Uppdaterad: 2010-03-25

3 kommentarer

Ställ frågor om din värk

Bild

Hör gärna av dig till mig med dina frågor om smärta.

Dina mediciners naprapat André Hansson är både intresserad och mycket kunnig i ämnet smärta i muskler och leder och han vill hjälpa dig. Här svarar han bland annat på om det är någon mening med massage.

Värktabletter är den medicin som säljs absolut mest i Sverige. Många går med långvarig smärta, ibland utan att veta om orsaken. Massage, kiropraktik och träning kan hjälpa.

Här svarar jag på dina frågor och jag ska försöka komma med råd som kan hjälpa.

"Vad är det för mening med massage? Ger det något mer än bara skönt för stunden och svid i plånboken? Jag har hört något om naturligt kortison som frigörs. Stämmer det?"

Svar: Via massage och beröring frisläpps ett hormon som heter oxytocin, även kallat ”Lugn-och-ro” - hormon. Det ger en omedelbar känsla av välbehag. Men det finns även en rad långvariga effekter av massage. I forskning har man bland annat sett följande: att den lokala blodcirkulationen ökar i muskulaturen, vilket gör att musklerna inte blir lika känsliga och uttröttade. Vid skador kan man via massage motverka ärrbildning i muskulaturen.

Koncentrationsförmågan och kroppskännedomen ökar.

 

André Hansson är
naprapat på kliniken Helheten i Hammarby sjöstad i Stockholm och Dina mediciners expert på smärta.

Mejla dina frågor på:
naprapaten@dinamediciner.se 

Artikel skriven av André Hansson, leg naprapat 2010-03-23
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Darkis

Skrivet 29/7

menvärk

Darkiss bild

Vad finns det för värktabletter mot mensvärk? äter citodon mot det nu och det funkar vell sådär.

Kommentar av Carina

Skrivet 19/7

Skjuter upp mensen med smärtstillande medicin...

Carinas bild

Jag brukar alltid skjuta upp menstruationen med smärtstillande medicin och då får jag den dagen efter istället. Stå ut med smärtan eller ipren snabbverkande tar bort smärttoppen. Hålla sig varm om fötterna brukar vara finemang. En väninna till mig tar medicin för gallstensbesvär och det lindrar mot krampen.

Kommentar av Agnetha

Skrivet 14/5

Benvärk från Helvetet !

Agnethas bild

Under flera år har jag gått med en benvärk som bara blir allt värre, har så ont idag att jag ät totalt handikappad. kan inte promenera eller vara aktiv överhuvudtaget, då blir den vedervärdiga värken ännu värre, har inget liv idag. Ej heller nån vardag som är värd namnet.
Har Bechterews som grundsjukdom, som behandlas med Remicade var 8;e vecka. Smärtan har jag i båda benen lika intensivt, ibland känner jag att det gör ont mitt bak i bäckenet, ungefär som ben skaver mot ben, samt även att jag har ont i "ischiaspunkterna" i skinkorna.Min reumatolog säger det inte har med Bechterews att göra, min distriktisläkare har ingen aning och den smärtläkaren jag gick hos har inte kunnat hjälpa mig det minsta.
Är mera än desperat, vill också ha ett liv och inte bara överleva med svår smärta en stund i taget.
HJÄLP !!!!!!!!

MVH Agnetha

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons