Uppdaterad: 2010-09-28

1 kommentar

Stoppa eksem utan kortison

Bild

Kliande röda fläckar ska helst inte ha kräm med kortison på sig i solen.

Kliande och rödvärkande eksem kan vara svåra att råda bot på. Tack och lov hjälper kortison mot klådan och utslagen, men eksem har en förmåga att komma tillbaks. Efter några veckor är det dags för kortisonsalvan igen.

Kortison gör underverk, men biverkningarna kan bli allvarliga, bland annat blir huden mer känslig efter en tids användning. Prova istället andra alternativ emellanåt, till exempel mjukgörande hudkrämer, förebyggande egenvård eller en kortisonfri eksemkräm.

Det finns många olika typer av eksem. De vanligaste är böjveckseksem,
mjälleksem, blöjeksem, soleksem samt allergiska och icke-allergiska kontakteksem.

På apoteken hittar du många olika receptfria krämer och salvor som dämpar klåda och rödinflammerade utslag. Förutom mjukgörande krämer såsom exempelvis Canoderm och Propyderm rekommenderar vårdguiden.se. Det receptfria med kortison är bland annatHydrokortison eller Mildison Lipid.

Nu kommer ytterligare ett alternativ i kampen mot eksem och
hudirritationer som är kortisonfritt. Krämen heter
Dexem och rekommenderas som ett komplement till kortisonsalvorna.

Trots att kortison är inflammationsdämpande och hjälper immunförsvaret att motverka eksem, är det inte bra att använda under längre tid och man bör dessutom undvik att vistas i solen med kortison på huden.

 • Smörj in huden så hjälper du kroppen att återhämta sig snabbare från eksem och hudirritationer. Dessutom bör du nypa försiktigt i utslaget istället för att klia och riva. På så vis minskar du risken att drabbas av hudinfektioner.

 

Förebygg eksem

 • Undvik överdriven tvättning.

 • Använd regelbundet mjukgörande kräm eller naturlig olja, som till exempel rapsolja, om du har torr
  hud.

 • Hos blöjbarn – byt blöja ofta, håll rent med vatten, lufta ofta
  genom att låta barnet ligga med naken stjärt, använd skyddande fet
  salva.

 • Undvik ämnen som du vet att huden reagerar mot.

 • Undvik att riva om det kliar.

 • Avstå från oädla metallsmycken, särskilt om de sitter fast i hål
  genom huden (örsnibbar och piercing).

 • Använd plasthandskar om du ofta är i kontakt med vatten. Ha gärna
  bomullshandskar innanför så att händerna hålls torra.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-25
Sofie Ingvarsdotters bild

Kategorier:

Hud eksem

Kommentera artikeln

Kommentar av Maria O

Skrivet 6/6

Potatismjöl

Maria Os bild

Hoppa de feta salvorna till barnrumpan och pudra med potatismjöl. Fungerar kanon här hemma och vi har inte haft några större problem med eksem.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons