlingen börja användas i hela landet.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-10-06
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/3

Bara lindra, inte bota

anonyms bild

Människan som art har funnits i 250.000 år men man kan inte permanent bota denna enkla åkomma. Liksom så mycket annat där man bara kan lindra symptomen. Läkarvetenskapens sk framsteg är i många stycken en illusion.

Kommentar av Mr Hawk

Skrivet 24/2

Fantastiskt

Mr Hawks bild

Har opererat båda händerna med gott resultat, men det var jobbiga operationer. Det här verkar ju helt underbart. Har ett pekfinger som börjar jäklas nu, börjar bli svårt att spela gitarr. Hoppas mitt landsting kan skicka mig till något av sjukhusen i artikeln.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons