Uppdaterad: 2010-04-13

Kommentera

Stora viktreducerar-guiden - vilket piller är rätt för dig?

Bild

Behandlingsbar. Övervikt är inte för alltid, med rätt behandling kan vikten gå ner. Foto: Ron Edmonds, Scanpix

Fakta om Xenical

Xenical används för att behandla fetma. Kan vara bra för den som äter mycket fett och är kraftigt överviktig.

Varning för: Personer som har brist på näringsämnen bör rådgöra med...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (3 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Fakta om Reductil

Reductil säljs inte längre i Sverige, men det användes tidigare på kraftigt överviktiga personer som gjort upprepade försök att gå ner.

Varning för: Anses allt för farligt och kan ge upphov till hjärtinfarkt. Om...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (14 röster)

Fakta om XL-S Medical

Fiberkomplex från torkad kaktus som absorberar fett från maten.

Varning för: Prata med din läkare innan du påbörjar en behandling med XL-S...

2.98795
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (83 röster)

De viktreducerande mediciner som finns på marknaden fungerar på olika sätt. En del hjälper kroppen att göra sig av med fettet, andra kolhydraterna, medan andra dämpar hungern.

(OBS, tillägg till artikeln! De enda preparaten som finns lagligt i Sverige i dag är Xenical. De andra anses alltför farliga med hjärtinfarkter och allvarliga depressioner som möjliga biverkningar.)

Xenical ger cirka 6-7 procents nedgång. Det låter kanske inte mycket, men det är en snittsiffra. För vissa är det rena dunderkuren.

- Jag har sett patienter som gått ner 30-40 kilo och då har det fungerar väldigt bra för just dem, det måste man säga, även om inte alla blir inte hjälpta, säger Stephan Rössner, professor på Karolinska institutet och forskare i viktnedgång, till Dina mediciner.

För att veta vilken metod som är bäst för dig ska du fundera på följande tre saker, ta upp med din läkare och resonera er fram: 1. Hur äter jag i dag? 2. Hur mycket vill jag gå ner? Hur ser min hälsa/risker ut?

Hitta din mat-typ: 
 

1. Backaren. Jag tycker om god mat, äter gärna mig riktigt mätt och tar en extra portion om tillfälle ges.


Faran: Med stora portioner tänjs magen ut och mättnadskänslorna kommer inte förrän det är för sent. Med ett stillasittande jobb och för lite motion i övrigt läggs portion till portion och övervikten kommer smygande, sakta men säkert. Med mycket rörelse är detta inget riskbetende, det visar intressant forskning på Amish-folket i USA, där de lever som vi gjorde förr. Äter en hel del, men rör sig hela tiden.


Expertens råd:
Först och främst måste man se över sin kost. Vilken typ av fett äter man mest av? Är det grädde och smör ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Går det att lägga in mer vardagsmortion?  Möjigen är det sedan klokt att se om Reductil kan vara en hjälp.2. Smörgåsätaren.
Jag äter nästan aldrig lagad mat, försöker hålla mig till mackor och annan "lättare" mat för att inte överäta.

Faran: Mackor och kall mat mättar inte på samma sätt och risken finns att  de sammantagna kalorierna blir fler än vid vanlig mat.

Övervikten kan också ha kommit tidigare, men ska man gå ner, måste som bekant kaloriintaget vara ännu lägre en tid.

Expertens råd:Försök att äta ett varmt mål om dagen och glöm inte bort att träna. Äter du näringsriktigt får du också mer energi till motionen.

 - Äter man mycket fett är Xenical eller Alli det perfekta. Om man kan tolerera biverkningarna, det gör ju att man blir väldigt lös i magen, säger Anna Maria Langkilde.

För Ola Lauritzon, författare och GI-förespråkare, blev magproblemen för mycket, läs om när han testade Alli på hans blogg här.

 
3. Känsloätaren.
När det är stressigt eller jag känner mig nere äter jag mycket, ibland jättemycket, annars inte.

Faran: Mycket kolhydrater lugnar kroppen och må bra-hormoner strömmar ut i hjärnan, därför kan det kännas skönt att proppa magen full. Men händer det ofta är det ett destruktivt beteende som kan orsaka skador på tarmar, övervikt och alla de sjukdomar som övervikten för med sig.

Expertens råd: Om du ofta stressar och mår dåligt bör du kanske se över din situation. Är det ett hetsätarbeteende med påtvingade kräkningar efteråt kanske ett möte med en psykiatriker skulle ge dig mest. Vissa antidepressiva mediciner har visat god effekt på bulimia neurosa, enligt Läkemedelsboken.  • 4. Fikaren. Bullar, fikabröd, juice och godis är min svaghet. Annars äter jag nog som folk gör mest.


Faran:
Mycket socker belastar insulinreceptorerna och till slut utvecklas diabetes om inte kroppen får vila. För mycket energ ger övervikt.

Expertens råd: Kolla blodsockervärdet hos din vårdcentral, många människor går med obehandlad diabetes i flera år innan de upptäcker den, Det är inte bara obehagligt, det är farligt också. 

Kanske behövs medicin mot diabetes typ 2, till exempel Metformin eller annan diabetesbehandling som Byetta. Många går ner, en del går upp, i vikt av det.

- Liten men stabil viktnedgång är det bästa sättet att gå ner i vikt. Att ändra en vana i taget, säger Anna Maria Langkilde. 

___________________________________________________________
Så här mycket vill jag gå ner:
1. Ett par kilo, cirka 3-4 kilo skulle jag behöva gå ner.
 

Expertens råd: Medicin är kanske inte rätt för dig, tänk över dina vanor, försök röra dig mer. Har du gått upp dina kilon senaste åren är risken stor att du fortsätter upp.2. Mer än 10 kilo.

Expertens råd: Efter graviditet, sjukdomsperiod eller bara av ålder är det lätt att fettet börjar fastna omkring magen. Redan med ett BMI på över 28, det vill säga om en kvinna på 165 centimeter väger över 75, kan hon få rabatt och hjälp av mediciner. Prata med en läkare.3. Jag vill gå ner mer än 20 kilo.

Experternas råd: Det är dags att göra något. Mediciner ger i snitt viktnedgång på mellan 5 och 15 procent, 

- Med gastric bypass, till exempel, försvinner även diabetesen ofta, varför vet man inte, men det händer något extra i kroppen när fettet försvinner, säger Anna Maria Langkilde.

________________________________________________________

/p>


Därför går vi upp

Att gå ner i vikt är inte en fråga om utseende, inte för din läkare.
En överviktig person får diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, de bli oftare deprimerade och risken är stor för förtidspensionering. Det här
har ökat både läkarnas och politikernas vilja att hjälpa dig.

Allt fler blir erbjudna gastric bypass, den operation som snörper ihop magsäcken med mindre hunger som följd. Men operation och ingrepp passar inte alla. Ett piller är för många en mer realistisk lösning. 

Många tycker själva inte att de äter särskilt mycket eller fel mat.Det finns genetiska skillnader. En svensk studie visade att FTO-genen har betydelse, en annan ny publicerad studie har visat att genen APOA2 har betydelse men alla konstaterar samma sak: Ingen blir
tjock av normala mängder kalorier och mycket rörelse.

- Det tuffa är att vi har väldigt starka drivkrafter till att äta, och gärna
mycket. Under hela mänsklighetens historia har vi kämpat för att överleva, för att få i oss mat och en bra kropp samlar på sig allt. Det
är det som gör att vi kan gå upp flera hundra kilo, tyvärr, säger Anna Maria Langkilde, forskningsläkare på Astrazeneca som är med och tar fram substansen
Dapagliflozin, som ska bli ett nytt läkemedel mot diabetes och övervikt. 

Så här är guiden gjord: Dina medicin har talat med Stephan Rössner, Anna Maria Langkilde  för att reda ut vilka bantningspreparat som passar för olika människor.
Övriga källor: Fass, Läkemedelsboken och senaste numret av Läkartidningens populärutgåva.

Varning! Det finns mycket bantarpiller att köpa på nätet. Så här fel gick det när Jenny, 18, testade icke godkända Lepigen

 

Läkemedelsverket har polisanmält företag på nätet som sålt bantningspreparat på grund av att de innehåller läkemedelssubstanser som kan var mycket farliga.
De skriver följande:
"Efedrin (som bland annat ingår i Lepigen, förf. anm.) kan orsaka hjärt-kärlbiverkningar, men också psykiska biverkningar. Synefrin anses kunna ge samma biverkningar. Extrakt av
grönt te liksom usninsyra kan ge leverbiverkningar. För mycket koffein medför risk för till exempel sömnsvårigheter, huvudvärk, hjärtklappning och illamående. Koffein kan förstärka effekten av efedrin och synefrin."

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter och Hanna Brodda 2009-12-22
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons