Uppdaterad: 2011-01-04

1 kommentar

Statiner kan hjälpa mot svininfluensa

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

De patienter som fått sjukhusvård efter influensa, och äter medicin mot dåliga blodfetter, har visat dubbelt så hög chans att överleva mot de som inte tar statiner, rapporterar AP.

Äter du någon form av statiner? Grattis, det kan hjälpa dig om du skulle få svininfluensan, innan du blivit vacinerad.
I USA har en undersökning gjorts på människor som behandlats mot lunginflammation och andra följdsjukdomar efter vanlig influensa. Det visar att bland de som inte sedan tidigare behandlats mot höga blodfetter har dödligheten legat på omkring tre procent. De som ätit statiner, som till exempel Lipitor, Crestor eller Zocord, för sitt kolesteorolvärde har dödligheten varit en och en halv procent, alltså bara hälften, rapporterar AP.
Trots att de med höga blodfetter i allmänhet var sjukare från början. Det här, menar forskarna, kan gälla svininfluensan också.

- Det är intressant och spännande, säger forskaren och läkaren William
Schaffner
, vid Vanderbilts Universitet, till AP. Det är relativt få baksidor med att prova statiner, fördelarna överväger. Statiner är dessutom några av världens mest använda mediciner.

Förutom att statiner sänker nivåerna av de skadliga blodfetterna har de också visat sig dämpa inflammationerna i kärlen, den antiinflammatoriska effekten kan vara förklaringen till att mediciner motverkar inflammationer till exempel i lungorna.

Forskarna bakom rapporten är måna om att säga att de inte har några studier som visar att statiner botar svininfluensan eller att det hjälper att plötsligt börja med statiner. Däremot efterlyser de fler studier eftersom statiner skulle kunna vara ett kostnadseffektivt sätt att behandla svåra följdsjukdomar av influensan.

De mediciner som finns idag räcker inte till. Tamiflu till exempel används redan sparsamt för att inte viruset ska muteras och övervinna den verksamma substansen, därför är alternativ viktiga att få fram, resonerar forsknarna.

 

Källa: AP/Idsa, Infectious diseases society of America, idsociety.org/IDSA2009.htm

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-10-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tanja

Skrivet 18/11

Kan man sola solarium efter

Tanjas bild

Kan man sola solarium efter att man tagit vaccinationen
mot svininfluensan??Jag solar minst 1 gång/vecka.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons