Uppdaterad: 2014-07-22

2 kommentarer

Större bröst med eget fett

Bild

Fettransplantation är det nya silikoninlägget. Här görs en ansiktslyftning med hjälp av fett från patientens buk. Fettet sprutas in vid ögat och i de områden som patienten tyckte hade förlorat volym. Foto: Akademikliniken

Efter alla rapporter om farliga implantat är efterfrågan stor på nya säkrare metoder. Hetast nu är det mest logiska av alla material. Det egna fettet.

- Det finns plastikkirurger i USA som vägrar att jobba med några andra material, säger Thomas Biggs, plastikkirug och en av uppfinnarna till gamla sortens silikoninlägg.

Många kvinnor har nog tänkt tanken. Fettet som hänger runt magen eller hoppar mellan låren skulle väl kunna fylla ut detvå påsar utanpå lungorna som ändå är gjorda för att lagra extrafett. Men att punktbanta går inte, ännu mindre att punkt-gå up i vikt.
Fram till nu.
Nu har plastikkirurgindustrin hörsammat efterfrågan.

- Jag har blivit kär i fettransplantationer, säger Thomas Biggs. Det blir ett lite större ingrepp, men resultatet bir väldigt bra. Läkningsprocessen förkortas och komplikationerna minskas, säger han.

Att transplantera fett från den egna kroppen är inte helt enkelt. Dels blir det redan till en början två operationer och två ingrepp i kroppen, istället för en. Fettet ska sugas ut på ett ställe och sedan sprutas in. Där i mellan ska det renas och förberedas för att passa på det nya stället. Dessutom ska det nya stället förberedas för att kunna ta emot fettet. När det gäller bröst ska huden först spännas ut och bli få den önskade storleken.

Fettransplantationer används för bröstförstoringar, men också vid rekonstruktioner efter canceroperationer. Och som fillers och utslätare i ansiktet. Runt ögon, i pannans rynkor och för att fylla ut insjunkna kinder.

Kroppsfett är inte innehållslös materia som man tidigare trodde. Kroppens fett innehåller både hormoner och
stamceller som påverkar och samverkar med kroppen på flera sätt. En sådan sak är fertilitet, både för mycket och för lite fett kan leda till svårigheter att skaffa barn. En annan är hunger. Fettet i sig kan signalera till kroppen att äta mer.

Upptäckten av embryonal-liknande stamceller i fettet har revolutionerat hela stamcellsforskningen. Hemligheten med stamceller är att de kan flyttas till ett annat ställe i kroppen och där transformeras och bygga upp delar som är förstörda. Det har blivit en viktig pusselbit för cancerforskningen, men också som behandling efter till exempel hjärnskador. Och nu skönhetsindustrin.

- Vi har sett att stamcellerna påverkar utseendet på lång sikt, det är alltså inte bra ett utfyllnadsmaterial, huden kan verkligen föryngras, säger Per Hedén, docent och medgrundare till Akademikliniken i Stockholm.

Transplantationer görs bara från den egna kroppen. Att transplantera fett från någon annan kräver immunförsvarssänkande mediciner i åratal och en sådan operation är alltid förenat med stora risker, risker som man inte är beredd att ta för att förbättra ett utseende.

Om nu fettet är laddat med massa hormoner och stamceller, kan man vara säker på att de inte ställer till problem på det nya stället?

- Ja, det kan man, fettet tillhör ju ändå den egna kroppen och ändras inte för att det flyttas. Utmaningen är att fettet ska vara kvar och inte absorberas efter flytten, förklarar Per Hedén. Då kan ytterligare operation krävas.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-06-27
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud Kvinna Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 14/4

Man behöver inte operera sig 2.

anonyms bild

Rätt ordination: Införskaffa rätt självkänsla medelst rätt bekanta och rätt humanistisk stimulans så blir du själsligt botad på rätt sätt. Gör om gör rätt.

Kommentar av Anne22

Skrivet 24/2

Man behöver inte operera sig

Anne22s bild

Det finns andra metoder att få större bröst utan att behöva genomgå en riskfylld operation.

Se denna sida http://www.storrebrost.nu

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons