Uppdaterad: 2010-03-25

3 kommentarer

Ställ frågor om din värk

Bild

Hör gärna av dig till mig med dina frågor om smärta.

Dina mediciners naprapat André Hansson är både intresserad och mycket kunnig i ämnet smärta i muskler och leder och han vill hjälpa dig. Här svarar han bland annat på om det är någon mening med massage.

Värktabletter är den medicin som säljs absolut mest i Sverige. Många går med långvarig smärta, ibland utan att veta om orsaken. Massage, kiropraktik och träning kan hjälpa.

Här svarar jag på dina frågor och jag ska försöka komma med råd som kan hjälpa.

"Vad är det för mening med massage? Ger det något mer än bara skönt för stunden och svid i plånboken? Jag har hört något om naturligt kortison som frigörs. Stämmer det?"

Svar: Via massage och beröring frisläpps ett hormon som heter oxytocin, även kallat ”Lugn-och-ro” - hormon. Det ger en omedelbar känsla av välbehag. Men det finns även en rad långvariga effekter av massage. I forskning har man bland annat sett följande: att den lokala blodcirkulationen ökar i muskulaturen, vilket gör att musklerna inte blir lika känsliga och uttröttade. Vid skador kan man via massage motverka ärrbildning i muskulaturen.

Koncentrationsförmågan och kroppskännedomen ökar.

 

André Hansson är
naprapat på kliniken Helheten i Hammarby sjöstad i Stockholm och Dina mediciners expert på smärta.

Mejla dina frågor på:
naprapaten@dinamediciner.se 

Artikel skriven av André Hansson, leg naprapat 2010-03-23
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Darkis

Skrivet 29/7

menvärk

Darkiss bild

Vad finns det för värktabletter mot mensvärk? äter citodon mot det nu och det funkar vell sådär.

Kommentar av Carina

Skrivet 19/7

Skjuter upp mensen med smärtstillande medicin...

Carinas bild

Jag brukar alltid skjuta upp menstruationen med smärtstillande medicin och då får jag den dagen efter istället. Stå ut med smärtan eller ipren snabbverkande tar bort smärttoppen. Hålla sig varm om fötterna brukar vara finemang. En väninna till mig tar medicin för gallstensbesvär och det lindrar mot krampen.

Kommentar av Agnetha

Skrivet 14/5

Benvärk från Helvetet !

Agnethas bild

Under flera år har jag gått med en benvärk som bara blir allt värre, har så ont idag att jag ät totalt handikappad. kan inte promenera eller vara aktiv överhuvudtaget, då blir den vedervärdiga värken ännu värre, har inget liv idag. Ej heller nån vardag som är värd namnet.
Har Bechterews som grundsjukdom, som behandlas med Remicade var 8;e vecka. Smärtan har jag i båda benen lika intensivt, ibland känner jag att det gör ont mitt bak i bäckenet, ungefär som ben skaver mot ben, samt även att jag har ont i "ischiaspunkterna" i skinkorna.Min reumatolog säger det inte har med Bechterews att göra, min distriktisläkare har ingen aning och den smärtläkaren jag gick hos har inte kunnat hjälpa mig det minsta.
Är mera än desperat, vill också ha ett liv och inte bara överleva med svår smärta en stund i taget.
HJÄLP !!!!!!!!

MVH Agnetha

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons