Uppdaterad: 2010-09-28

1 kommentar

Stoppa eksem utan kortison

Bild

Kliande röda fläckar ska helst inte ha kräm med kortison på sig i solen.

Kliande och rödvärkande eksem kan vara svåra att råda bot på. Tack och lov hjälper kortison mot klådan och utslagen, men eksem har en förmåga att komma tillbaks. Efter några veckor är det dags för kortisonsalvan igen.

Kortison gör underverk, men biverkningarna kan bli allvarliga, bland annat blir huden mer känslig efter en tids användning. Prova istället andra alternativ emellanåt, till exempel mjukgörande hudkrämer, förebyggande egenvård eller en kortisonfri eksemkräm.

Det finns många olika typer av eksem. De vanligaste är böjveckseksem,
mjälleksem, blöjeksem, soleksem samt allergiska och icke-allergiska kontakteksem.

På apoteken hittar du många olika receptfria krämer och salvor som dämpar klåda och rödinflammerade utslag. Förutom mjukgörande krämer såsom exempelvis Canoderm och Propyderm rekommenderar vårdguiden.se. Det receptfria med kortison är bland annatHydrokortison eller Mildison Lipid.

Nu kommer ytterligare ett alternativ i kampen mot eksem och
hudirritationer som är kortisonfritt. Krämen heter
Dexem och rekommenderas som ett komplement till kortisonsalvorna.

Trots att kortison är inflammationsdämpande och hjälper immunförsvaret att motverka eksem, är det inte bra att använda under längre tid och man bör dessutom undvik att vistas i solen med kortison på huden.

 • Smörj in huden så hjälper du kroppen att återhämta sig snabbare från eksem och hudirritationer. Dessutom bör du nypa försiktigt i utslaget istället för att klia och riva. På så vis minskar du risken att drabbas av hudinfektioner.

 

Förebygg eksem

 • Undvik överdriven tvättning.

 • Använd regelbundet mjukgörande kräm eller naturlig olja, som till exempel rapsolja, om du har torr
  hud.

 • Hos blöjbarn – byt blöja ofta, håll rent med vatten, lufta ofta
  genom att låta barnet ligga med naken stjärt, använd skyddande fet
  salva.

 • Undvik ämnen som du vet att huden reagerar mot.

 • Undvik att riva om det kliar.

 • Avstå från oädla metallsmycken, särskilt om de sitter fast i hål
  genom huden (örsnibbar och piercing).

 • Använd plasthandskar om du ofta är i kontakt med vatten. Ha gärna
  bomullshandskar innanför så att händerna hålls torra.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-25
Sofie Ingvarsdotters bild

Kategorier:

Hud eksem

Kommentera artikeln

Kommentar av Maria O

Skrivet 6/6

Potatismjöl

Maria Os bild

Hoppa de feta salvorna till barnrumpan och pudra med potatismjöl. Fungerar kanon här hemma och vi har inte haft några större problem med eksem.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons