Uppdaterad: 2010-04-22

Kommentera

Spruta hjälper vid Parkinson

Fakta om Levodopa / Madopark

Används vid Parkinsons sjukdom och verkar genom att omvandlas till dopamin i hjärnan.

Varning för: Tas inte tillsammans med vissa antidepressiva, centralstimulerande...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Dopaminmedicin i spruta, bättre än tabletter för människor med svår Parkinson. Rörlighet och livskvalitet ökar betydligt, visar undersökning vid Uppsala Universitet.

Det är dyrt, men det är det värt, menar forskarna. Inte bara för patienten själv, utan också för samhället för att sjukdomens mildras och patienten kan jobba längre och behöver inte vårdas på institution. Medicinen heter Duodopa och med kostar omkring 1000 kronor om dagen.

– Fördelen med Duodopa är att patienterna får en jämnare tillförsel av läkemedlet och kan leva ett rörligare liv. Man bär pumpen med sig.

För yngre patienter kan det innebära att man kan vara yrkesverksam längre. Det är hälsoekonomiska aspekter som bör vägas mot kostnaden, säger Dag Nyholm, läkare på Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Levodopa är ett ämne som omvandlas till dopamin i hjärnan. Parkinson-patienter har brist på denna signalsubstans, som bland annat styr
muskelkontroll. Vanliga symtom är långsam rörlighet och skakningar, men även muskelstelhet och balansrubbing. Duodopa
testades redan på 90-talet, men den hälsoekonomiska aspekten har inte klarlagts förrän nu. Den vanliga parkinsonmedicinen heter Levodopa och är i tablettform, sprutan är samma innehåll men injiceras direkt i tunntarmen.

 

De patienter som inte längre blir hjälpta av Levodopa, bör få Duodopa menar forskarna. Studien gjordes på ett 70-tal patienter och presenterades på en internationell konferens för neurologer i Toronto, Canada, den 14 april. Än så länge har bara ett hundratal tillgång till behandlingen i Sverige.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-04-15
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons