Uppdaterad: 2014-07-22

2 kommentarer

Större bröst med eget fett

Bild

Fettransplantation är det nya silikoninlägget. Här görs en ansiktslyftning med hjälp av fett från patientens buk. Fettet sprutas in vid ögat och i de områden som patienten tyckte hade förlorat volym. Foto: Akademikliniken

Efter alla rapporter om farliga implantat är efterfrågan stor på nya säkrare metoder. Hetast nu är det mest logiska av alla material. Det egna fettet.

- Det finns plastikkirurger i USA som vägrar att jobba med några andra material, säger Thomas Biggs, plastikkirug och en av uppfinnarna till gamla sortens silikoninlägg.

Många kvinnor har nog tänkt tanken. Fettet som hänger runt magen eller hoppar mellan låren skulle väl kunna fylla ut detvå påsar utanpå lungorna som ändå är gjorda för att lagra extrafett. Men att punktbanta går inte, ännu mindre att punkt-gå up i vikt.
Fram till nu.
Nu har plastikkirurgindustrin hörsammat efterfrågan.

- Jag har blivit kär i fettransplantationer, säger Thomas Biggs. Det blir ett lite större ingrepp, men resultatet bir väldigt bra. Läkningsprocessen förkortas och komplikationerna minskas, säger han.

Att transplantera fett från den egna kroppen är inte helt enkelt. Dels blir det redan till en början två operationer och två ingrepp i kroppen, istället för en. Fettet ska sugas ut på ett ställe och sedan sprutas in. Där i mellan ska det renas och förberedas för att passa på det nya stället. Dessutom ska det nya stället förberedas för att kunna ta emot fettet. När det gäller bröst ska huden först spännas ut och bli få den önskade storleken.

Fettransplantationer används för bröstförstoringar, men också vid rekonstruktioner efter canceroperationer. Och som fillers och utslätare i ansiktet. Runt ögon, i pannans rynkor och för att fylla ut insjunkna kinder.

Kroppsfett är inte innehållslös materia som man tidigare trodde. Kroppens fett innehåller både hormoner och
stamceller som påverkar och samverkar med kroppen på flera sätt. En sådan sak är fertilitet, både för mycket och för lite fett kan leda till svårigheter att skaffa barn. En annan är hunger. Fettet i sig kan signalera till kroppen att äta mer.

Upptäckten av embryonal-liknande stamceller i fettet har revolutionerat hela stamcellsforskningen. Hemligheten med stamceller är att de kan flyttas till ett annat ställe i kroppen och där transformeras och bygga upp delar som är förstörda. Det har blivit en viktig pusselbit för cancerforskningen, men också som behandling efter till exempel hjärnskador. Och nu skönhetsindustrin.

- Vi har sett att stamcellerna påverkar utseendet på lång sikt, det är alltså inte bra ett utfyllnadsmaterial, huden kan verkligen föryngras, säger Per Hedén, docent och medgrundare till Akademikliniken i Stockholm.

Transplantationer görs bara från den egna kroppen. Att transplantera fett från någon annan kräver immunförsvarssänkande mediciner i åratal och en sådan operation är alltid förenat med stora risker, risker som man inte är beredd att ta för att förbättra ett utseende.

Om nu fettet är laddat med massa hormoner och stamceller, kan man vara säker på att de inte ställer till problem på det nya stället?

- Ja, det kan man, fettet tillhör ju ändå den egna kroppen och ändras inte för att det flyttas. Utmaningen är att fettet ska vara kvar och inte absorberas efter flytten, förklarar Per Hedén. Då kan ytterligare operation krävas.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-06-27
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud Kvinna Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 14/4

Man behöver inte operera sig 2.

anonyms bild

Rätt ordination: Införskaffa rätt självkänsla medelst rätt bekanta och rätt humanistisk stimulans så blir du själsligt botad på rätt sätt. Gör om gör rätt.

Kommentar av Anne22

Skrivet 24/2

Man behöver inte operera sig

Anne22s bild

Det finns andra metoder att få större bröst utan att behöva genomgå en riskfylld operation.

Se denna sida http://www.storrebrost.nu

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons