Uppdaterad: 2010-09-28

1 kommentar

Stoppa eksem utan kortison

Bild

Kliande röda fläckar ska helst inte ha kräm med kortison på sig i solen.

Kliande och rödvärkande eksem kan vara svåra att råda bot på. Tack och lov hjälper kortison mot klådan och utslagen, men eksem har en förmåga att komma tillbaks. Efter några veckor är det dags för kortisonsalvan igen.

Kortison gör underverk, men biverkningarna kan bli allvarliga, bland annat blir huden mer känslig efter en tids användning. Prova istället andra alternativ emellanåt, till exempel mjukgörande hudkrämer, förebyggande egenvård eller en kortisonfri eksemkräm.

Det finns många olika typer av eksem. De vanligaste är böjveckseksem,
mjälleksem, blöjeksem, soleksem samt allergiska och icke-allergiska kontakteksem.

På apoteken hittar du många olika receptfria krämer och salvor som dämpar klåda och rödinflammerade utslag. Förutom mjukgörande krämer såsom exempelvis Canoderm och Propyderm rekommenderar vårdguiden.se. Det receptfria med kortison är bland annatHydrokortison eller Mildison Lipid.

Nu kommer ytterligare ett alternativ i kampen mot eksem och
hudirritationer som är kortisonfritt. Krämen heter
Dexem och rekommenderas som ett komplement till kortisonsalvorna.

Trots att kortison är inflammationsdämpande och hjälper immunförsvaret att motverka eksem, är det inte bra att använda under längre tid och man bör dessutom undvik att vistas i solen med kortison på huden.

 • Smörj in huden så hjälper du kroppen att återhämta sig snabbare från eksem och hudirritationer. Dessutom bör du nypa försiktigt i utslaget istället för att klia och riva. På så vis minskar du risken att drabbas av hudinfektioner.

 

Förebygg eksem

 • Undvik överdriven tvättning.

 • Använd regelbundet mjukgörande kräm eller naturlig olja, som till exempel rapsolja, om du har torr
  hud.

 • Hos blöjbarn – byt blöja ofta, håll rent med vatten, lufta ofta
  genom att låta barnet ligga med naken stjärt, använd skyddande fet
  salva.

 • Undvik ämnen som du vet att huden reagerar mot.

 • Undvik att riva om det kliar.

 • Avstå från oädla metallsmycken, särskilt om de sitter fast i hål
  genom huden (örsnibbar och piercing).

 • Använd plasthandskar om du ofta är i kontakt med vatten. Ha gärna
  bomullshandskar innanför så att händerna hålls torra.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-25
Sofie Ingvarsdotters bild

Kategorier:

Hud eksem

Kommentera artikeln

Kommentar av Maria O

Skrivet 6/6

Potatismjöl

Maria Os bild

Hoppa de feta salvorna till barnrumpan och pudra med potatismjöl. Fungerar kanon här hemma och vi har inte haft några större problem med eksem.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons