Uppdaterad: 2011-01-04

1 kommentar

Statiner kan hjälpa mot svininfluensa

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

De patienter som fått sjukhusvård efter influensa, och äter medicin mot dåliga blodfetter, har visat dubbelt så hög chans att överleva mot de som inte tar statiner, rapporterar AP.

Äter du någon form av statiner? Grattis, det kan hjälpa dig om du skulle få svininfluensan, innan du blivit vacinerad.
I USA har en undersökning gjorts på människor som behandlats mot lunginflammation och andra följdsjukdomar efter vanlig influensa. Det visar att bland de som inte sedan tidigare behandlats mot höga blodfetter har dödligheten legat på omkring tre procent. De som ätit statiner, som till exempel Lipitor, Crestor eller Zocord, för sitt kolesteorolvärde har dödligheten varit en och en halv procent, alltså bara hälften, rapporterar AP.
Trots att de med höga blodfetter i allmänhet var sjukare från början. Det här, menar forskarna, kan gälla svininfluensan också.

- Det är intressant och spännande, säger forskaren och läkaren William
Schaffner
, vid Vanderbilts Universitet, till AP. Det är relativt få baksidor med att prova statiner, fördelarna överväger. Statiner är dessutom några av världens mest använda mediciner.

Förutom att statiner sänker nivåerna av de skadliga blodfetterna har de också visat sig dämpa inflammationerna i kärlen, den antiinflammatoriska effekten kan vara förklaringen till att mediciner motverkar inflammationer till exempel i lungorna.

Forskarna bakom rapporten är måna om att säga att de inte har några studier som visar att statiner botar svininfluensan eller att det hjälper att plötsligt börja med statiner. Däremot efterlyser de fler studier eftersom statiner skulle kunna vara ett kostnadseffektivt sätt att behandla svåra följdsjukdomar av influensan.

De mediciner som finns idag räcker inte till. Tamiflu till exempel används redan sparsamt för att inte viruset ska muteras och övervinna den verksamma substansen, därför är alternativ viktiga att få fram, resonerar forsknarna.

 

Källa: AP/Idsa, Infectious diseases society of America, idsociety.org/IDSA2009.htm

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-10-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tanja

Skrivet 18/11

Kan man sola solarium efter

Tanjas bild

Kan man sola solarium efter att man tagit vaccinationen
mot svininfluensan??Jag solar minst 1 gång/vecka.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons